Milanović se zapetljao, čini se da je lagao: Za privatni put u Albaniju koristio MORH-ov brod i helikopter

26 kolovoza, 2020 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Predsjednik Republike Zoran Milanović, kako doznaje Jutarnji list, za privatni posjet albanskom premijeru Ediju Rami koristio je 39 metara dugu motornu jahtu Hrvatske ratne mornarice “Učka” te vojni helikopter, a njegov put u Albaniju ispituje i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa koje je zaprimilo anonimnu prijavu.Kratki posjet Albaniji predsjednika RH Zorana Milanovića koji se zbio 12. i 13. kolovoza pod lupom je hrvatske javnosti nakon što je zbog tog izleta predsjednik anonimno prijavljen Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.

Prema podacima s kojima raspolažemo, Ured predsjednika službeno je zatražio od Ministarstva obrane da se Zoranu Milanoviću za potrebe programa na raspolaganje stavi brod “Učka”, ali nisu naveli u koje svrhe. Brod je naručen za razdoblje od 11. do 14. kolovoza za putovanje u Albaniju. Istodobno, 11. kolovoza letio je vojnim helikopterom s Hvara, gdje je ljetovao u državnoj rezidenciji, vili Kovač, do Dubrovnika, a helikopter je ponovno koristio 14. kolovoza na relaciji Dubrovnik – Hvar.

Helikopter i brod HRM-a

Prema ovim informacijama, možemo spekulirati da se predsjednik prvo vojnim helikopterom vjerojatno prevezao s Hvara do Dubrovnika, a da se onda u Dubrovniku ukrcao na brod Hrvatske ratne mornarice i otplovio do Albanije.

Pri povratku iz Albanije brod je očito uplovio u Dubrovnik, a predsjednik se potom vjerojatno helikopterom vratio u državnu rezidenciju na Hvaru, gdje je provodio odmor. Inače, za sat leta helikopterom potrebno je oko 800 litara kerozina, dok litra kerozina košta pet kuna, pa sat leta vojnim helikopterom košta 4000 kuna.

Milanović se danas vrlo zapetljao u očitovanju o privatnom posjetu  albanskom premijeru Ediju Rami, a detalje tog posjeta iscurili su u javnost zahvaljujući albanskim medijima. Da je Milanović u Albaniju stigao brodom HRM-a Učka piše i albanski portal DurrësLajm (Drački vjesnik)

– Vojni brod Učka, na kojem je bila hrvatska predsjednička obitelj, bio je usidren kraj albanske obale posljednja dva dana. Hrvatski predsjednik Zoran Milanović odabrao je južnu obalu Albanije za odmor u ovim vrućim kolovoznim danima, piše taj albanski medij.

Objavili su i fotografiju Učke usidrene kraj obale Himere. Riječ je o bivšoj Titovoj jahti koja je u sastavu ratne mornarice. U Albaniji je bio, stoji u tekstu, u pratnji obitelji, a 13. kolovoza, kada je tekst objavljen, naveli su i da je tog dana Milanović ručao s premijerom Ramom i njegovom obitelji.

Spori detalj

Najsporniji detalj u cijeloj ovoj priči jest što su iz Ureda predsjednika medije 12. kolovoza obavijestili da predsjednik privatno boravi u Albaniji s tim datumom, i to na osobni poziv predsjednika vlade Republike Albanije Edija Rame, da bi u utorak u očitovanju Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, koje su poslali i medijima, naveli da je putovanje bilo “u sklopu obnašanja predsjedničkih dužnosti”.

Upravo  to je sporno i Povjerenstvu, Nataša Novaković u utorak je potvrdila da se radi o kontradiktornim informacijama, da Ured predsjednika nije priložio niti jedan dokument koji su tražili te da će odlučiti u kojem će smjeru dalje voditi predmet.

– Povjerenstvo je zaprimilo očitovanje Ureda predsjednika iz kojeg proizlazi da je dužnosnik u Republici Albaniji boravio službeno. Međutim, isto tako Povjerenstvo je u posjedu službene obavijesti iz Ureda predsjednika u kojoj se mediji obavještavaju da će dužnosnik 12. i 13. kolovoza boraviti u Republici Albaniji privatno na poziv njihovog premijera.

Budući da se radi o kontradiktornim informacijama, a dužnosnik uz očitovanje nije priložio niti jedan dokument koje je Povjerenstvo tražilo, a koje je dužnosnik temeljem Zakona o sprečavanju sukoba interesa dužan dostaviti, Povjerenstvo će na radnom sastanku odlučiti u kojem smjeru će dalje voditi predmet i koje će sve informacije zatražiti kako od Ureda predsjednika, tako eventualno i od drugih institucija -rekla je Novaković.

 

U očitovanju Povjerenstvu koje je Ured poslao medijima navodi se da je predsjednik Republike na poziv Edija Rame boravio u Albaniji 12. i 13. kolovoza, ovaj put izostavljeno je da je bila riječ o privatnom posjetu, što je pisalo u obavijesti medijima 12. kolovoza.

“Napominjemo da prilikom svih posjeta, a posebno kad se radi o posjetima stranim dužnosnicima, predsjednik Republike uvijek predstavlja Republiku Hrvatsku”, napomenuli su iz Ureda.

Na pitanje Povjerenstva tko je platio put i tko je snosio troškove smještaja, iz Ureda predsjednika su odgovorili da troškove puta, kao i uvijek kada predsjednik putuje, snosi državni proračun, a da je Milanović u Albaniji bio smješten u državnoj rezidenciji Republike Albanije na poziv domaćina, predsjednika vlade Albanije.

No, osim problematiziranja privatnog posjeta predsjednika Republike Albaniji, za što je koristio MORH-ov brod i helikopter, Povjerenstvo preispituje vezuje li Milanovića s Ramom i raniji poslovni odnos.

Naime, Milanović je nakon izlaska iz politike 2016. osnovao svoju konzultantsku tvrtku EuroAlba Advisory, a mediji su 2017. naveliko spekulirali da savjetuje Edija Ramu u procesu pristupanja Albanije Europskoj uniji. Vijest je objavila albanska TV21. Sam Edi Rama to nije demantirao pa je u jednoj izjavi rekao da je “Hrvatska velika zemlja i primjer u regiji, a Zoran odličan prijatelj”.

“Njegovi su savjeti uvijek dobrodošli. Hoću reći da je jako dobar prema meni, a njegovi savjeti su korisni”, odgovorio je tada Rama.

Ured predsjednika: “Putovao je privano”

Iz tog njegovog odgovora ipak nije jasno je li ga Milanović “prijateljski” savjetovao ili je za to primao honorar. Tvrtka je lani ostvarila ukupne prihode u iznosu od 258.596 kuna i dobit od 119.384 kune, a 2018. prihodi su iznosili 745.292 kune, dok je dobit iznosila nešto više od 550.000 kuna. Iz Ureda predsjednika sada su Povjerenstvu i medijima poslali očitovanje u kojem kažu da “Zoran Milanović nije pružao usluge savjetovanja za predsjednika vlade Republike Albanije, što je više puta javno rekao”.

Podsjetimo još jednom da je  Milanović je prije dva tjedna  s ljetovanja na Hvaru otputovao u Albaniju, a na dan kad je otputovao u Albaniju iz Ureda predsjednika medije su službeno izvijestili da predsjednik Milanović privatno boravi u toj državi na osobni poziv predsjednika Vlade Albanije Edija Rame.

Marko Marković/Foto: Dnevnik.hr

 


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  


-->