Ministrica Obuljen o pritiscima s ljevice i desnice, Frljiću i Ilčiću, Hasanbegoviću i Plenkoviću

25 veljače, 2018 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Gošća emisije Nedjeljom u dva je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Lijeva i desna kultura, sloboda u umjetnosti te širenje mržnje na internetu i u medijima neke su od tema emisije



Na pitanje kako balansira između žestokih kritičara na desnici i ljevice koja joj sugerira kako je neodlučna, kaže kako ona ne osjeća taj pritisak te kako pojedine političke skupine žele od kulture napraviti ideološko bojno polje.

‘Nije na meni odabiranje pojedinačnih predstava ili knjiga nego stvaranje sustava koji će omogućiti kulturnim djelatnicima rad’, kazala je.

Na pitanje zašto je ušla u HDZ-a, među ostalim je kazala kako je aktualni predsjednik HDZ-a Andrej Plenković unio u politiku toleranciju, a izbacio presudno ideološke teme.

Progovorila je o tome što bi željela popraviti u kulturnom sektoru.

‘Voljela bi postaviti dva temelja za razvoj hrvatske kulture: Jedno je reforma kulturnog sustava. Mislim da smo ostali na pola puta tranzicije. Voljela bi da zakonodavno-institucionalni sklop prilagodimo današnjem vremenu. Druga stvar je činjenica da se Hrvatskoj pruža velika prilika povlačenja sredstva iz fondova Europske unije’, kazala je.

U svom radu ‘ne osjeća opoziciju’, a osvrćući se na neke izjave svog prethodnika Zlatka Hasanbegovića kazala je kako “u društvu postoje pojedinci koji žele pretvoriti kulturu u područje ideoloških sukoba i zazivaju isključivosti”.

“Kultura je upravo suprotno – područje slobodnog stvaralaštva, izražavanja i uključivosti. Posao ministra kulture nije obračunavanje”, dodala je. Iako je uvijek bila dio tima HDZ-ovih vlada, u HDZ je ušla tek prije godinu dana i stavila se na raspolaganje premijeru Andreju Plenkoviću. Vjeruje da je on osoba koja donosi duh uvažavanja u politiku.

Obrazložila je i sadržaj naputka kojega je poslala, a povod kojega je bio Oliver Frljić – u kojemu je poručila kako umjetnik mora u svom djelovanju imati na umu vjerske i nacionalne osjećaje.

“To je bilo brzo priopćenje, napisano u subotu ujutro. U demokratskoj državi svatko ima pravo na slobodu izražavanja, ali umjetnik ne može sve svoje neistomišljenike nazivati fašistima”, kazala je. Stojimo iza prostora slobode u djelovanju, ali ona ne bi trebala zadirati u prava drugih tako da ih vrijeđa”, kazala je Obuljen Koržinek koju ljuti da se kazališna scena u Hrvatskoj sudi i komentira svedena na jedan uradak.

Govoreći o širenju mržnje na internetu (brisanje komentara članaka), kazala je kako treba odvojiti pravila vezana za medije i ona koja važe za kulturu.

“Postoje razlozi zbog kojih je područje medija ‘izuzetno’ regulirano vezano za neke teme, posebno elektroničkih medija. Zakon je tu prilično jasan, a pitanje je kako mi zakon provodimo”, kazala je.

“Nisu problem mediji koji su urednički oblikovani, već sadržaj koji se dijeli putem društvenih mreža. Ni u EU ni na globalnoj razini još uvijek ne postoji namjera da se društvene mreže definiraju kao mediji. Zbog velikog postotka sadržaja koji poziva na mržnju, i lažnih vijesti – postoji potreba da se ono što se stavlja u javnost putem društvenih mreža – drugačije uredi”, naglasila je.

