PLENKOVIĆ: ‘Spasili smo gospodarstvo, Dalićka ostaje, ne vidim tu nikakvu aferu’

svibanj 9, 2018 maxportal
Share Button

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić u srijedu je, izlazeći iz Banskih dvora, kratko prokomentirala objavu njezinih mailova o Agrokoru rekavši kako se smatra odgovornom za radna mjesta, te da ne smatra da je učinila bilo što nedozvoljeno.Premijer Andrej Plenković i Martina Dalić su nakon dodjele nagrade za Europski govor godine, dali izjavu o spornim porukama koje je izmjenjivala Martina Dalić.

U srijedu je portal Index.hr objavio e-mail prepisku između Dalić i autora “Lex Agrokor”, što je izazvalo buru u javnosti i zahtjeve iz oporbe za njezinom smjenom, pa i istragom DORH-a.

– Kazao bih samo da u odnosu na sve rasprave koje su se vodile proteklih mjeseci, s obzirom na informacije koje je Martina Dalić više puta ponovila to da smo konzultirali stručnjake koji su van sustava državne uprave da se moralo u kratkom roku naći rješenje koje bi spriječilo stečaje.

Sve što se učinilo bilo je na dobrobit hrvatskog gospodarstvenog sustava, kompanija sada funkcionira, svježa sredstva su data, radna mjesta su očuvana, gospodarsku budućnost vide i brojne druge kompanije u Hrvatskoj. Bio nam je bitan opći interes Hrvatske i hrvatske ekonomije, sad smo u fazi da se do kraja finalizira nagodba, da ćemo u zakonskom okviru imati i nagodbu – rekao je premijer.

– Što se tiče same skupine, tu moram reći da smo cijeli posao radili s Mostom, sugerirali su ljude, ne vidim neke nove elemente nego što smo dosad znali. Ministrica je tu sa mnom na ovom događaju, da nema potporu ne bi bila – dodao je.

– Analiza i upravljanje krizom u Agrokoru je bio iznimno složen posao, na inzistiranje našeg koalicijskog partnera je rečeno da nađemo i angažiramo najkompetentnije ljude koji nam mogu pomoći, konzultirala sam se sa svima koji su mogli dati doprinos rješavanju toga problema, nikakvih tajnih dokumenata, razmjena tajni ili bilo čega tajnoga nije bilo. Sve što se radilo, radilo se s ciljem da pronađemo rješenje za problem koji je prijetio otpuštanjem velikog broja ljudi, prelijevanjem na dobavljače i kolapsu hrvatskog gospodarstva – rekla je Martina Dalić.

– Hrvatska vlada je pokazala da jesmo u stanju odgovoriti na problem, našli smo način kako spasiti kompaniju u kojoj radi više od dva i pol posto – dodala je.

– Ovi mailovi potvrđuju sve što sam govorila tijekom protekle godine, na saborskom odboru, ja jesam glavni autor zakona i koordinirala sam sve aktivnosti, a ljudi koji su konzultirani na ovom procesu nisu plaćeni ništa, traženo je njihovo mišljenje, oni su to mišljenje na poziv hrvatske vlade dali – istaknula je.

Komentari
Share Button