Pobuna u SDP-u, Predsjedništvo preuzelo saborski Klub koji je odbio Grbina

7 listopada, 2020 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u utorak na sjednici Kluba zastupnika nije dobio potporu za kadrovske promjene u Saboru koje je predložio, a neslužbeno se doznaje da je najspornija smjena Nikše Vukasa s čelnog mjesta u Odboru za nacionalnu sigurnost.



Grbin je nakon prve sjednice Predsjedništva novinarima potvrdio da će preuzeti i čelno mjesto u saborskom Klubu zastupnika, dok, o ostalim kadrovskim izmjenama nije htio govoriti prije nego što o tome izvijesti članice i članove Kluba. Na sjednici Kluba situacija s kadrovskim rošadama su se zakomplicirale i velika većina Kluba odbila je paket koji je predložio Grbin, tražeći da se o svakom rješenju glasa pojedinačno.

Kako se neslužbeno može čuti, zastupnici su kritizirali Grbina da o promjenama nije razgovarao s Klubom, što je on također zamjerao v.d. predsjedniku Zlatku Komadini kada je predlagao saborske dužnosnike iz redove SDP-a na početku ovog mandata.

Prema Grbinovu prijedlogu na potpredsjedničko mjesto u Saboru umjesto Rajka Ostojića koji je zamrznuo mandat u parlamentu Grbin je predložio Sabinu Glasovac.

Imenovanja poduprlo Predsjedništvo, ali Klub odbio

Od 34 zastupnika u Klubu SDP-a na sjednici se pojavilo njih svega 25, a među njima je bio i Davor Bernardić koji je odmah nakon što je novi predsjednik stranke Peđa Grbin predložio promjene u saboru uzeo riječ.

Bernardić je održao govor u kojemu je Grbinu predbacio što se prethodno nije konzultirao, a onda nastavio kako on nije bio revanšist kada je vodio stranku i da nije smjenjivao ljude ako za to nije bilo opravdanih razloga. Nakon što je Klub odbio imenovanja, ponovno se okupilo Predsjedništvo stranke.

Grbin optužio Bernardića za opstrukciju

Nakon te nove sjednice Grbin je optužio Davora Bernardića da osporava odluke članstva i Predsjedništva.

“Smatram izuzetno nekorektnim od pojedinih kolega, konkretno, od Davora Bernardića koji nakon što dva mjeseca nije radio ama baš ništa u saboru, a istovremeno je primao plaću, da danas dođe na sjednicu i ospori ovu odluku koju je donijelo članstvo. No to je njegovo pravo, to pravo je konzumirao i sada ćemo na sjednici Predsjedništva o tome raspravljati”, najavio je.

“Upućujem ispriku svim članicama i članovima SDP-a što ovo moraju trpjeti i dalje, ali i svim građankama i građanima što su neki od ove stranke odlučili raditi show. To nećemo dopustiti i nakon sjednici Predsjedništva ćemo vas obavijestiti o daljnjim koracima”, izvijestio je Grbin.

“Ovo što se danas dogodilo na sjednici Kluba je loše za SDP, ali je SDP jaka stranka, bio je i prije u problemima i iz njih izašao kao pobjednik pa će tako i iz ovoga. Ovo nije moj poraz, ovo je pljuska koju su dobile članice i članovi SDP-a jer sve što sam najavljivao i za što sam dobio potporu članova danas su određeni pojedinci odbili. Upravo zbog ovoga u kampanju sam išao otvoreno i jasno govorio što želim napraviti i za to sam dobio potporu”, poručio je Grbin te se vratio na sjednicu Predsjedništva.

Predsjedništvo SDP-a preuzelo upravljanje Klubom

Na sjednici je odlučno da Predsjedništvo preuzima upravljanje Klubom.

Predsjedništvo je donijelo odluku da će bez obzira na glasanje u Klubu provesti najavljene izmjene, vodeći se činjenicom da je Statut stranke jači od Poslovnika Kluba zastupnika.

“Ovo je prvi put u povijesti da je Klub zastupnika odbio odluke predsjednika stranke. Sukladno ovlastima koje ima Predsjedništvo kao tijelo stranke, ono je preuzelo upravljanje Klubom. I te odluke koje je predložio predsjednik, a podržalo Predsjedništvo, će se uputiti saboru da te odluke i prihvati”, pojasnio je novinarima član Predsjedništva Mišo Krstičević.

