NOVI SULTAN: Erdogan objavio pobjedu i najavio povratak smrtne kazne

17 travnja, 2017 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Neslužbeni rezultati referenduma održanog u nedjelju pokazali su da su Turci odobrili ustavne provjere kojima predsjednik Recep Tayyip Eerdogan dobiva velike ovlasti, rekao je čelnik Visokog izbornog povjerenstva (YSK) Sadi Guven
Za ustavne promjene glasalo je 1,25 milijuna birača više od birača koji su zaokružili “ne” na glasačkom listiću, rekao je Guven na konferenciji za novinare u Ankari u trenutku kada je preostalo još samo 600.000 listića za prebrojati.Guven je rekao da će YSK smatrati valjanima i listiće koje pečatom nisu potvrdili izborni odbori, osim ako se ne dokaže da su lažni. Time je odgovorio na brojne pritužbe, a jednu je podnijela i vladajuća stranka AK,  da dužnosnici na biralištima nisu utisnuli pečat na sve listiće.

Protivnici ustavnih promjena rekli su da odluka donesena u posljednju minutu o valjanosti listića bez pečata dovodi u pitanje vjerodostojnost rezultata.

Guven je na to odgovorio da je odluka bila donesena prije prebrojavanja te da su i članovi AKP-a i glavne oporbene stranke bili na svim biralištima i potpisali izvješća. Službeni rezultati očekuju se za 11 do 12 dana, rekao je predsjednik YSK-a.

Erdogan najavio referendum o povratku smrtne kazne

Govoreći u svojoj rezidenciji u Istanbulu, Erdogan je istaknuo da je referendum okončao s dugom poviješću miješanja vojske u upravljanje zemljom.

“Turska je prvi put u svojoj povijesti o tako važnoj stvari odlučila voljom parlamenta i naroda”, rekao je. “Prvi put u povijesti republike mijenjamo politički sustav kroz civilnu politiku. Zato je to važno”, dodao je na konferenciji za novinare koju je izravno prenosila televizija.

Erdogan je rekao da je sada spreman organizirati referendum o ponovnom uvođenju smrtne kazne. Reagirajući na skandiranje mnoštva “Smrtna kazna!” kazao je da će “o tome istog trena razgovarati s premijerom Binalijem Yildirimom”.

“Ako oporba podupre ponovno uvođenje smrtne kazne, ja ću tu mjeru odobriti, a ako ne organizirat ćemo novi referendum”, naglasio je i dodao da će Turska u nadolazećem razdoblju “prebaciti u veću brzinu”.

Erdogan je pozvao sve, uključujući turske saveznike, da poštuju rezultat referenduma na kojim je tijesna većina Turaka glasala za ustavne promjene kojima se proširuju njegove ovlasti.

No, protivnici aktualnog predsjednika žalili su se na nepravilnosti i traže ponovno prebrojavanje 60 posto listića.

Nakon što je Erdogan proglasio pobjedu, stanovnici nekoliko četvrti u Istanbulu bacali su kroz prozore lonce i zdjele, u karakterističnom načinu iskazivanja nezadovoljstva u Turskoj.

Prosvjedi su izbili u najmanje četiri dijela grada, kažu očevici, a videosnimke i fotografije na društvenim mrežama prikazuju manje skupine demonstranata na ulicama.

Protiv ustavnih promjena glasala su tri najveća turska grada Istanbul, Ankara and Izmir te većinski kurdski jugoistok zemlje, objavile su turske televizije.

Tri su osobe ubijene kod birališta u jugoistočnoj pokrajini Dijarbakir, navodno u sukobu oko toga kako su glasali.

Oko 55 milijuna ljudi moglo je u nedjelju glasati na 167.000 birališta, a turski državljani u inozemstvu to su učinili ranije.

Oporba: Ukrali su 4 posto glasova

Dvije glavne turske oporbene stranke osudile su navodne manipulacije na referendumu koje su išle “na ruku” Erdoganu.

Glavna oporbena socijaldemokratska stranka CHP izvijestila je da kani osporiti glasove s gotovo 37 posto birališta, a brojka bi se, kako je kazao glavni tajnik stranke Erdal Aksunger, mogla popeti i na 60 posto, prenose turski mediji.

I druga oporbena stranka HDP na Twitteru je objavila da namjerava osporiti glasove s “dvije trećine” birališta.

“Po podacima koji nam stižu, došlo je do manipuliranja za tri do četiri postotna boda”, kazao je.

Oporbene stranke CHP i HDP oštro su osudile mjere što ih je nekoliko sati prije zatvaranja birališta objavilo tursko izborno povjerenstvo, a riječ je o tome da će uvažiti i listiće koje pečatom nisu potvrdili izborni odbori, osim ako se ne dokaže da su lažni.

Zamjenik glavnog tajnika CHP-a Bulent Tezcan je na turskom CNN-u osudio takvu odluku povjerenstva.

Iz prokurdski orijentiranog HDP-a su kazali da će rezultati biti nepoznati dok se ne finalizira njihova žalba visokome izbornom povjerenstvu o nepravilnostima tijekom izbora.

“Rezultat referenduma jasan je znak da se dogovor ne može postići. Naši supredsjedatelji su smješteni u zatvoru, referendum je održan pod izvanrednim stanjem, a sjenu na legitimnost glasanja bacaju i ostale opresivne mjere”, rekao je novinarima glasnogovornik HDP-a Osman Baydemir.

Njemačka sretna što je kampanja gotova

Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel u nedjelju je izjavio da je dobro što je turski referendum završio te je pozvao stanovnike da ostanu hladne glave nakon pobjede “da”.

“Čini se da će rezultat biti tijesan, kako se i očekivalo. Savjetujem turskom narodu da ostane hladne glave i da zadrži mir”, stoji u Gabrielovu priopćenju.

“Dobro je da je izborna kampanja, koja se tako ogorčeno vodila, čak i ovdje u Njemačkoj, sada završena”, kazao je njemački ministar, član njemačke Socijaldemokratske stranke.

Predstojnik ureda kancelarke Angele Merkel, Peter Altmaier za ARD je izjavio da rezultat referenduma ukazuje na “vrlo živu političku debatu” u Turskoj te dodaje da treba pričekati službene rezultate prije objave daljnjih komentara.

Na pitanje je li glasanje bilo slobodno i demokratsko, Altmaier je odgovorio da će njemačka vlada o rezultatima raspravljati tek kada oni postanu službeni, a izborni promatrači će ocijeniti jesu li bili pošteni.

Što donose ustavne promjene?

Ankete su uoči referenduma predviđale tijesnu prevagu pobornika izmjena ustava kojima će parlamentarna demokracija u Turskoj biti zamijenjena predsjedničkim sustavom, a Erdoganu će omogućiti da ostane na vlasti barem do 2029.

Rezultat referenduma odrazit će se na napete odnose Turske s Europskom unijom. Turska je zaustavila migrantski val prema Europe, ali Erdogan je najavio da će preispitati taj dogovor nakon referenduma.

Izmjene ustava, ukupno 18, omogućit će Erdoganu da imenuje i smjenjuje ministre, kandidira se još dva puta za predsjednika i ponovno preuzme vodstvo nad svojom strankom AKP. O njima se odlučuje na referendumu jer nisu dobile dvotrećinsku većinu u parlamentu.

Erdogan tvrdi da time želi osigurati stabilnost i gospodarski rast, dok kritičari smatraju da želi apsolutnu vlast.


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •