Održan 14. molitveni pohod ‘Molitva za Domovinu’ u kraljevskom gradu Bobovcu

21 listopada, 2017 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Šesnaesti Molitveni dan za Domovinu Vrhbosanske nadbiskupije i Četrnaesto Hodočašće na Bobovac katolika pripadnika Ministarstva obrane, Oružanih snaga BiH i redarstvenih snaga organiziran je u subotu, 21. listopada 2017. na ostacima drevnog grada Bobovca pored crkve sv. Mihovila arkanđela nedaleko od Kraljeve Sutjeske, šezdesetak kilometara sjeverno od Sarajeva.



U spomenutoj crkvi nalaze posmrtni ostaci nekoliko bosanskih kraljeva zbog čega se Bobovac krasi Kraljevskim gradom.

Molitveni pohod započeo je procesijom i moljenjem krunice od rijeke Bukovice do Bobovca, a predvodili su je pripadnici oružanih i redarstvenih snaga kojima su se pridružili brojni vjernici.

Svečano Euharistijsko slavlje na Bobovcu predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s mons. Tomom Vukšićem, vojnim biskupom u Bosni i Hercegovini, i mons. Jurom Bogdanom, vojnim biskupom u Republici Hrvatskoj te uz koncelebraciju 32 svećenika među kojima su bili i vojni kapelani. Misno slavlje uživo je prenosio Hrvatski radio Bobovac, a preuzimali su Radio Marija i Radio Herceg-Bosna.

Pripadnike Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH na 14. vojnom molitvenom pohodu “Molitva za Domovinu” na Bobovcu predvodila je ministrica obrane BiH Marina Pendeš i  načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH general-pukovnik Anto Jeleč.

Na nekadašnjem sjedištu srednjovjekovnih hrvatskih vladara, uz dan smrti kraljice Katarine Kosače-Kotromanić, hodočastio je velik broj vjernika iz okolnih i udaljenih župa, uz nazočnost predsjedatelja Predsjedništva BiH Dragana Čovića i predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare.

Osim katolika pripadnika MO i OS BiH te policijskih i sigurnosnih službi na svim entitetskim i državnim razinama, u molitvenom pohodu su sudjelovali i predstavnici Oružanih snaga Republike Hrvatske, kao i pripadnici međunarodnih vojnih snaga stacioniranih u Bosni i Hercegovini, koje je predvodio zapovjednik EUFOR-a general-bojnik Anton Waldner.

Molitveni pohod Bobovcu pokrenuo je kardinal Puljić u znak sjećanja na dan smrti kraljice Katarine Kosače, 25. listopad 1478., radi ujedinjenja u molitvi za osobne potrebe, za vlastiti narod i domovinu Bosnu i Hercegovinu, ali i za sve ljude i narode koji u njoj žive.

U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić podsjetio je da su se okupili na molitvu za Domovinu ističući da čovjek redovito moli za ono što mu je važno i vrijedno. „Došli smo ovdje da ne zaboravimo svoje korijene i shvatimo kako je to korijenje tako važno da za njega treba moliti“, kazao je kardinal Puljić dodajući da je važno gdje se čovjek rodio i rastao.

Podsjetio je da se Isus rodio u Betlehemu te rastao u Nazaretu koji je bio njegov zavičaj pa ga je to obilježilo i umro je pod nazivom Nazarećanin.

„Rastući u određenom kraju čovjek je obilježen tim zavičajem, kulturom, mentalitetom, običajima…“, rekao je kardinal Puljić te spomenuo da, uz čovjekovo ime i prezime, u dokumentima piše čovjekovo rodno mjesto i to ga prati dok je živ. Istaknuo je da je upravo to čovjekovo korijenje i čovjekova domovina. Dodao je da čovjek, moleći za zemlju u kojoj je nikao i obikao, čini ono što je Isus činio dok je hodio po svojoj domovini i po njoj propovijedao radosnu vijest, ali ne samo za svoju domovinu nego za cijeli svijet. Podsjetivši na narodnu poslovicu da je košulja bliža od kabanice, rekao je da je Isus propovijedao najprije svom narodu i potom ustanovio Crkvu da sve sinove Abrahamove privede zajedništvu.

Kardinal Puljić potom je ukazao na nastojanje da se izbriše pamćenje „kako bi zaboravili svoje korijenje“ te podsjetio na veliki broj osoba koji su dali svoj život „za tu grudu na kojoj smo nikli i kojom hodimo“. „Valja vrjednovati te naše pretke koji su ginuli na toj grudi i za tu grudu. Moleći za Domovinu, danas molimo za sve koji su svoje živote dali i u toj zemlji ostavili svoje kosti čekajući uskrsnuće mrtvih“, riječi su kardinala Puljića koji je podsjetio da je u tijeku Sinoda Vrhbosanske nadbiskupije kada upravo razmišljaju o svom identitetu.

„U moj identitet spada i moje korijenje; da se nikada ne stidim svoga kraja, svoga zavičaja u kojem sam niknuo. Ovo hodočašće želi u nama pobuditi ponos, svijest i istinsku odgovornost“, kazao je kardinal Puljić ističući da je čovjek spreman umrijeti za ono što vrjednuje odnosno: za slobodu, svoj dom, obitelj… Potaknuo je okupljene da budu svjesni odgovornosti za tu grudu i potrebe zauzetosti za domovinu u kojoj su „naši preci živjeli i ginuli te nama u baštinu ostavili“.

„Na ovom povijesnom mjestu molimo da postanemo svjesni sebe i vlastite odgovornosti za odgoj i učenje mladih generacija… Ne smijemo zaboraviti svoju povijest i to ne zato da bi je koristili kao huškački materijal protiv drugih nego da ne izbrišemo svoju pamet i da poučimo generacije kako će živjeti i umirati za ono što je sveto i drago i što je i našim precima bilo vrijedno. Zato ovaj skup ovdje na Bobovcu jest molitveni, ali i skup koji će u nama probuditi svijest, odgovornost, hrabrost i zauzetost“, kazao je kardinal Puljić ističući da su preci bili vjerni i svojoj grudi odani. Ukazao je i na postojanje nesloge i u Crkvi i u narodu te istaknuo da je upravo zato odlučio pokrenuo molitveni pohod na Bobovac.

Pojasnio je da je to učinio zato što su „nam htjeli reći da ovo nije naša gruda“. „Neću odustati od te ljubavi svome kraju, zavičaju, narodu i vjeri naših otaca koji su je i u najtežim vremenima sačuvali i nama u batinu predali“, kazao je kardinal Puljić ističući da je „vjera naših otaca najveća vrijednost“ i da je trebaju dalje predati. Zaključio je da ta vjera treba prožeti cijelo čovjekovo biće te zahvalio svima što su došli na hodočašće i tako pokazali da nisu zaboravili svoje pretke.

Na kraju Svete mise generalni vikar Vojnog ordinarijata mons. Željko Čuturić zahvalio je svima koji poduzeli sve što je potrebno da mogu dostojanstveno proslaviti Svetu misu i potom nastaviti zajedništvo nakon Mise. Zamjenik Kazneno-popravnog doma Zenica Ivica Dujmović darovao je biskupu Vukšiću sliku koji su naslikali zatvorenici u spomenutom domu.

Ovogodišnji pohod bio je šesnaesti Molitveni dan za Domovinu Vrhbosanske nadbiskupije, a istovremeno i četrnaesto vojno hodočašće na Bobovac.


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->