MUP: “Više stotina Torcidaša napalo je 16 policajaca bocama, lanacima, bengalkama…

22 svibnja, 2022 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

“Ukupno je ozlijeđeno 35 osoba, 15 navijača i 20 policajaca. Tijekom dana javio još jedan navijač koji ima propucano stopalo. On je liječnički obrađen i nije zadržan na liječenju. Privedena su 43 navijača”,  kazano je na presici.Policijska uprava Zagrebačka u 14 sati u službenim prostorijama u Ulici matice Hrvatske 4 održava izvanrednu konferenciju za medije u povodu postupanja policije tijekom organizirane preprate navijača u subotu, 21. svibnja.

Na konferenciji za novinare govore zamjenik glavnog ravnatelja policije za opću sigurnost Damir Barić, načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić, načelnik Sektora za javni red i sigurnost Policijske uprave zagrebačke Davor Posilović i zamjenik Županijskog državnog odvjetnika u Velikoj Gorici Dražen Diklić.

Uz njih će biti i zapovjednik Jedinice specijalne i interventne policije Mario Bencek, voditelj Odjela za obradu organiziranog kriminaliteta Midhad Arifović i voditeljica Službe za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću Marija Goatti.

Policija je istaknula da je organizator utakmice dao uputu navijačima Hajduka da je potrebno donijeti transparente na pregled 24 sata ranije.

“Iz nekog razloga, navijači Hajduka su se na to oglušili. Policija ne snosi odgovornost za odluku je li bilo moguće unijeti transparent”, rekao je zamjenik glavnog ravnatelja policije za opću sigurnost Damir Barić.

Nakon što im nije dozvoljeno da unesu transparent, navijači su se vlastitom odlukom uputili prema Splitu.

“Nakon toga svi navijači su ostali vani. Bili su mirni. U jednom trenutku nakon početka utakmice sami su rekli da bi krenuli put Splita. U koloni je bilo 260 vozila”, rečeno je. Policija tvrdi da je cijela trasa do Splita bila osigurana.

“Ništa nije davalo povoda na ovako nešto. Kad je kolona došla do Desinca, oni staju, sve blokiraju na autocesti i naglo su istrčali i napali policiju”, rečeno je.

“Blokirali su i naglo istrčali te krenuli u napad na policijske službenike. Kolege su bile brojčano nadjačane, deseterostruko. Naših kolega je bilo 16, a počinitelja i nekoliko stotina. Napad koji se dogodio izvršen je na prilično agresivan način, uz upotrebu, svega što su našli na benzinskoj.

Naredbe policijskih službenika nisu dale rezultata. U jednom trenutku ispucali su nekoliko hitaca u cilju dozivanja pomoći i davanja upozorenja da se prestane s napadom. Navijači su stali i povukli se, a zatim su policajci uspjeli raditi na uspostavljanju javnog reda i mira”, rekao je Barić.

“Izjave da je sinoć postupala ‘mamićevska policija’, smatramo krajnje uvredljivima, obzirom na to da je dvadeset policijskih službenika ugroženo. Vidjeli ste da je napad izvršen pirotehničkim sredstvima. Možete zamisliti što znači takav napad na benzinskoj postaji”, kaže Barić.

Načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić istaknuo je da ništa nije ukazivalo da na autocesti može doći do incidenta.

“Prije utakmice privedena je 21 osoba, od čega 20 domaćih navijača te jedan gostujućih. Osam osoba dovedeno je na prekršajni sud te su puštene” rekao je.

I on je istaknuo da su upaljene bengalke bacali na policijske službenike te ih napali raznim sredstvima, od remenja koje su motali na ruke do teleskopskih palica, aparata za gašenje požara…

“Na jedan ružan, nehuman i bahat način napali su petnaest policijskih službenika kojima je bilo teško pružiti pomoć”, rekao je Rašić. Tri policijska službenika su prema njemu upotrebila vatreno oružje. Jedan od navijača je izravno ozlijeđen, a jedan je dobio rikošet u razini rebara.

