Na Sabor HDZ-a u Ciboni stiglo je 5.000 ljudi, ali nema previše euforije

svibanj 26, 2018 maxportal
Share Button

Više tisuće izaslanika trebalo bi na  XVIII. Općem izvještajnom saboru HDZ-a usvojiti nacrt Statuta HDZ-a kojim se bitno demokratizira i osuvremenjuje temeljni stranački dokument. Plenković ušao u dvoranu uz pjesmu Eye of the Tiger iz RockyjaStier i Maletić, za koje se očekuje da bi mogli kritizirati Plenkovića, najavili su govore

Opći sabor HDZ-a, na kojem se, uključujući dvije tisuće izaslanika, očekuje oko šest tisuća sudionika iz cijele zemlje, održava se u dvorani Košarkaškog centra Dražen Petrović.

 

https://player.cloud.wowza.com/hosted/5bqh6tjm/player.html

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković će podnijeti izvješće o radu stranke između XVII. i XVIII sabora stranke, a glavni tajnik Gordan Jandroković podnijet će  izvješće o organizacijskom djelovanju i poslovanju stranke. Nakon rasprave o izvješćima izaslanici bi trebali donijeti novi Statut HDZ-a.

 

Ako Vas zanima prijenos uživo XVIII. Općeg (izvještajnog) sabora Hrvatske demokratske zajednice pratite OVDJE  ili kliknite na sliku ispod.  

Pozdravne govore održat će predsjednik Kluba zastupnika Europske pučke stranke Manfred Weber, bugarski premijer Bojko Borisov čija zemlja trenutno predsjeda EU te predsjednik HDZ BiH  i član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

 

Najvažnija točka Općeg sabora je usvajanje novog Statuta stranke koji je izradila radna skupina pod vodstvom Karla Resslera. Prijedlog Statuta ranije su prihvatili članovi Predsjedništva, Nacionalnog vijeća i Središnjeg odbora HDZ-a. Novim Statutom se osigurava veći utjecaj članstva te povećava razina unutarstranačke demokracije.

 

Statutom će se dijelom reformirati i tijela stranke pa će tako umjesto dosadašnjeg Nacionalnog vijeća i Središnjeg odbora imati Nacionalni odbor, koji će ih objediniti. Uz to, imat će uži i širi sastav Predsjedništva stranke što će omogućiti učinkovitost i brzinu rada.

Predlaže se i izravno po principu “jedan član – jedan glas” biranje predsjednika HDZ-a, njegova zamjenika i četiri potpredsjednika; uvođenje instituta unutarstranačkog referenduma i još nekih poboljšanja funkcioniranja stranke – od transparentnosti financiranja do jačanja svih teritorijalnih organizacija.

Sadašnji Statut datira još iz 2000. godine, a u međuvremenu je prošao sedam izmjena i dopuna.

Uz to, HDZ bi trebao imati uži i širi sastav Predsjedništva stranke što bi, tvrdi se, trebalo povećati učinkovitost i brzinu rada. Predlaže se izravno biranje predsjednika HDZ-a po principu “jedan član – jedan glas”, a tako i njegova zamjenika te četiri potpredsjednika, uveo bi se institut unutarstranačkog referenduma i još neka poboljšanja u funkcioniranju stranke: od transparentnosti financiranja do jačanja teritorijalnih organizacija. Sadašnji Statut je iz 2000., a u međuvremenu je prošao sedam izmjena i dopuna.

 

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković kazao je u četvrtak prije sjednice Vlade da na subotnjem Izvještajnom saboru HDZ-a ne očekuje disonantne tonove ni govoreprotiv predsjednika HDZ-a jer nema potrebe za tim, nego očekuje da će stranka pokazati svoju snagu.

Upitan očekuje li da će netko istupiti u svom izlaganju i reći nešto protiv premijera Andreja Plenkovića, kazao je kako će biti puno govornika, ali ne očekuje disonantne tonove jer nema potrebe za tim.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, upitan može li premijer na subotnjem saboru proći bez kritika zbog afere Hotmail, kazao je kako misli da može i kako će sabor proći u najboljem redu

MP/Hina

Komentari
Share Button