Premda nije htio odgovarati na pitanja, to znači da se prema Statutu neće poštivati večerašnja odbijenica Kluba Grbinu nego će se predložene rošade na saborskim dužnostima proslijediti na odlučivanje izravno saboru.

Ostojić stavio mandat na raspolaganje

Ostojić se kratkim pismom obratio članovima Predsjedništva, obavijestivši ih da je mandat stavio u mirovanje do završetka lokalnih izbora.

Grbin je predložio i da se s čelnog mjesta Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost povuče dosadašnji glavni tajnik stranke Nikša Vukas te da ga zamijeni Siniša Hajdaš Dončić.

Arsen Bauk bi na mjestu predsjednika Odbora za međunarodnu parlamentarnu suradnju zamijenio bivšeg predsjednika Glavnog odbora Erika Fabijanića, dok bi Davoru Bernardiću blisku Renatu Sabljar Dračevac na čelu Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku prema Grbinovu prijedlogu zamijenila Mirela Ahmetović.

Bernardićevi kadrovi predloženi paket odbili

S obzirom na to da u Klubu prevladavaju kadrovi Davora Bernardića, oni su predloženi paket većinski odbili, a neslužbeno se doznaje da im je najspornije micanje Vukasa s čela Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Sjednica Kluba je prekinuta do sutra, a Predsjedništvo se ponovno okupilo na izvanrednoj sjednici.

Do kadrovskih promjena bi trebalo doći i na Iblerovu trgu pa bi novi glavni tajnik trebao biti Vedran Babić, voditelj Grbinove predsjedničke kampanje i jedan od četvorice suspendiranih članova Predsjedništva u prošlom mandatu. Grbin će za predsjednicu Glavnog odbora predložiti i bivšu saborsku zastupnicu i pomoćnicu ministra obrazovanja Mariju Lugarić.

Ako Sabo ne zamrzne članstvo u SDP-u na potezu je Predsjedništvo 

Grbin je nakon prve sjednice Predsjedništva izvijestio i da je od člana tog tijela Željka Sabe zatražio da zamrzne članstvo u stranci.

Mogu vas obavijestiti da je Rajko Ostojić stavio svoj mandat u Saboru u mirovanje, kazao je Grbin novinarima ispred središnjice stranke, ali je odbio otkriti dijelove nove kadrovske križaljke prije nego što ih priopći članovima Kluba koji je također zasjedao poslije Predsjedništva.

Što se Sabe tiče, Grbin se pozvao na odredbe Statuta SDP-a koji omogućava svakom članu da, u slučaju kada se protiv njih vodi kazneni postupak, kao što je u slučaju Sabe protiv kojeg se vodi kazneni postupak za dva kaznena djela od kojih jedan za zloupotrebu položaja i ovlasti, stavi svoj status u SDP-u u mirovanje.

“Sabo nas je zamolio i dogovorili smo se da u primjerenom roku od nekoliko tjedana razmisli i obavijesti nas što će učiniti. Ovisno o njegovoj odluci, odlučit ćemo o daljnjim koracima”, kazao je Grbin.

Ako Sabo ne zamrzne članstvo u SDP-u, na potezu je Predsjedništvo 

Na pitanje što ako se Sabo ne odazove tom apelu, Grbin je odgovorio da, s obzirom na to da je osobno zamolio Sabu da zamrzne članstvo u stranci, “onda možete i pretpostaviti što očekujem da će učiniti”.

Ako Sabo ne zamrzne članstvo u SDP-u Predsjedništvo će raspraviti situaciju i odlučiti o daljnjim koracima, dodao je. Pojasnio je da Statut u tom slučaju daje razne mogućnosti, od suspenzije do isključenja, ali o tome će razgovarati, kaže, nakon što čuju Sabinu odluku.

Što se tiče zastupnika Vinka Grgića koji je u istražnom zatvoru u zbog afere Janaf te očekuje li da i on zamrzne mandat u Saboru, šef SDP-a rekao je da će razgovarati s njim kada bude imao priliku.

(R.I: /Hina/Foto: MP)

 


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->