Plenković odbio Kolindu, ništa od sjednice Vlade na temu demografije i blokiranih

svibanj 29, 2018 maxportal
Share Button

Premijer Andrej Plenković odbio je inicijativu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da se sazove zajednička sjednica Vlade s Predsjednicom na temu demografskih mjera.‘Neće biti zajedničke sjednice Vlade na ovu temu. Predsjednica je poslala dopis s inicijativom, nije bilo konkretnih mjera o kojima je izvijestila javnost. Vlada je poduzela niz mjera, idemo 1. 7. s novom mjerom…

Ima osam do devet mjera koje su već poduzete, a još jednom pozivam i predsjednicu i sve druge koji žele dati ideje, Vlada ima ovlasti donositi odluke ovog karaktera i vrlo rado ćemo saslušati sve ideje. Tu je i Vijeće za demografsku revitalizaciju’, rekao je premijer.

O današnjim porukama predsjednice iz Italije, kako i ova Vlada, kao i prethodne, provodi samo parcijalne mjere, rekao je: ‘Upravo sam ih pobrojao. Kad ih stavite na kup, vidjet ćete jesu li parcijalne ili imaju nit vodilju kako bismo riješili problem. Svjesni smo problema. Imamo 100 rođenja dnevno i 150 sprovoda. To su problemi zemalja naše veličine uvjetovani nizom demografskim i gospodarskih promjena u društvu.’

Komentirajući pitanje što misli da je predsjednica htjela postići zajedničkom sjednicom Vlade, Plenković je dodao: ‘Ona temu demografije već duže vrijeme drži u fokusu i ja to pozdravljam.’

Sjednica nije kritika Vlade

Predsjednica je jučer premijeru predložila održavanje zajedničke sjednice vlade na kojoj bi se razgovaralo o demografskim kretanjima, problematici blokiranih i njezinim prijedlozima za rješavanje tih problema.

Predložila je i termine za održavanje takve sjednice vlade – i to 11. ili 12. lipnja, odnosno 18., 19. ili 20. lipnja 2018. godine. Predsjednica kaže da prijedlog za zajedničku sjednicu nije kritika na rad Vlade.

“Apsolutno ne, demografija je problem koji nije nastao preko noći, traje desetljećima, ali posebno je postao akutan početkom devedesetih kada bilježimo pad prirodnog prirasta, a sada i emigrantske valove koji se ne stišavaju. Riječ je o urgentnom pitanju oko kojeg se moramo složiti svi, i vlada i oporba”, kazala je nakon sastanka s talijanskim kolegom Sergiom Mattarellom.

“Moja je namjera, bez obzira održala se sjednica vlade ili ne, predstaviti mjere koje sam napravila zajedno sa svojim savjetnicima”, rekla je Grabar Kitarović i nada se da će o njima razgovarati svi relevantni faktori u društvu i politici.

“Treba nam strategija, a ne parcijalne mjere. Nažalost, i od ove vlade smo vidjeli samo parcijalne mjere kada je riječ o demografskoj politici jer ne možemo samo razgovarati o dječjim doplacima i vrtićima, to je puno složenije”, naglasila je.

MP/foto:pxll

 

Komentari
Share Button