Maske ipak pomažu! Zaražene frizerke ošišale 139 mušterija, a nisu prenijele virus

srpanj 15, 2020 maxportal
Share Button

Nošenje maski dobilo je novu potporu istraživanjem koje je pokazalo da zaraženi američki frizeri nisu prenijeli bolest na gotovo 140 svojih klijenata koje su primili tijekom nekoliko dana u kojima su bili zarazni i razvili simptome.Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti opisao je slučaj u kojemu je nošenje maski spriječilo širenje virusa SARS-CoV-2 koji izaziva bolest covid-19.

Dvije zaražene frizerke

Frizerka iz Springfielda u Missouriju 12. svibnja razvila je respiratorne simptome, ali je nastavila raditi do 20. svibnja kad je dobila pozitivni test na koronavirus. Ona je ignorirala savjet epidemiologa da ode u samoizolaciju 18. svibnja.

Druga frizerka koja je bila u kontaktu s prvom razvila je simptome tri dana kasnije-15. svibnja i nastavila je raditi do 20. svibnja kad je prvoj frizerki potvrđena zaraza koronavirusom. Njezin test, dva dana kasnije pokazao je da je i ona zaražena.

Salon se zatvorio na tri dana kako bi se provela dezinfekcija, a epidemiolozi su krenuli u potragu za njihovim kontaktima identificirajući ukupno 139 klijenata koji su bili u njihovu frizerskom salonu. Ostatak osoblja salona stavljen je u dvotjednu karantenu.

Obje su frizerke pri svakom kontaktu s klijentima nosile maske – jedna dvostruku platnenu, a druga dvostruku platnenu lili kiruršku masku.

Čak i kad je prva frizerka razvila simptome njih dvije, u pauzi između klijenata, nisu nosile maske dok su boravile zajedno u istom prostoru.

Klijenti su nosili maske

Epidemiolozi su pratili dva tjedna svih 139 klijenata dvije frizerke te im ponudili testiranje pet dana nakon posjeta salonu.

Njih 67 prihvatilo je testiranje i nitko nije bio pozitivan, a nitko od onih koji su odbili testiranje nije razvio simptome tijekom 14 dana koliko su praćeni.

Klijenti su bili oba spola u dobi od 21 do 93 godine. Velika većina nosila je maske tijekom čitavog boravka u salonu koji je trajao od 15 do 45 minuta.

Većina klijenata imala je platnene ili kirurške maske, a oko pet posto N95 maske.

Znanstvenici vjeruju da su za širenje virusa najodgovornije velike kapljice koje su rezultat kihanja ili kašljanja, no i manje kapljice koje nastaju dok osoba govori također su potencijalno opasne.

To je posebno važno jer osobe mogu širiti virus a da to ne znaju, nekoliko dana, prije pojave prvih simptoma.

(Hina/Foto:schooterstock)

Komentari
Share Button