Predsjednica dočekala Trumpa u Varšavi, on govorio o LNG terminalu na Krku

srpanj 6, 2017 maxportal
Share Button
Počeo je sastanak Inicijative triju mora u Varšavi koji moderira hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.Okupljenima se obratio počasni gost Inicijative Donald Trump pohvalivši hrvatsku predsjednicu i poljskog predsjednika Andrzeja Dudu za posao koji su odradili oko Inicijative te im obećao punu potporu Sjedinjenih Američkih Država (SAD)

‘Podupiremo vaše napore da ostvarite sigurnost i prosperitet. Ova regija je važna za mene jer, kao što znate, moja je supruga iz Slovenije. Vaše zemlje je ujedinila misao da će prosperirati, ovdje smo kako bismo pokrenuli novu budućnost za energiju koja će donijeti prosperitet za sve naše građane. Ako su vam potrebni energenti, slobodno nas nazovite. Najbitnija je za to infrastruktura’, kazao je Trump.

Govoreći o energetskim projektima u regiji, Trump je spomenuo i LNG na Krku.

Kazao je da je SAD zemlja kojoj jako dobro ide te koja ima najbolju opremu i ulaže milijarde. Pohvalio se da su ukinuli restrikcije i burza je porasla za tri bilijuna dolara u nekoliko mjeseci.

Američki predsjednik smatra da Inicijativa triju mora ima potencijal postići sve ove ciljeve te je kao primjer naveo plutajući LNG terminal na hrvatskom otoku Krku, ali i interkonektor između Grčke i Bugarske. Pohvalio je Rumunjsku, Bugarsku, Mađarsku i Austriju zbog plinovoda o kojem su puno godina razgovarali. Kazao je da je projekt bio stao, a onda ga je Trump odobrio prvog dana predsjedničkog mandata.

‘SAD nikada neće koristiti energiju da vas na bilo što prisili, ne želimo monopolistički položaj, želimo biti vjeran partner’, poručio je Trump. Naglasio je okupljenima da ih SAD podupire i da su spremni pomoći oko svih energetskih projekata.

Inicijativa je zamišljena kao neformalna platforma za osiguranje političke potpore i djelovanja na konkretnim projektima, a okuplja 12 zemalja – Hrvatsku, Poljsku, Mađarsku, Češku, Slovačku, Rumunjsku, Bugarsku, Litvu, Latviju, Estoniju, Sloveniju i Austriju. Snažno je podržavaju Sjedinjene Države i Kina.

View image on Twitter

Američki predsjednik se prethodno sastao s poljskim kolegom Dudom, a na konferenciji za medije koja je uslijedila dopustio je mogućnost da se Rusija umiješala u prošlogodišnje američke predsjedničke izbore.

Spomenimo i da je Poljska dogovorila kupovinu američkog oružja u vrijednost većoj od sedam milijardi dolara.Komentari
Share Button