Ovo je Marija Hrebac, troši k’o pijani milijunaš, a čistačicama reže plaće

veljača 24, 2017 maxportal
Share Button

Upoznajte Mariju Hrebac, direktoricu Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB). Ona je široj javnosti malo poznata. U agenciji je 20-ak zaposlenih, koji i nemaju previše posla dok nema potresa u bankarskom sektoru. Hrebac je mandat istekao još prije godinu dana, ali još je na čelu DAB-a. Neslužbeno je proglašena kraljicom hrvatskih uhljeba!Ona ima plaću višu od premijera Andreja Plenkovića i predsjednice KolindeGrabar Kitarović. Na smještaj i putovanja u samo jednoj godini predvidjela je potrošiti 240.000 kuna, piše 24sata.

Kad izađe s posla, sjeda u novi Volvo S60 koji je kupila Agencija koju vodi. Kad poželi dobar ručak, hotel ili treba nekoga počastiti, tu je službena kartica na kojoj je jedan mjesec napravila trošak od 18.759 kuna. Oko 1.000 kuna po radnom danu.

Živi bolje nego ministar

Njezini troškovi su iznenadili i neke saborske zastupnike, pogotovo kad se usporede s troškovima nekih ministara. Primjerice, kako je objavio Večernji list, jedan od štedljivijih ministara je Zdravko Marić. On i njegovi ljudi su na službenoj kartici potrošili u godinu dana 4274 kune. Marić je šef uprave DAB-a i nadređeni je Hrebac koja je, prema računima koje posjedujemo, više potrošila na jedan ručak nego on kroz cijelu godinu.

Primjerice, samo na ručak u MM Boban Vinodol je u ožujku 2015. godine otišlo 5198 kuna. A to je samo jedan od računa u tom mjesecu u kojem je sa službene kartice DAB-a otišlo 18.759 kuna. Za smještaj u hotelu Varšavi otišlo je 2148 kuna, za restoran Takenkoko u Zagrebu 818 kuna, u pizzeriji Paesano 1013 kuna, restoranu Kopun 1085 kuna…

Porasla joj plaća od 23.000 kuna

Hrebac je došla na čelo DAB-a u proljeće 2012. godine kad je ministar financija bio Slavko Linić. Nakon imenovanja dva puta je kažnjena za sukob interesa jer je bila i u nadzornim odborima Croatia banke i hotelskog poduzeća Sunčani Hvar.

Prema zadnjim podacima, plaća joj je lani iznosila nešto više od 23.000 kuna. Ove godine je zbog porezne reforme porasla između tisuću i dvije kuna. Usporedbe radi premijer Plenković je imao nešto više od 18.000 kuna, a predsjednica Grabar Kitarović 22.700 kuna. Iako su i njima porasle plaće, još ne mogu stići direktoricu čija je odgovornost ipak znatno manja nego njihova.

Iako ima još niz troškova po barovima i restoranima, primjerice trošak od gotovo 2500 kuna u kavani Johhan Franck u Zagrebu iz prosinca 2015. godine ili 834 kune u beach baru Bonj Les Bains na Hvaru iz rujna 2014. godine, najveći trošak čine brojna putovanja direktorice Hrebac. Mi imamo dokaze za putovanja 2014. i 2015. godine, ali ona su bila i lani.

U planu nabave za 2015. godinu, koji je javno objavljen na stranicama DAB-a, za smještaj i službena putovanja plan je bio potrošiti 240.000 kuna bez PDV-a.

– Redovito putuje samo direktorica, nisu to neke hrvatske delegacije – kaže sugovornik iz DAB-a.

Tijekom dvije godine, za koje posjedujemo samo dio troškova sa službene kartice, Hrebac je bila u karipskoj državi Trininad i Tobago, a za hotel Hyatt Regency potrošeno je više od 14.000 kuna. Direktorica je bila i u Londonu više puta, u korejskom Seulu, rumunjskom Bukureštu, Varšavi, Bruxellesu, Dubrovniku, Ateni, Pragu…

‘Ona putuje, a reže plaće čistačicama’

Iako jedan račun glasi na Sofitel Miami, direktorica nam je odgovorila da nikad nije putovala u taj američki grad poznat kao omiljeno ljetovalište.

