MILIJARDE KUNA ŠTETE ZBOG NEODGOVORNOG UPRAVLJANJA DRŽAVNOM IMOVINOM! 

31 listopada, 2014 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

HRVATSKI FOND ZA PRIVATIZACIJU ONEMOGUĆIO  JE REALIZACIJU PROJEKTA FANTASYLAND – ŠTETU ĆE PLATITI POREZNI OBVEZNICI!

PROTEKLIG godina često se pisalo o projektu Fantasyland na nekadašnjem kupalištu Šmidhen u Samoboru kojeg je u najbolja vremena vikendom posjećivalo više od 30 000 gostiju. Najpoznatije kupalište nekad je bilo omiljeno izletište Zagrepčana koji su vikende provodili u Samoboru, gradu prepoznatljivom po mnogim kulturnim i gastronomskim događanjima.  Već godinama, umjesto na samoborski Šmidhen, hrvati odlaze na kupanje u Čatež i ostale slovenske destinacije, a prema službenim podacima kupalište  Ćatež  bilježi godišnje više od 700 000  posjeta hrvatskih građana. Još 2009.god. kada je medijski najavljen početak izgradnje Fantasylanda, hrvatski mediji su pisali kako naši susjedi ne gledaju blagonaklono na gradnju Fantasylanda koji se trebao prostirati na površini većoj od 55 ha.

I pisanje dnevnog lista Finance u prosincu 2009.godine, koji je priču o ambicioznom projektu donio pod naslovom “Hrvati Fantasylandom napadaju Terme Čatež”, potvrdilo je uznemirenost naših susjeda u deželi koji ostvaruju goleme prihode od turizma na termalnim kupalištima i bazenima, te posljednjih godina prisutnim medicinskim turizmom i wellness uslugamamaketa3

Projekt Fantasyland je trebao krenuti sa izgradnjom još 2009./2010. g. kada je i medijski obznanjen početak izgradnje projekta vrijednog 200 milijuna eura. No tada na scenu stupa hrvatska strategija gospodarstva koja i dan danas koči svaki oblik poduzetništva u Hrvatskoj. Hrvatski fond za privatizaciju je više od  700 dana odbijao izdati suglasnost na parcelacijski elaborat vodenog parka bez kojeg investitori nisu mogli ishoditi građevinske dozvole za izgradnju, a potom je u siječnju 2010.g. tadašnji predsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju i javno istupio u medijima kako nema namjeru udovoljavati neopravdanim (???) zahtjevima investitora, te ih prozvao kako nisu ispunili ugovorne obveze.

Nedugo potom, u veljači 2010.g. revizija je potvrdila upravo suprotno, da su investitori ispunili sve ugovorne obveze prema tadašnjem fondu. A to je i nedavno potvrdio i sam Vedran Duvnjak u svom svjedočenju na Sudu čiju smo video snimku objavili.

Međutim, zar nije odmah trebalo spriječiti štetu i zašto institucije godinama nisu ništa poduzimale protiv odgovornih osoba fonda koje su spriječile početak izgradnje Fantasylanda. Zašto je sve moralo završiti na sudu i zašto tek pet godina kasnije Vedran Duvnjak potvrđuje kako je Fantasyland ispunio sve ugovorne obveze prema fondu.

Ostaje samo da se zapitamo što su radili tadašnji predsjednik upravnog odbora Petar Čobanković, što su radili nadležni ministri u Vladi RH nadležni za gospodarstvo? Očito ništa, jer su bili okupirani svojim poslovnim poduhvatima, pa nisu imali vremena baviti se poslom za koji su plaćeni od poreznih obveznika.

Da li je interes građana realizacija projekta Fantasyland koji je trebao otvoriti više od 800 novih radnih mjesta,  ili je interes građana plaćati odštete investitorima zbog neodgovornog i nesavjesnog upravljanja državnom imovinom.

Zašto Vedran Duvnjak kao predsjednik HFP-a nije odmah izvijestio javnost, još u veljači 2010.god. da je revizijom utvrđeno da je Fantasyland ispunio sve ugovorne obveze?

Umjesto toga,  Duvnjak je u ožujku 2010.g. naručio i inspekcijski nadzor nad parcelacijskim elaboratom od Državne geodetske uprave koja je također ustvrdila da je parcelacijski elaborat izrađen sukladno zakonskim propisima i pravilima struke.

No ni to nije bilo dovoljno bivšem čelniku fonda da potpiše parcelacijski elaborat, pa je pokrenuo i četiri sudska postupka protiv tvrtki Fantazija i na taj način blokirao imovinu i realizaciju projekta Fantasyland. No, i svi sudski postupci pravomoćno su okončani u korist  tvrtki Fantazija iz Samobora, ali unatoč tome i svim prethodno izvršenim kontrolama, revizijama i provedenim inspekcijskim nadzorima koji su u cijelosti pozitivni za sve tvrtke Fantazija iz Samobora, bivši predsjednik fonda je i nadalje ustrajao u svom protupravnom postupanju, te i nadalje odbijao potpisati parcelacijski elaborat za izgradnju vodenog parka čime je svjesno i s namjerom činjenja štete blokirao realizaciju i početak izgradnje projekta Fantasyland Šmidhen.

kaznena prijava fantasy

Sve to stoji u kaznenim prijavama protiv bivšeg čelnika Fonda, ali i u tužbama za naknadu štete koje su tvrtke Fantazija podnijele protiv Hrvatskog Fonda za privatizaciju i Republike Hrvatske.

