Milan Vrkljan: Ovo je moj odgovor portalu Index

17 prosinca, 2021 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Portal Index je objavio da je HZZO kaznio KBC Sestre milosrdnice  novčanom kaznom u iznosu od 6.772,77 kuna zbog, saborskog zastupnika Milana Vrkljana, koji je ujedno pročelnik Zavoda za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma u Vinogradskoj.



Razlog je je što je u radnoj evidenciji naveden da je bio na poslu u Vinogradskoj, dok je istodobno utvrđena njegova prisutnost u Saboru.

“Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje proveo je kontrolu izvršavanja ugovornih obveza KBC-a Sestre milosrdnice, a u pogledu pružanja zdravstvene zaštite, poštivanje radnog vremena i kadrovskog normativa Zavoda za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma KBC-a. Po izvršenoj kontroli HZZO je KBC-u Sestre milosrdnice izrekao mjeru pisane opomene i umanjenje ugovorenog mjesečnog iznosa sredstava u iznosu od 6.772,77 kn”, stoji u odgovoru ravnatelja Vinogradske prof. dr. Davora Vagića.

U zapisniku iz srpnja 2021. stoji da je HZZO primio anonimnu predstavku u kojoj podnositelj navodi da mu je pružena zdravstvena zaštita u Ustanovi, a da je na medicinskoj dokumentaciji o pruženoj zdravstvenoj zaštiti redovito kao liječnik naveden radnik Ustanove koji nije pružao zdravstvenu zaštitu.

Vrkljan je ušao u sabor s liste Domovinskog pokreta na prošlim parlamentarnim izborima u srpnju 2020., a 1. siječnja 2021., s dotadašnjom stranačkom kolegicom Karolinom Vidović Krišto, izašao iz Domovinskog pokreta te postao nezavisni zastupnik.

Vrkljan dužnost saborskog zastupnika obnaša volonterski, naveo je u svojoj imovinskoj kartici. Plaću prima na dosadašnjim radnim mjestima – u Vinogradskoj bolnici i na Medicinskom fakultetu, a ukupno zaradi oko 27.000 kuna.

Vrkljan je redoviti profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te je pročelnik Zavoda za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma KBC-a Sestre milosrdnice u Zagrebu.

Vrkljan je na svojoj Facebook stranici objavio “priopćenje za javnost i odogovor novinarki Indexa Martini Pauček Šljivak”:

“Kako sam u dva navrata prozvan od novinarke portala Index i potpuno je tendenciozno i neprofesionalno prikazan moj rad u Saboru i bolnici nužno je moje očitovanje.

1. Nakon ulaska u Sabor RH kao zastupnik išao sam se raspitati o načinu reguliranja radnog odnosa. U tajništvu Sabora su mi rekli da postoji dugogodišnja praksa da liječnici- profesori koji postanu saborski zastupnici mogu birati, ostati u radnom odnosu u bolnici ili zasnovati radni odnos sa Saborom.

2. Dosadašnja praksa je bila da su liječnici-profesori birali ostanak u radnom odnosu u bolnici, a u Saboru su volontirali.

3. Tada su mi rekli u tajništvu Sabora da za državu, tj. proračun, to nema neki značaj jer i jedno i drugo radno mjesto plaća se iz proračuna RH.

4. Nakon toga otišao sam u kadrovsku službu KBC “Sestre milosrdnice” i dao pisanu izjavu da želim ostati u radnom odnosu u bolnici, a u Saboru volontirati.

5. U vrijeme kad nisam zauzet obavezama kao Saborski zastupnik izjavio sam da ću dolaziti u bolnicu, tj. Zavod.

6. Kao profesor i predstojnik Zavoda imam i obaveze koje nisu povezane samo sa stručnim aktivnostima i radom sa bolesnicima. Edukacija studenata, vođenje vježbi studentima, praćenje njihovog rada kao i organiziranje i praćenje stručnog rada mladih liječnika koji su na specijalizaciji, organiziranje i provođenje polaganja specijalističkih ispita samo su dio mog stručnog i znanstvenog rada.

