MILANOVIĆ S GOTOVINOM LOVIO TUNE

lipanj 23, 2014 maxportal
Share Button

Premijer se obožava slikati s Gotovinom

Premijer Zoran Milanović i ministar poljoprivrede i šumarstva Tihomir Jakovina posjetili su tunolovce u zadarskom akvatoriju, razgovarali s kapetanima i članovima posade među kojima je bio i general Ante GotovinaPredsjednik Vlade je razgovarao predstavnicima hrvatskih tvrtki Kali tuna, Jadran tuna i Pelagos, te im se pridružio tijekom lova na tune.

Predstavnici spomenutih tvrtki upoznali su premijera s poslovnim rezultatima i stanjem u djelatnosti uzgoja i prodaje tune koja predstavlja važan dio hrvatske marikulture. Ukupna vrijednost uzgoja tune u 2012. godini iznosila je 31,4 milijuna eura, dok je u 2013. godini povećana na 37,5 milijuna eura.

Uzgoj i prodaja tune čini preko 40 posto ukupne vrijednosti izvoza proizvoda ribarstva, čime je zauzela prvo mjesto po vrijednosti izvezenih proizvoda ribarstva. Gotovo cjelokupni izvoz hrvatske tune plasira se na japansko tržište. Na području Zadarske županije uzgoj tune obavljaju tri uzgajivača na 13 lokacija koje obuhvaćaju ukupnu površinu od 978.500 metara kvadratnih.

Ukupni dozvoljeni uzgojni kapacitet postojećih uzgajališta tune u Hrvatskoj iznosi 7880 tona godišnje. Ulov i uzgoj tune uređen je temeljnim preporukama ICCAT-a kojeg je EU redovna članica. Od 2015. očekuje se povećanje ulovnih kvota što bi trebalo pridonijeti zamahu uzgoja tune u Hrvatskoj.

 Komentari
Share Button