Plenković: Teritorijalnog preustroja neće biti Petrov: Pričekajte par mjeseci

ožujak 4, 2017 maxportal
Share Button

U organizaciji Hrvatske zajednice županija i tjednika Lider u Zagrebu je održana konferencija “Gospodarstvo u fokusu: županije nositelji razvoja“. Na konferenciji su govorili predsjednik Sabora Božo Petrov, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk i predsjednica HUP-a Gordana Deranja.Božo Petrov okupljenima je poručio kako upravo županije moraju biti nositelji razvoja u smislu funkcionalne i fiskalne decentralizacije. “Vlast na lokalnom i regionalnom nivou može najučinkovitije reagirati na potrebe stanovništva i biti proaktivna u služenju građanima”, rekao je Petrov koji smatra da se ljestvica odgovornosti županija i lokalnih zajednica u ispunjavanju svojih zadaća – mora podignuti te da politika mora postati partner gospodarstvu.

Pozdravio je i zaželio dobrodošlicu investitorima okupljenima na konferenciji. “Uvjeren sam da ćete u županijama naići na razumijevanje i svoje ideje ostvariti što prije”, zaključio je Petrov.

“Radimo u zadnje vrijeme da se decentralizira Hrvatska u svom fiskalnom dijelu i svom funkcionalnom dijelu i s te strane bi trebali biti veći efekti i na investicije”, poručio je predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk.

Odgovarajući na pitanje novinara u kojoj je fazi priprema plana decentralizacije i teritorijalnog preustroja oko kojeg je bilo puno riječi u pregovorima o sastavljanju Vlade Božo Petrov je kazao kako na tome upravo radi Ministarstvo uprave. Nije želio detaljno o tome govoriti dok se do kraja ne naprave modeli. Izvijestio je kako je o tome razgovarao i sa zajednicom županija koja će, kao i politički partneri biti uključena u cijeli proces. Naglasio je kako oko toga očekuje konsenzus.

Na pitanje hoće li i dalje inzistirati na smanjenju broja općina Petrov je kazao kako je bitno da se sustav promijeni i prilagodi ravnomjernom razvoju svih dijelova Hrvatske. “Trenutno postoji značajan broj lokalnih jedinica koje egzistiraju samo na račun državne pomoći”, rekao je Petrov.

Međutim, premijer Andrej Plenković izjavio je kako teritorijalnog preustroja neće biti.

“Županije ostaju, sustav županija će ostati i opstati. Možemo razgovarati o funkcionalnoj decentralizaciji i fiskalnoj decentralizaciji. Hrvatskom se upravlja na više razina. Ja sam 19. prosinca sazvao sve župane i ministre i dogovorili smo intenzivu suradnju. Što se tiče teritorijalnog preustroja, to uopće nije na dnevnom redu vlade”, rekao je Plenković.Komentari
Share Button