Perica Jurić: S tri helikoptera poletjeli smo za Knin ugušiti pobunu, izgledali smo kao flota NDH

kolovoz 18, 2020 maxportal
Share Button

Na današnji dan, prije 30 godina, počela je oružana pobuna dijela Srba u Hrvatskoj poznata kao Balvan revolucija. Pobuna je potaknuta i organizirana iz Srbije i od velikosrpskih krugova u JNA.Naziv je dobila po tome što su je karakterizirale cestovne barikade, napravljene od balvana i velikog stijenja, koje su se pojavile 17. kolovoza 1990. godine na cestama u okolici Knina.

Prvi koji su naišli na barikade, u mjestu Polača na cesti Sinj – Knin, bila je tehnička ekipa HRT-a koja je bila na snimanju filma  “Virdžina vrsta žene” beogradskog autora Srđana Karanovića.

Pravi naziv za te drumske razbojnike trebao bi biti  “srpski teroristi” jer se savršeno uklapaju u definiciju kako teroriste opisuje Encyclopedia Britannica i Vojna enciklopedija Jugoslavije.

Službeni Zagreb je pokušao neutralizirati pobunu, ali razoružana Hrvatska morala je čekati 5. kolovoz 1995. da u Knin uvede red.

S tri helikoptera MUP je poletio prema Kninu, a evo kako je taj dan opisao Perica Jurić, tada zamjenik ministra policije i šef tajne službe ( tada Služba za zaštitu ustavnog poretka – SUZUP) koji je vodio tu operaciju.

“Prije 30 godina na današnji dan se dogodio kaos. Naoružani ljudi na cestama, barikade, bijeg policije sa svojih dužnosti u pustolovinu oružanog ustanka s ciljem ostvarenja mitske Velike Srbije, uz pomoć, tada jugoslavenskih struktura.

Od predsjednika Vlade sam dobio nalog za intervenciju u žarištu, Kninu. Znao sam da je to nemoguća misija, samoubilačka, ali smo išli s poletom i voljom da spasio Hrvatsku.

U toj nemogućoj misiji spasio nas je dragi Bog i lovci JNA, koji su nas vratili uz prijetnju rušenja. Kopnene snage s BOV-om su zaustavljene i neslavno je završila misija pješadije. Okupacija trećine Hrvatske je tada bila završena, nakon dugotrajnog rada Srbije i Hrvatske šutnje od straha. Turistička sezona unatoč svemu je još trajala….”

U drugom dijelu je pojasnio:

“Dakle, 17. 8. 1990. sam dobio nalog da hitno interveniramo u Kninu i uspostavimo redovnu vlast. S tri helikoptera smo poletjele iz Šimunske. Dok smo se ukrcavali, helikopteri su bili obljepljeni naljepnicama koje su pokrivale službene oznake.

U zraku sam vidio da izgledam kao flota NDH na putu poraza i strašne smrti. Molio sam se Bogu, jer to dobro znam u nevolji. Ostalo je poznato, a agenti iz Šimunske su nas gotovo pobili. Idemo dalje”, objavio je Perica Jurič.

M. Marković/Foto: Maxportal

 

Komentari
Share Button