“U napade je uključen velik broj navijača. Policija intenzivno radi u obradi”, dodao je policajac. Onda je kritizirao medije.

“Imamo natpise da je postupala mamićevska policija. To je krajnje uvredljivo, posebno u okolnostima kad je ozlijeđeno 20 policajaca. Policija je sinoć radila svoj posao”, rečeno je iz policije.

“Napad je izvršen i zapaljenom pirotehnikom na benzinskoj postaji, znate i sami što to znači. Policija je jučer štitila svoj život, ali i živote napadača”, rečeno je.

“Ništa nije ukazivalo na ovo”, rečeno je na presici. Ponovljeno je da je put počeo bez incidenta. U koloni je bilo 261 vozilo s oko 1500 navijača.

“Kod Desinca kolona se namjerno zaustavlja, blokiraju sve tri trake. Nakon zaustavljanja masovno izlaze i pale bengalke. Upaljene su ih bacali na policajce na Desnicu. Bacali su rakete u pravcu njih i koristili su sva pogodna sredstva za nanošenje ozlijeda. Uništavali su i trgali znakove, njima su napadali policajce. Koristili su aparate za gašenje požara. Na jedan vrlo ružan i nehuman, bahat način su izvrsili napad na tih 15 policajaca”, rečeno je.

“Njima je teško bilo pružiti pomoć jer je sve bilo blokirano. Policajci s kraja kolone morali su se pješice probijati da bi kolegama pružili pomoć. Policajci su bili prisiljeni primijeniti vatreno oružje kako bi dozvali pomoć i zastrašili napadače.

“Tri policijska službenika su pucala. Dvojica su pucala u zrak, jedan puca četiri hica, drugi osam hitaca. Treći ispaljuje osam hitaca u zrak, nakon toga 11 hitaca u betonsku površinu. Pretpostavljamo da je tako došlo do ozlijede dvojice navijača. Jedan je ozlijeđen u potkoljenicu, jedan u visini rebara”, rekao je Rašić te dodao da su policajci koji su dolazili u pomoć također zaustavljeni te su bili prisiljeni pucati.

“Nakon toga su se probili i pružili kolegama koji su već bili okruženi i zabarikadirani u policijsko vozilo. Navijači su tada već razbijali vozilo i uspjeli su unutra ubaciti baklju. Dobro je da policajci nisu zapaljeni u službenom vozilu”, rečeno je.

Nakon toga je, kako je rečeno, uspostavljen red.

“Imamo informaciju da se danas tijekom dana javio još jedan navijač koji ima propucano stopalo. On je liječnički obrađen i nije zadržan na liječenju. Pretpostavljamo da se radi o lakšim ozlijedama.. Dobili smo informaciju da se još jedan navijač radio. Ako se to potvrdi, to su četiri navijača ranjena od vatrenog oružja.

Ukupno je ozlijeđeno 35 osoba, 15 navijača i 20 policajaca. Taj broj će varirati, očekujemo da se još ljudi javi liječnicima”, kazano je na presici.

Prema policijskom izvješću, tijekom organizirane preprate oko 1600 navijača Hajduka u autobusima, kombi vozilima i osobnim automobilima s utakmice u Zagrebu, samoinicijativno su u 21.35 sati stali na autocesti A1 kod odmorišta Desinec i tako blokirali sve trake autoceste u smjeru Karlovca. Potom je, oglušivši se na upozorenja i naredbe policije, nekoliko stotina njih napalo policajce iz više policijskih uprava koji su ih pratili.

Promet je na toj dionici autoceste do jutros u 10 sati bio zatvoren i preusmjeren na alternativne pravce. Na samoj utakmici, pripadnicima Torcide nije omogućeno da navijaju za svoj klub zbog transparenata koje je osiguranje procijenilo previše provokativnim.

R.I. /Foto: Screenshot hrt

 


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  


-->