PERKOVIĆU I MUSTAČU POTVRĐENA KAZNA DOŽIVOTNOG ZATVORA

svibanj 28, 2018 maxportal
Share Button

Bivši šefovi jugoslavenske tajne službe Josip Perković i Zdravko Mustač pravomoćno su osuđeni za političko ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića počinjeno 1983. godine nadomak Münchena.Njemački savezni Vrhovni sud odbio je njihove žalbe na prvostupanjsku presudu te im je potvrdio kaznu doživotnog zatvora, objavio je Jutarnji list.

Perković i Mustač krivima su proglašeni prije nepune dvije godine na Visokom zemaljskom sudu u Muenchenu gdje je protiv njih vođen kazneni postupak, a njhove žalbe na tu presudu Savezni sud jednoglasno je odbio na sjednici održanoj 2. svibnja ove godine.

Visoki zemaljski sud u Münchenu najprije je 2008. osudio Perkovićeva doušnika Krunoslava Pratesa za sudjelovanje u Đurekovićevu ubojstvu, smatrajući da je dao Perkoviću ključ garaže i dojavio mu vrijeme njegova dolaska u garažu u Wolfratshausenu kod Münchena, u kojoj su ga neposredni izvršitelji dočekali i ubili.

Sljedeće godine ta je presuda postala pravomoćna.

Perković i Mustač, kao šefovi SDS-a tadašnje SR Hrvatske, teretili su se da su sudjelovali u pripremi i organizaciji, odnosno nalaganju te političke likvidacije, ali su bili nedostupni njemačkim vlastima sve do ulaska Hrvatske u EU.

Nakon cijele peripetije oko Lex Perkovića 2013., na koncu su početkom 2014. ipak predani Nijemcima i od tada se nalaze u istražnom zatvoru u Münchenu.

Suđenje im je trajalo gotovo dvije godine, održane su 124 rasprave, a onda je 3. kolovoza  2016. donesena presuda kojom su obojica proglašeni krivima za teško ubojstvo, počinjeno na podmukao način i iz niskih pobuda

MP/Foto:reuters

Komentari
Share Button