Zbog toga je Fantazija projekt podnio više kaznenih prijava Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) protiv tri osobe koje smatraju odgovornima za odugovlačenje – Vedrana Duvnjaka, Ive Galić i Dubravke Jakić Maurman, a neslužbeno doznajemo da su podignute prijave Uskoku protiv još nekoliko osoba.

 Hrvatima zaista nisu potrebni nikakvi neprijatelji, jer su uistinu sami sebi najveći.

I Ozren Matijašević, bivši član Upravnog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju potvrdio da je fond odgovaran za pričinjenu štetu projektu Fantasyland.

Da su tužbe grupacije Fantasyland protiv Hrvatskog fonda za privatizaciju osnovane, potvrdio je i bivši član upravnog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju Ozren Matijašević gostujući u emisiji „Markov trg“. Kao član upravnog odbora u vrijeme kada je na čelu fonda bio Vedran Duvnjak, Ozren Matijašević je jako dobro upoznat sa slučajem Fantasyland, te je i sam potvrdio kako je Hrvatski fond za privatizaciju vodio obijesno parničenje protiv Fantasylanda i da će u konačnici pričinjenu štetu projektu Fantasyland platiti porezni obveznici.

Goran Marić, bivši predsjednik Nadzornog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju i tadašnji predsjednik saborskog odbora za financije naglasio  je da je politika rasadnik nekompetentnih kadrova i da nije normalno da se na takva odgovorna mjesta imenuju osobe bez iskustva i po političkom diktatu. I sam je kako kaže morao proći više instanci i steći godina iskustva da bi obnašao direktorsku poziciju.I predsjednica Vlade Jadranka Kosor gostujući na televiziji  Z1 izjavila je da je po pitanju Fantasylanda upoznata, te da je upozoravala tadašnje ministre i šefove fondova i agencija da moraju promptno rješavati stvari i reagirati na pozive investitora. Izjavila je i da je osobno razriješila Vedrana Duvnjaka sa mjesta ravnatelja Agencije za upravljanje državnom imovinom, a da odgovornost leži na šefovima fondova i agencija, te ministrima koji predlažu osobe koje će obnašati dužnosti u njihovim resorima.

Tužbe za naknadu štete već su uvrštene u prijedlog Plana upravljanja imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske za 2015.g. kao potencijalni izdatak Centra za restrukturiranje i prodaju kao pravnog slijednika Hrvatskog fonda za privatizaciju. U tom dokumentu Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom iz listopada 2014.g. se navodi potencijalni izdatak temeljem dvije tužbe za naknadu štete, i to u iznosu od 455.796.771,53 kuna temeljem tužbe protiv CERP-a u parničnom postupku pred Općinskim sudom u Zagrebu  i iznosu od 759.141.934,91 kuna u parničnom postupku protiv CERP-a pred Trgovačkim sudom u Zagrebu. (tužba objavljena na našem portalu 08.10.2014.g.)

Prijedlog Plana upravljanja imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske za 2015.g.c1

c3c411Već smo ranije pisali da je najveći dio tih tužbi podnijela je grupacija Fantazija (Fantazija projekt, Fantazija vodeni park, Fantazija hoteli, Fantazija zabavni park) tražeći ukupni iznos koji premašuje milijardu kuna, a uz hrvatske odvjetničke timove iz Zagreba zastupanju grupacije Fantazija priključili su se i ugledni odvjetnički timovi iz Beča i Londona.

Na pitanja zašto je Hrvatski fond za privatizaciju više od 700 dana odbijao potpisati parcelacijski elaborat vodenog parka, zašto je Hrvatski fond za privatizaciju vodio obijesno parničenje protiv grupacije Fantasyland, gdje su bili i što su radili tadašnji nadležni ministri u Vladi, Ivan Šuker i Petar Čobanković, zašto nadležne institucije nisu pravovremeno reagirale i spriječile štetu, zasigurno će netko odgovore dati.

Hoće li će netko odgovarati to ćemo uskoro vidjeti.

Ne baš lagan zadatak za Vladu Zorana Milanovića koja uz postojeće nagomilane probleme u gospodarstvu mora rješavati i ovakve slučajeve koji nisu zanemarivi, niti su nešto što se može u ladicu odložiti.

Do danas nismo uspjeli doznati ništa više, a očekujemo odgovore na naše upite upućene prema najvišim tijelima i institucijama o čemu  ćemo  javnost pravodobno izvijestiti.

Marko Marković


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •