Portal poznat po Fake Newsu od ministrice Obuljen dobio 1,3 mil. kuna

8 kolovoza, 2020 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ministarstvo kulture i medija donijelo je Odluku o financiranju projekata u okviru poziva na dostavu projektnih prijedloga Mediji zajednice – potpora socijalnom uključivanju putem medija.



Ukupni iznos bespovratnih sredstava koji se dodjeljuje u okviru Poziva iznosi 15.000.000,00 HRK, od čega je 85 posto osigurano iz sredstava Europskog socijalnog fonda, dok obavezni udio nacionalnog sufinanciranja od 15 % osigurava Ministarstvo kulture i medija iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Za 13 portala podijelilo 15 milijuna kuna.  Odluku o dodjeli novca potpisala je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek. 

Najviše medijske pažnje izazvale je činjenica da je 1,3 milijuna kuna dobio portal  Priznajem.hr , portal bez redakcije, bez novinara i bez vlastitog sadržaja. U impressumu tog portala stoji kako iza njega stoji udruga Priznajem.

Predsjednik te udruge je Hrvoje Macan, koji je ujedno i urednik portala, dok se marketingom i prodajom bavi Mario Macan, a u impressumu portala nije navedeno ni jedno novinarsko ime.

Riječ je o portalu koji je poznat po objavi lažnih vijesti, ( jedino po čemu je poznat)  od onih vezanih za pandemiju koronavirusa preko suludih optužbi na račun Billa Gatesu.

Portal Faktograf, zadužen za provjeru točnosti i član International Fact Checking Networka (IFCN), međunarodne mreže organizacija posvećenih fact-checkingu, čak j 11 puta u manje od godinu dana reagirao na lažne vijesti koje je objavio portal Priznajem.hr.

Naslovi neki od gore spomenutih lažnih vijesti tako glase:”Pronađena snimka Billa Gatesa koja baca sumnju na njegovo psihičko stanje!”, “Priča o psu koji je odgrizao penis i testise pedofilu”, “SABOTAŽA!? Thompsonu ugasili mikrofon u Splitu, nema ni svjetla”, “MEDIJI SU VAM PREŠUTJELI: Hrvatska policija u panici, POSTAVILI OGRADU NA GRANICU krenulo 100.000 ljudi”.

Facebook stranicu portala Priznajem administratori Facebooka su trajno uklonili jer “nije u skladu sa standardima zajednice”.

Zanimljivo je da je ministrica kulture nedavno izrazito negativno govorila o fake news, a sad portalu koji je poznat jedino po objavi lažnih vijesti daje 1,3 milijuna kuna.

“Na žalost radi se o fenomenu koji izrazito negativno utječe na percepciju medija i koji je prepoznat kao jedna od najvećih ugroza za profesionalne medije i novinarstvo. Lažne vijesti mogu biti sankcionirane temeljem kaznenih ili prekršajnih zakona, ali isto tako, ako se krši Zakon o medijima ili Zakon o elektroničkim medijima mogu reagirati neovisni regulator odnosno Vijeće časti HND-a.

Ministarstvo kulture i medija nije nadležno za nadzor nad sadržajem bilo kojeg medija. Ministarstvo kao najvažniji alat u borbi protiv lažnih vijesti promovira ulaganje u programe medijske pismenosti”, odgovorila je ministrica Obuljen Koržinek za portal Index.

Osim portala Priznajem.hr novac je dobilo još 12 portala.

Srpsko privredno društvo Privrednik

Srpsko privredno društvo Privrednik za projekt “Upoznajmo se da bismo se razumjeli” od Ministarstvo kulture dobilo je 1.279.614,55 kuna.

„Zalažemo se i djelujemo u ime općeg dobra i osnažujemo srpsku zajednicu u Hrvatskoj. Djelujemo od 1897. godine.“ – stoji na stranicama Srpskog privrednog društva Privrednik. Na stranicama kao svoje glavne aktivnosti navode stipendiranje mladih, okupljanjem i informiranjem.

„U današnjem svijetu hiperprodukcije medijskih sadržaja i informacija zbunjuje svakog pojedinca. Provjerena informacija u pravo vrijeme postala je najvažniji resurs.

Udruga „Lupiga – svijet kroz obične“

Udruga za promicanje medijske kulture, umjetnosti i tolerancije “Lupiga – svijet kroz obične” zajedno s partnerima Centrom za mirovne studije i udrugom TRIS za projekt Reflektor dobila je 1.397.701,73 kuna.

Udruga za promicanje civilnog društva, medijske kulture i razmjene informacija – TRIS sa sjedištem u Šibeniku nakladnik je portala TRIS

Udruga za nezavisnu medijsku kulturu

Centar za mirovne studije dobio je sredstva i za projekt u suradnji s jednom drugom udrugom. Udruga za nezavisnu medijsku kulturu zajedno s Centrom za mirovne studije je za projekt Ranjive na vidjelo dobila 890.376,72 kuna.

Udruga za nezavisnu medijsku kulturu nakladnik je portala „H-ALTER – Novine H-rvacke ALTER-native“, a nakladnika predstavlja Dijana Pribačić Jurić. Urednik portala je Toni Gabrić, koji je zajedno s Marinom Kelavom zadužen za vijesti.

Udruga za promicanje kultura Kulturtreger 

„Udruga za promicanje kultura Kulturtreger  dobila je 1.342.674,05 kuna. Cilj Udruge je povećati prisutnost i vidljivost književnosti u širem društvenom kontekstu te ulogu književnosti u razvoju tolerantnog društva.“ – stoji na stranici booksa.hr.

