Ovo je novi premijer Crne Gore. Četnik s kravatom školovan u Japanu

31 listopada, 2023 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Milojko Spajić, lider Pokreta Europa sada (PES) novi jr premijer Crne Gore. Bivši ministar financija u Vladi  Zdravka Krivokapića za premijera Crne Gore je izabran sa 46 glasova za, 19 protiv i jednim suzdržanim.



U novoj vladi su ministri iz Spajićevog Pokreta Europa sad, Demokrata Alekse Bečića koji je postao i potpredsjednik vlade zadužen za sigurnost, te Albanske nacionalne stranke i prosrpskog SNP-a koji imaju po dva ministra.

Milojko Spajić rođen je 24. rujna 1987. godine u Pljevljima. Živi i radi u Podgorici. Nakon pada Krivokapićeve vlade 28. travnja 2022. Spajić je sa svojim kolegom i aktualnim predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem osnovao političku organizaciju Europa Sad. Nešto kao Možemo u Hrvatkoj

Trebao je biti jedan od kandidata na predsjedničkim izborima 2023. godine, ali je zbog problema s državljanstvom i prebivalištem Državna izborna komisija (DIK) Crne Gore odbila njegovu kandidaturu, pa je umjesto njega kandidat PES-a bio Milatović. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u rodnom mjestu. Završio je prvu godinu studija na Sveučilištu u Osaki kao stipendist Vlade Japana. Nakon toga pohađa četverogodišnji studij na Fakultetu ekonomskih znanosti Sveučilišta Saitama u Pekingu.

Diplomirao je ekonometriju i kvantitativnu ekonomiju. Spajić je u sklopu projekta razmjene studenata studirao i na tehničkom fakultetu Sveučilišta Jinghua u Pekingu. Magisterij financijskog inženjeringa na School of Commercial Studies u Parizu. U njegovoj službenoj biografiji na vladinoj stranici stoji da govori šest stranih jezika. Radio je u svjetskim bankarskim korporacijama u Tokiju i Singapuru.

Nakon toga bio je partner fonda “Venture Capital” u Singapuru. U Crnu Goru se vratio 2020. godine, a jednom prilikom je rekao da je razlog tome donošenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Spajić se pridružio skupovima koje je Srpska l crkva, uz pomoć iz Beograda, organizirala diljem zemlje u znak protesta protiv donošenja tog zakona.

Što je Temeljni ugovor

Tim zakonom Crnoj Gori je vraćena imovina koju je kralj Aleksandar Karađorđević , nakon okupacije te zemlje 1918. godine, oduzeo državi Crnoj Gori i darovao tad osnovanoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Riječ o crkvama, samostanima, školama  i drugoj vrijednoj imovini.

Na izborima održanim krajem kolovoza 2020. Demokratska partija socijalista (DPS)  Mile Đukanovića je nakon nekoliko desetljeća izgubila vlast, a prosrpske i proruske stranke formirale vladu. Đukanović je pao  zbog jednog od najboljih poteza koje je učinio u političkoj karijeri.

Prvi potez nove vlasti bio je poništenje Zakona o vjeroispovijesti, a premijer Dritan Abazović i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije su 3. kolovoza 2022. potpisali Temeljni ugovor  između SPC-a i države Crne Gore

Temeljni govor SPC-u jamči vlasništvo nad crkvama i manastirima, zemljištu, hotelima i drugim nekretninama u Crnoj Gori koji su do 1918., kad je Srbija okupirala Crnu Goru, pripadali Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi ili državi Crnoj Gori. Srpski kralj Aleksandar je tu imovinu prisvojio i darovao SPC-u.

Ugovor priznaje pravni subjektivitet SPC-a u Crnoj Gori šest stoljeća duži nego što ga SPC ima u matičnoj državi Srbiji. Daje joj javno-pravne ovlasti i obvezuje državu da uknjiži nekretnine na eparhije SPC u Crnoj Gori bez dokaza o vlasništvu.

SPC je u Crnoj Gori, kao pravni subjekt, poslovao bez OIB-a, matičnog i poreznog broja i nije plaćao nikakve obaveze prema državi, a ima oko 120 nekretnina – crkva, manastira, škola, zemljišta i turističkih objekata.