– Ostao sam šokiran kad sam vidio sve te račune. Radi se o hotelima koji su uvijek s četiri ili pet zvjezdica. Istodobno, ta ista ravnateljica bez legalnog mandata otpušta i reže plaće čistačicama, a otkaz je dala čak i sindikalnom povjereniku. Od 20 zaposlenih, pola je na bolovanju zbog nje. I sve joj toleriraju – kaže Branimir Bunjac, saborski zastupnik Živoga zida.

Bunjac je u Saboru prozvao HDZ jer se naslađuje s pritvorenim SDP-ovcem Tomislavom Sauchom, a ne vidi što radi direktorica u DAB-u.

– Neka i ministar Marić i premijer Plenković raščiste stvari s Hrebac – prozvao je Bunjac.

Mjesečni računi za kartice na ime Marije Hrebac variraju od 4800 do 18.759 kuna. U listopadu 2014. otišlo je 17.775 kuna, mjesec ranije 13.646 kuna, u prosincu 2015. godine otišlo je 9800 kuna…

Hrebac: Uštedjela sam na autu!

Direktorica je, osim toga, uzela na leasing i Volvo S60, koji je viša klasa. To će platiti više od 200.000 kuna s PDV-om. Godišnje za zakup parkirnog mjesta u centru Zagreba izdvaja 40.000 kuna.

Za sve navedeno direktorica Hrebac ima obrazloženja…

– Sva putovanja svih zaposlenika, uključujući i direkora DAB-a, isključivo su poslovne prirode te su sva vezana uz sudjelovanje u radnim tijelima i operativnim skupinama – odgovara nam Hrebac i navodi međunarodne institucije na koje se odnosi taj rad. Od skupina Europske komisije, Europskog bankarskog tijela, Sanacijskog odbora, Europskog udruženja osiguravatelja… Navodi da je Hrvatska obvezna sudjelovati.

Kaže da je u Trinidad putovala jer je sudjelovala na međunarodnoj konferenciji osiguravatelja depozita (IADI) i njihovoj godišnjoj skupštini. Navode da je DAB u rujnu 2015. godine organizirao konferenciju i godišnju skupštinu europskih osiguravatelja depozita, na kojoj je bilo 120 predstavnika iz 40 zemalja, što je generiralo troškove.

– Agencija ima samo jednu službenu karticu koja glasi na ime direktora, ali se koristi za podmirenje troškova svih zaposlenika, a ne samo direktora – pravda se Hrebac iako njezini zaposlenici upiru prstom da samo ona putuje.
Velike troškove i ručkove u 2015. godini pravda i time što su Hrvatsku posjetile službene delegacije 10-ak zemlja, pa poimence navodi imena tko je bio na ručku u kavani Johhan Franck.

Na kraju, ima i opravdanje zašto je kupila Volvo S60, i to bez raspisivanja klasičnog natječaja. Kažu da su zatražili šest ponuda, a razmatrali su još Passat 2.0 i Audi A4, ali su oni na kraju bili skuplji.

Hrebac podsjeća da su njezini prethodnici kupili 2007. godine Toyotu Land Cruiser za 449.000 kuna za svoje potrebe, pa je ona značajno uštedjela.

Da je ta Toyota kupljena, također bez javne nabave, u mandatu prethodnika Vinka Rodića je točno. To samo pokazuje kako su i prethodnici iskoristili svoj položaj u DAB-u. DAB je prije Rodića vodio Marinko Filipović, za kojeg se također pisalo da se ne mora za dobru plaću pretrgnuti od posla, a da je kao HSS-ovac koristio automobil DAB-a za obilazak svoje izborne baze.

Peglanje službenih kartica

Slučaj s potrošnjom na službenim karticama, reprezentacijama i putovanjima eskalirao je nakon slučaja Tomislava Sauche. Uskok navodno češlja i neke druge troškove. Vidljivo je da potrošnja zavisi isključivo od discipline samog ministra.

Primjerice, bivši ministar Davor Romić u svojem mandatu nije ni imao službenu karticu, ni kavu na službenu karticu nije popio Zlatko hasanbegović.  S druge strane Ministarstvo branitelja, dok ga je vodio Predrag Matić, trošilo je više od 100.000 kuna godišnje na službenim karticama. I Tihomir Orešković je prepolovio troškove u odnosu na Zorana Milanovića.

Večernji list je objavio da je u tri zadnje godine na trošak reprezentacije premijera i svih ministara otišlo ukupno 11 milijuna kuna. Iako je i to veliki trošak, barem su malo stegnuli remen jer je u istu svrhu prije krize 2008. godine otišlo 54 milijuna kuna.

MP/24sataKomentari
Share Button