„Knjižara je djelovala u prostoru kluba i paralelno s klubom. Nudila je širok izbor lijepe književnosti, s naglaskom na domaće i regionalne autore. Nažalost, zatvorena je 2011. zbog nemogućnosti poslovanja u lokalnim tržišnim uvjetima.“ – navodi se također.

Stranica ističe da klub Booksa ima više od 12.000 članova

Udruga Hoću stranicu

Udruga za razvoj internetskih sadržaja Hoću stranicu, osnovana je 2011. godine, je za projekt “Novo vrijeme – povećanje kvalitete medijskog izvještavanja o osobama treće životne dobi s ciljem povećanja vidljivosti društvene skupine u zajednici” dobila 922.328,80 kuna

Riječ je o udruzi „novinarskih, komunikacijskih i informatičkih profesionalaca osnovana s ciljem poboljšanja forme, sadržaje i dostupnost internetskih sadržaja namijenjenih građanima.“

Na stranici se ističe da su posebno posvećeni suradnji s drugim organizacijama civilnog društva i često asistiraju u medijskim komponentama njihovih projekata; savjetodavno ili produkcijom medijskih sadržaja.

„Udruga je izdavač portala Moje Vrijeme.hr koji je ujedno i naš strateški projekt. Riječ je o mediju zajednice namijenjenom generacijama 50+ s primarnom ciljem popularizacije aktivnog starenja.“ – navodi se također.

Hrvatski katolički radio

Među medijima kojima je dodjeljen novac je i Hrvatski katolički radio koji je za projekt Novi valovi dobrote dobio 1.179.100,16 kuna.

Hrvatski katolički radio je neprofitna radijska postaja s nacionalnom koncesijom. Osnivač i vlasnik radija je Hrvatska biskupska konferencija, a započeo je s emitiranjem programa 17. svibnja 1997. godine, kada ga je blagoslovio i u rad pustio kardinal Franjo Kuharić.

Signalom pokrivaju 95 %  RH i pogranična područja susjednih zemalja. Ravnatelj radija je mons. Fabijan Svalina, a glavni urednik Siniša Kovačić.

Svjetski savez mladih

Svjetski savez mladih je zajedno s partnerima Filozofskim fakultetom u Osijeku i Generacija.hr, za projekt mimladi.hr novo lice naslovnice dobila 941.258,85 kuna.

Od 2012. godine djeluju u tri grada: Osijeku, Splitu te Zagrebu te broje više od 100 članova i 7 zaposlenih osoba.

Svjetski savez mladih Hrvatska je zajednica prijatelja koji se u vlastitom životu trude živjeti iskustvo ljudskog dostojanstva te to iskustvo donijeti društvu kroz aktivnu zauzetost za dobro druge osobe.

Društvo multiple skleroze Brodsko-posavske županije i Županijska liga protiv raka

Društvo multiple skleroze Brodsko-posavske županije i Županijska liga protiv raka – Split su za projekt Zajednica bez granica dobili su od Ministarstva kulture 923.433,65 kuna.

Društva multiple skleroze Hrvatske Županijske sekcije Brodsko-posavske osnovano je u studenom 2002.

Matica Hrvatska i udruga Pragma

Matica Hrvatska i udruga Pragma su za projekt Uključiva kultura – potpora socijalnoj inkluziji kroz kulturu putem Vijenca dobili 1.393.702,02 kuna.

Udruga Pragma je osnovana 2. lipnja 2006. godine u Zagrebu. Ciljevi rada Udruge su promicanje, unaprjeđivanje i razvoj demokratske političke kulture, zaštita ljudskih prava, međunarodna razvojna suradnja u području obrazovanja i smanjenja siromaštva, odgoj i obrazovanje te izdavanje znanstvenih i stručnih publikacija, socijalna djelatnost kroz socijalnu pomoć i podršku i pružanje socijalnih usluga te zaštita mentalnog zdravlja i prevencija ovisnosti.

Sveučilište Sjever

Sveučilište Sjever je za projekt eRadio za drugu šansu dobio 644.502,46 kuna.

Sveučilište Sjever u Koprivnici osnovano je 29. svibnja 2015. Hrvatski sabor donio je na svojoj 17. sjednici Zakon o prijenosu osnivačkih prava nad Sveučilištem Sjever na Republiku Hrvatsku čime je Sveučilište Sjever i formalno postalo osmo javno sveučilište u Hrvatskoj.

Ri Rock

Udruga Ri Rock zajedno s partnerima Udrugom za ljudska prava i građansku participaciju “PaRiter” i Udrugom SOS Rijeka – Centar za nenasilje i ljudska prava su za projekt Odašiljač dobili 1.385.072,28 kuna

Udruga Ri Rock putem „kulturnih i društvenih aktivnosti, manifestacija, festivala, glazbenih radionica, projekata te permanentnih programa nastoji pružiti alternativu konzumerističkoj kulturi te time zadovoljiti potrebe i interese mladih, omogućiti im osobnu afirmaciju, integraciju te potaknuti njihovu uključenost u urbanu glazbenu kulturu grada Rijeke i okolice“ – stoji na stranicama udruge RiRock.

CERM i PRAGMA

Centar za razvoj mladih (CERM) i partner PRAGMA su za projekt SIMS – Socijalna inkluzija mladih kroz Studentski.hr dobili 1.400.000,00 kuna.

Udruga Pragma kao svoje ciljeve  navodi promicanje, unaprjeđivanje i razvoj demokratske političke kulture, zaštitu ljudskih prava, međunarodnu razvojnu suradnju u području obrazovanja i smanjenja siromaštva(…)
odgoj i obrazovanje te izdavanje znanstvenih i stručnih publikacija,

Centar za razvoj mladih najpoznatiji je po portalu Studentski.hr.

M. Marković/Foto:FaH

 


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->