Nova stranka –  Europa sada

U suradnji s Jakovom Milatovićem, tadašnjim ministrom gospodarskog razvoja, Milojko Spajić je u studenom 2021. predstavio projekt „Europa sada“ čiji je cilj bio „povećati životni standard svih građana, unaprijediti poslovno i investicijsko okruženje, smanjiti sivu ekonomiju na tržište rada” i slično.

Za građane je najvažnije da je programom predviđeno povećanje plaća, pa je najniža cijena rada s 222 eura “skočila” na 450 eura. Predstavljajući plan, Spajić je kazao kako očekuje da će se javni dug, koji je bio iznad 100 posto, smanjiti na 76 ili 78 posto. Također, istaknuo je da će crnogorska ekonomija biti najbrže rastuća u Europi

Građanski pokret URA Dritana Abazovića je 4. veljače 2022. godine, uz podršku Demokratske partije socijalista i ostalih oporbenih stranaka, izglasao smjenu Vlade Zdravka Krivokapića. Spajić i Milatović osnovali su 26. lipnja 2022. Pokret Europa sad!. Pridružila im se i bivša ministrica obrane Olivera Injac. Spajić je izabran za predsjednika pokreta, dok je Milatović imenovan za njegovog zamjenika.

Pokret Europa sada! u svom programu, među ostalim, “obećava” inzistiranje na pravnoj državi i europskim integracijama, nultu stopu nezaposlenosti, prosječnu plaću od tisuću eura, minimalnu mirovinu od 450 eura. Europa odmah! izašli su na izbore u nekoliko lokalnih sredina i ostvarili zapažene rezultate.

Njihova lista postigla je veliki uspjeh na izborima u Podgorici. S preko 20 posto osvojenih glasova dobili su priliku predložiti gradonačelnika glavnog grada. Jedan od glavnih kandidata bio je Jakov Milatović. Međutim, zbog blokade izazvane nedostatkom kvoruma u Ustavnom sudu, koji odlučuje o žalbama političkih subjekata nakon izbora, Milatović nije dobio priliku da u lokalnom parlamentu odluči hoće li postati novi gradonačelnik Podgorice.

Potkraj 2022. Spajić je najavio da će pokret na predstojećim predsjedničkim izborima nastupiti samostalno. Početkom sljedeće godine najavio je da ulazi u utrku za novog predsjednika Crne Gore.

No, Državno izborno povjerenstvo odbilo je 19. veljače potvrditi njegovu kandidaturu nakon što je utvrđeno da ima i srbijansko državljanstvo, što ga, prema važećim zakonima Crne Gore, onemogućuje da se kandidira za mjesto predsjednika države.

Na parlamentarnim izborim održanim za 11. lipnja 2023. Spajićeva stranaka Europa Sad osvojila je 25,5 posto glasova, što joj je donijelo 24 mandata ( od 81 koliko ima Skupština) i mogućnost da kao vodeća stranaka predloži mandatara.

Nakon izbora za premijera Spajić je u obraćanju zastupnicima obećao da će u prvoj godini njegova mandata prosječna plaća u Crnij Gori biti  1000 eura, a da će minimalna mirovina već od svibnja iznostiti 450 eura.

Oporba je tijekom rasprave tvrdila da će Spajićeva vlada biti pod izravnom kontrolom prosrpske i proruske desnice, a prvu čestitku nakon izbora uputila je srbijanska premijerka Ana Brnabić.

Tijekom zasjedanja Skupštine nekoliko tisuća ljudi prosvjedovalo je u ponedjeljak navečer u Podgorici. Prva meta prosvjeda bio četnički vojvoda Andrija Mandić, koji je izabran za predsjednika skupštine Crne Gore, a posredno i mandatar Milojko Spajić 

Sudionici prosvjeda nosili su i transparente s porukama “Vučiću, džukelo slomit ćes zube na Crnoj Gori”, “Izgubismo Drugi svjetski rat”, “Ne četničkoj vladi”.

M. Marković /Foto: Antena.me


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->