ORGANIZATORI OBJAVILI: Na Rivi 70.000 prosvjednika, čeka se procjena MUP-a

travanj 12, 2018 maxportal
Share Button

Na splitskoj Rivi održan je prosvjedni skup građanske inicijative “Hrvatska protiv Istanbulske konvencije” na kojem se traži da se odustane od ratificiranja te konvencije. Prema procjeni organizatora, okupilo se 70 tisuća ljudi. Policija još uvijek nije objavila službene podatke.

Prvi govornik, predsjednik splitsko-dalmatinske udruge logoraša Ivan Turudić rekao je da je s 23 godine ranjen u Hrvatskoj Kostajnici 1991. bio je zarobljen, a u logoru u Glini zatvoren šest mjeseci. Zajedno s drugim hrvatskim braniteljima borio za Domovinu pa se pita “tko danas ima pravo sve to zaboraviti i i uništavati hrvatsku obitelj kao stup naše Domovine namećući nam kroz Istanbulsku konvenciju rodnu ideologiju kao neko, po njima, bolje i prirodnije rješenje”.

Kako je rekao Turudić, oni su nas svojom žrtvom zadužili da neovisnost Hrvatske branimo i sačuvamo, pa tako i od GREVIA, koji se nakon prihvaćanja Istanbulske konvencije izdiže i iznad hrvatskih zakona i hrvatskog Ustava.

Okupljeni su prije početka skupa i na njegovu početku pjevali domoljubne pjesme “Zovi, samo zovi” i uzvikivali “U boj, u boj”, “Izdaja, izdaja” i “Hoćemo izbore”.

Među okupljenima su bili saborski zastupnici Miro Bulj, Hrvoje Zekanović i Željko Glasnović, pjevač Marko Perković Thompson, predsjednica udruge “U ime obitelji” Željka Markić i predsjenik udruge Vigilare Vice Batarelo.

Jedna od govornica na skupu, Ivana Pudić, podsjetila je da je Slavonski Brod grad s najviše stradale djece u Domovinskom ratu. Danas, i zadnjih gotovo 10 godina, Slavonski Brod, je zbog rafinerije u susjednom Bosanskom Brodu, koja radi mimo svih ekoloških standarda, grad čiji je zrak jedan od najzagađenijih u Europi. Djeca rođena u zadnjih 9 godina nikada nisu udahnula čisti zrak a upravo je čisti zrak jedno od osnovnih ljudskih prava, istaknula je.

Borba protiv toga traje već devet godina, peticijama, prosvjedima, ali bez uspjeha. Svjedoci smo kako kada postoji volja premijer Plenković može vrlo brzo i promptno reagirati, kao kod odluke o ratifikaciji Instabulske konvencije, a deseci tisuća građana Slavonskog Broda se truje već više od 9 godina svaki dan, a rješenje čistog zraka se niti ne nazire.

Ovdje sam da zajedno s vama poručim premijeru da sam protiv nasilja bilo koje vrste i po bilo kojoj osnovi, bilo da se radi o nasilju nad ženama, djecom, bilo o nasilju nad građanima i djecom Slavonskog Broda, bilo o nama, narodu kojeg premijer smatra nepismenim i čiju volju ignorira, rekla je Ivana Pudić.

MP/foto:pxll

Komentari
Share Button