“Neću biti jedini osumnjičenik” : Saucha detaljno objasino aferu Dnevnice

ožujak 9, 2017 maxportal
Share Button

TOMISLAV SAUCHA, zasad jedini osumnjičenik u aferi Dnevnice, u velikoj je medijskoj ofenzivi,  povodi interne istrage i javnost želi uvjeriti u svoju nevinost.O svemu što se događa u aferi Dnevnice, Saucha je govorio za Dnevnik Nove TV.
Na pitanje što su mu rekli kada je došao na mjesto predstojnika Ureda predsjednika Vlade, je li takva praksa s dnevnicama uobičajena, i tko mu je to kazao, Saucha je rekao da mu je to kazala njegova tajnica (Sandra Zeljko, op.a.) koja je potom bila i tajnica premijera Oreškovića te Plenkovića.

Kaže da je riječ o istoj osobi koja je kasnije postala ključni svjedok u istrazi koja se vodila protiv njega. “Da, ona je bila moja tajnica od prvoga dana. Rekla mi je da takav model koriste svi. Koliko je meni poznato, i Sabor i Vlada koriste taj sistem još od prvih vlada. Izgledalo mi je da taj sistem funkcionira, ali očito nije funkcionirao”, kaže.

Kako su se ispunjavane dnevnice

Sada se istraga proširuje na 2009., praktički na vrijeme dolaska Jadranke Kosor i njene tajnice u Banske dvore, što znači da će trajati mjesecima. Na upit brine li ga što će još mjesecima biti osumnjičenik, Saucha odgovara potvrdno.

“Ovih sam dana već nekoliko puta kazao da samo želim natrag svoj život. Ništa više. Želim normalno hodati po gradu, uzdignute glave, i ne trpjeti dobacivanja i mrke poglede”, kaže.

Objasnio je proceduru potpisivanja naloga za dnevnice.

“Kad se dogovaraju putovanja, u Uredu premijera u pravilu se putuje u formatu s premijerom. To vam onda zna cijeli ured, sve tajnice budu obaviještene, naprave se putni nalozi, stave se u jednu potpisnu mapu i onda ih predstojnik ureda svojim potpisom odobri. Ako netko putuje mimo tog formata, što je bilo izuzetno rijetko, onda se u pravilu takva putovanja dogovaraju ili se šalju dopisi, i onda se ona odobre ili ne.

Putni nalozi bez računa

Tu nisu bili priloženi nikakvi računi, nije bilo nikakvih obrazloženja, nikakve popratne dokumentacije. Samo destinacije: Beč, Ženeva, Bruxelles…

Ja nisam mogao znati da imam nekog djelatnika, a prvo, to nisu bili djelatnici, to su bili posebni savjetnici. Oni su kao išli na ta navodna putovanja. Nikada nisam dobivao izliste putnih naloga po imenima, dobivao sam svaka tri mjeseca jedno sumarno izvješće o tome koliki su bili troškovi. Mene je uvijek zanimalo da vidim jesmo li mi probili neke limite ili nismo, a moji suradnici su bili ti koji su mi onda trebali ukazati na nešto”, objašnjava Saucha.

Na upit kako se onda dogodilo da je dobio detaljni ispis putovanja, s imenima i prezimenima, iz Državnog odvjetništva, kaže:

“To je jedan interni dokument Ureda za opće poslove Sabora i Vlade. U tom sam internom dokumentu vidio neka imena. Za neke mi je bilo logično da su putovali, a za neke mi je bilo nelogično, jednostavno iz iskustva”.

‘Prelomilo se na mojim leđima’

Kaže da je njegova procjena da je od ukupno 70 dnevnica njih 20-25 bilo sumnjivo.

“Ovo se nažalost prelomilo na mojim leđima. Da se ovo nije otkrilo sada, to isto moglo se desiti primjerice mom kolegi Božinoviću: za četiri godine neka je revizija mogla utvrditi da je recimo on imao nekakvu hrpu fiktivnih putnih naloga”, zaključuje.

Komentirao je i izjavu premijera Plenkovića koji je, kada je cijela afera izbila, kazao “nemojte udarati po tajnicama, nemojte dirati tajnice”.

“Mislim da je to jedna normalna ljudska, refleksna reakcija, svaki bi šef na taj način postupio. Mislim da bih i ja tako postupio. Naprosto ideš stati u obranu nekoga tko je u tom trenutku slabiji. S jedne strane imate moje kolege koji dobronamjerno pokušavaju mene zaštititi, ali oni su javne osobe, saborski zastupnici, s druge strane imate jednu tajnicu, dakle, jednu privatnu osobu, službenicu, i meni je nekako normalno da je on u tom trenutku stao na njenu stranu”, kazao je  Saucha.

‘Neću biti jedini osumnjičenik’

Na pitanje očekuje li da će i nakon njegove kazne prijave protiv nepoznatog počinitelja i nakon interne istrage premijera Plenkovića koja je proslijeđena DORH-u, i dalje biti jedini osumnjičeni, Saucha je optimističan.

“Iskreno se nadam da neću. Međutim, nisam u poziciji da nekome naredim ili da ga molim, ja se mogu samo nadati. Mislim da sada ima sasvim dovoljno indicija, ako hoćete, da su tu bili involvirani i drugi ljudi, i mislim da ima sasvim dovoljno indicija da ja 2016. više nisam to mogao potpisivati.

Nekako sam se nadao da ću se vrlo brzo riješiti tog fenomenalnog statusa osumnjičenika. Nije lako s time živjeti. Svaki dan.”

 Komentari
Share Button