“Zakon o elektroničkim medijima ide u izmjenu u četvrtom kvartalu godine i bit će određenih iskoraka prema nelinearnim uslugama – kako bi podigli standardi. Ministarstvo kulture tu je samo jedan od dionika”, kazala je. Odgovarajući na pitanje financiranja nekih neprofitnih medija, koje je ukinuo bivši ministar Zlatko Hasanbegović Naglasila je kako smatra da “nije dobro da Ministarstvo kulture financira medije”.

U emisiji je bilo riječi i o HRT-u. Nina Obuljen Koržinek komentirala je izjavu Anje Šovagović koja je prijedlog ministrice kulture Saboru za odbijanjem izvješća NO HRT-a za 2016. nazvala ‘sramotnim’, a djelovanje ministrice opisala kao ‘svedeno na kadroviranje po partijskoj stezi’.

“Gospođa Anja Šovagović Despot, koja se spremala preuzeti mjesto ministrice trebala bi znati da NO HRT-a imenuje Hrvatski sabor. Također izvještaj NO-a se nije odnosila sadašnju Upravu nego na onu prije. Sabor je smijenio NO i to vrlo dobro obrazložio. Naše mišljenje o radu NO-a je došlo nakon razrješenja, a izašli su izvan okvira onog što im je zakonom odobreno”, kazala je ministrica.

Dodala je kako je Vlada vrlo jasno uputila novi NO da istraži sve moguće prekršaje. Naglasila je kako nitko ništa ne zataškava.

“Prvi put je za vrijeme ove Vlade, u zakonom propisanoj proceduri – potpisan ugovor Vlade i HRT-a u kojemu se jasno postavljaju zahtjevi ‘što’ i ‘kako’ HRT treba raditi. Želimo to nadzirati i o tome imati svoje mišljenje. Vezano za sve drugo – Vlada se neće petljati”, kazala je Obuljen Koržinek.

Na pitanje je li netko iz ove Vlade tražio da se na HRT-u smanji opseg plaća odgovorila je:

“Bila sam predsjednica Programskog vijeća HRT-a dvije godine i uvijek me fascinirao opseg paušalnih ocjena kad se govori o HRT-u. Tko se u Vladi bavi plaćama na HRT-u – znate tko kako radi i imate svoju Upravu”.

Podsjetila je kako je ‘Kukuriku’ vlada bez ikakve javne rasprave u Zakonu o HRT-u izmijenila proceduru biranja Glavnog ravnatelja. Zakon o HRT-u je jedan od zakona koji se najčešće mijenjao i ući ćemo u raspravu o tome. Za 2018. planiramo Zakon o elektroničkim medijima. Iduće godine ćemo raditi na zakonu o medijima a otvorit ćemo i dva propisa Zakona o HRT-u i Zakona o HINA-i koji će trebati samo izmjene i dopune. Ali prije treba postići konsenzus”, kazala je.

Na pitanje kako surađuje s Ladislavom Ilčićem i koliko joj njegovi javni nastupi štete. ‘Ja se u mnogim stvarima s njim ne slažem. Da se slažem bila bi članica Hrasta, ne HDZ-a. Svatko ima pravo na svoje mišljenje. Mi razgovaramo o radno-pravnom statusu umjetnika, ostalo gdje nastupa kako predsjednik stranke Hrast, to su njegovi osobni stavovi’, kazala je.

Na pitanje bi li Sabor trebao ratificirati Istanbulsku konvenciju, kaže da nije dobro upoznata s njom. ‘Imam osjećaj da je u raspravama fokus javnosti stavljen na ideološke podjele koje nemaju veze s meritumu. Svaki dokument koje će pridonijeti tome da se smanji nasilje nad ženama, je dobrodošao’, kazala je.

Stanković ju je na kraju pitao za baku koja će uskoro proslaviti 110 rođendan. Kazala je da te godine čovjek može doživjeti samo ako je veliki optimist. ‘Treba uvijek gledati čašu polu punom’, dodala je.

MP/Foto:hrt


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->