7. Od kako sam izabran za saborskog zastupnika mnogo sam češće boravio u Bolnici i na Zavodu od onoga što sam dogovorio kad sam dao izjavu da želim ostati u radnom odnos u bolnici, a volontirati u Saboru. Česta je praksa da sam nakon rada u Zavodu isti dan nastavio raditi u Saboru.

8. Zavod za endokrinologiji “Mladen Sekso” ustanova je u kojoj se mogu napraviti svi dijagnostičko terapijski zahvati iz područja Endokrinološke onkologije te ne postoji niti jedna procedura koja se radi u npr. Londonu ili Berlinu, a da se u mom Zavodu ne može napraviti. Kako sam preko deset godina pročelnik Zavoda mnoge od tih procedura upravo su uvedene tijekom mog mandata.

9. Kako sam prije desetak godina osnovao i osmislio Konzilija za NET tumore, kao jedinstven u RH, držim da sam u tom području vrhunski educiran i vrlo je važno da mladi liječnici nastave edukaciju pod mojim mentorstvom.

10. Predsjednik sam Hrvatskog endokrinoloških društva kao i Hrvatskog društva za endokrinološku onkologiju, HLZ, koji sam i osnovao.

11. Svojim radom u posljednjih trideset godina uveo sam mnoge inovacije u Hrvatsku endokrinologiju, pod mojim mentorstvom kod mene je doktoriralo, diplomiralo ili pisalo stručne i znanstvene radove generacije i generacije studenata i mladih liječnika.

12. Osim u svom Zavodu nikada nisam radio u nekoj vanjskoj privatnoj ustanovi. Cijeli svoj radni vijek posvetio sam isključivo radu i borbi za stvaranje boljeg i uspješnijeg Zavoda za endokrinologiju u KBC “Sestre milosrdnice”. Nikada se, tijekom moga rada u Zavodu, nije dogodilo da sam pacijenta vratio zato što nije bio naručen ili nema ispravnu uputnicu !!

13. Sav moj rad i aktivnost u Zavodu i Saboru bile su isključivo temeljene na dosadašnjoj praksi rada liječnika- profesora koji su postali saborski zastupnici.

I na kraju svi ovi navodi su javno dostupni i provjerljivi, stvarno je meni osobno nejasno zašto novinarka Indexa već drugi put mene prikazuje kao da ja radim nešto što nije uobičajena i dugogodišnja praksa rada liječnika- profesora koji su izabrani u Hrvatsku Sabor. Tu praksu nisam ja i niti je zbog mene uvedena!!!

Zanimljivo da novinarka ako već ima interes za tu temu nije provjerila kakva je praksa bila u posljednjih 30 godina rada Sabora.
U svom radu u Saboru više puta sam vrlo argumentirano govorio o problemu hrvatskog zdravstva, o ne održivoj situaciji da su pojedini šefovi klinika istovremeno vlasnici privatnih bolnica ili poliklinika.

Ukazivao sam da zemlje kao Češka, Mađarska, Slovačka ili Slovenije imaju sličnu medicinsku opremu na raspolaganju, a niti jedna nema ovakve liste čekanja!! Takva praksa ne postoji u niti jednoj državi EU.Nisam vidio volje niti entuzijazma kod novinarke Indexa da to istražuje!! Po tom pitanju nikada me nije kontaktirala.

Uz sve uvažavanje i važnost novinarskog posla nikada se ne bi smjelo izgubiti iz vida da su novinari ti koji moraju pisati objektivno, a možda još važnije da moraju imati društvenu odgovornost i praviti razliku između dobra i zla!!

I na kraju treba znati da ja tijekom rada u Saboru nisam uzeo ili dobio niti jedne kune više od moje uobičajene plaće koja mi je određena zakonom za sveučilišnog profesora.

M.M. /Foto: pxll


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->