Plenković sa suprugom ugostio kineskog premijera: ‘Potpisat ćemo deset sporazuma’

10 travnja, 2019 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Kineski premijer Li Keqiang stigao je u utorak u Hrvatsku, u misiju jačanja odnosa sa zemljama srednje i istočne Europe koje Kina želi snažnije uključiti u svoj megaprojekt “Jedan pojas, jedan put“.



Li je u Zagreb doputovao s izaslanstvom od 250 ljudi, nastavljajući intenzivne kontakte Pekinga i Zagreba posljednjih nekoliko godina.

On će se u srijedu sastati s premijerom Andrejem Plenkovićem, predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović te predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem i potpisati brojne ugovore.

U utorak navečer kineski premijer snimljen je na večeri s hrvatskim kolegom. Obojica su bili u pratnji supruga, a večerali su u restoranu Dubravkin put.

“Ovo je velika politička poruka Hrvatskoj i šansa za hrvatsko gospodarstvo”, izjavio je novinarima Andrej Plenković u zračnoj luci, uoči dolaska kineskog premijera.

Nakon bilateralnog posjeta, Li će u Dubrovniku u četvrtak i petak biti na osmom summitu 16+1, formatu u kojem će se sastati s premijerima zemalja srednje i istočne Europe.

Redovni sastanci na vrhu omogućili su manjim zemljama da grade i razvijaju odnose s tom svjetskom gospodarskom silom s više od 1,3 milijarde stanovnika.

Zagreb, 090419. Medjunarodna zracna luka Zagreb, Dr. Franjo Tudjman. Premijer Andrej Plenkovic docekao predsjednika Drzavnog vijeca Lija Keqianga. Na fotografiji: Li Keqiang i supruga. Foto: Damir Krajac / CROPIX

Kina je posljednjih godina počela više ulagati u srednju i jugoistočnu Europu. Inicijativu 16+1 smatra integralnim dijelom svog megaprojekta “Jedan pojas, jedan put” – suvremenog Puta svile i jednog od najambicioznijih projekata u svijetu.

Premijer Li došao je u Hrvatsku nakon summita EU i Kine u Bruxellesu.

Kinesko-europska gospodarska razmjena dnevno iznosi više od milijardu eura, što Europu čini najvećim trgovinskim kineskim partnerom. Kina je, pak, drugo najveće tržište za europska dobra i usluge, iza američkog.

Posjet premijera Keqianga komentirao je i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

– Ovo je povijesni iskorak u odnosima Kine i Hrvatske. Hrvatski premijer se dosad pet puta susreo s kineskim premijerom Keqiangom, ali je ovo povijesna prekretnica u ionako odličnim odnosima – rekao je Tolušić za RTL i dodao da je Kina prepoznala Hrvatsku kao svog partnera u Europi.

Na pitanje koji će konkretni gospodarski sporazumi biti potpisani u četiri dana koliko će kineska delegacija biti u Hrvatskoj, Tolušić je kazao da je bitno da je Hrvatska prepoznata kao država u koju Kina želi ulagati.

Izvoz hrvatskih mliječnih proizvoda u Kinu

U iduća dva dana potpisat ćemo 10 međunarodnih akata – rekao je Tolušić i iz svog resora izdvojio protokol kojim će se hrvatskim proizvođačima mlijeka omogućiti izvoz proizvoda u Kinu.

– Uspjeli smo realizirati taj posao koji smo dogovarali četiri godine”, kazao je Tolušić i dodao da od potpisa sporazuma neće biti prepreka za izvoz mliječnih proizvoda u Kinu. “Nadam se da ćemo uskoro isto osigurati i za meso i mesne prerađevine – kazao je Tolušić za RTL i dodao kako će to donijeti “vrhunske koristi za hrvatsko gospodarstvo”.Slika /Vijesti/2019/04 Travanj/09 travanj/fah229_pleso_kineski_premijer.jpg

Prvoga dana službenog posjeta kineski predsjednik Vlade sastat će se i s predsjednikom Hrvatskoga sabora Gordanom Jandrokovićem i predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović.

Službeni posjet Hrvatskoj predsjednik Državnog vijeća Narodne Republike Kine Li Keqiang nastavit će posjetom gradilištu Pelješkoga mosta, u četvrtak gdje će zajedno s predsjednikom hrvatske Vlade obilježiti dovršetak prve faze izgradnje Pelješkoga mosta.

“Izgradnja Pelješkoga mosta – trenutno najvećeg infrastrukturnog projekta u Hrvatskoj – najvidljiviji je simbol suradnje Hrvatske i Kine”, poručuju iz Vlade.

Svečana večera u četvrtak

U četvrtak navečer, predsjednik Vlade Andrej Plenković bit će domaćin svečane večere za šefove izaslanstava u Dubrovniku, kojom će započeti 8. sastanak šefova vlada zemalja srednje i istočne Europe i Kine. Sastanak na vrhu, najavljuju iz Banskih dvora, bit će prigoda za daljnje produbljivanje suradnje između Hrvatske, Kine i zemalja srednje i istočne Europe.Zagreb, 090419. Medjunarodna zracna luka Zagreb, Dr. Franjo Tudjman. Premijer Andrej Plenkovic docekao predsjednika Drzavnog vijeca Lija Keqianga. Na fotografiji: Andrej Plenkovic, Li Keqiang i supruga. Foto: Damir Krajac / CROPIX

Premijer Plenković i predsjednik Državnog vijeća Narodne Republike Kine službeno će otvoriti Poslovni forum za poduzetnike iz Kine i 16 europskih zemalja, u petak u Hotelu Rixos Libertas u Dubrovniku. Forum će okupiti oko tisuću sudionika, od kojih 400 iz Kine, a teme panela bit će suradnja na području infrastrukture i ulaganja, proizvodnje, inovacija, trgovine, turizma i kulture.

Na Poslovnom forumu inaugurirat će se internetska stranica za Koordinacijski mehanizam 16+1 za malo i srednje poduzetništvo čiji je Hrvatska nositelj, a potom će šefovi izaslanstava obići izložbu o suradnji između zemalja srednje i istočne Europe i Kine. Također, susrest će se s gospodarstvenicima koji sudjeluju na B2B (Business-to-business) sastancima u okviru Foruma.

Središnji događaj, plenarna sjednica šefova vlada država srednje i istočne Europe i Kine, održat će se u petak u dubrovačkom hotelu Palace s početkom u 10.40 sati. Zaključci sastanka na vrhu bit će objavljeni u usvojenom dokumentu pod nazivom „Dubrovačke smjernice“ (Dubrovnik Guidelines).

Po završetku plenarne sjednice šefova vlada predviđeno je potpisivanje niza ugovora i sporazuma o suradnji između Kine i ostalih država sudionica.

Nakon toga predviđene su izjave za medije predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, kineskog premijera i domaćina idućeg sastanka Suradnje 16+1, koji će bi određen upravo na sastanku u Dubrovniku.

Na osiguranju između 600 i 800 policajaca

Zbog dolaska premijera Keqianga i brojne kineske delegacije policija je najavila da će diljem Zagreba u utorak navečer i tijekom srijede u nekoliko navrata prekidati promet. Posebna regulacija prometa, kažu iz policije, mogla bi stvoriti manje zastoje i gužve na zagrebačkim ulicama.

U Zagrebu će na osiguranju biti između 600 i 800 policajaca.

Zagrebačka je policija objavila karte s preporučenim pravcima kretanja te su zamolili građane za strpljenje i suradnju.

R.I./Foto:vlada.hr

 


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->