Predsjednica napala Plenkovića kao nikad prije, on sve slušao iz prvog reda

12 lipnja, 2018 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović danas je na Danu poduzetnika u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca održala govor u kojem je napala premijera Andreja Plenkovića kao nikad dosad.



Plenković je to sve slušao iz prvog reda dvorane hotela Westin.

“U svojem mandatu sam dosad često nastupala s porukama o trenutnom stanju našeg gospodarstva te prijedlozima i aktivnostima za koje držim da bi trebalo poduzeti kako bi se naše gospodarstvo znatnije razvilo i osnažilo. Tri i pol godine kasnije moram zaključiti kako rasprave s ovakvih događaja u pravilu ne padaju na plodno tlo.

Manjak investicija, višak iseljavanja

Nemojte me krivo shvatiti, apsolutno pozdravljam sve što vlada učinila do sada i današnje poruke premijera o naprecima, no sve to ne mijenja glavne pokazatelje našeg gospodarstva poput gotovo najslabijeg gospodarskog rasta u odnosu na usporedive države, najslabijeg udjela izvoza u BDP-u u odnosu na usporedive države, posljednja mjesta na ljestvicama pokazatelja o poslovanju, relativno niska kvaliteta ljudskih potencijala u okviru EU, visoka razina iseljavanja, gotovo najniža ulaganja u istraživanja i razvoj na razini EU.

Isto tako to ne mijenja nužnost reformskih koraka koje je nužno poduzeti radi bržeg i snažnijeg gospodarskog razvoja, stvaranja boljih uvjeta za poslovanje i povećanje plaća, pojačavanja kapaciteta javne uprave i pravosuđa, reforme cjelokupnog obrazovnog sustava, uklanjanja administrativnih zapreka investicijama, poboljšanje poduzetničke klime, poboljšanje pravosudnog sustava i tako dalje.

Može se reći da je to sve općepoznato i neporecivo. Ali znatnijeg pomaka nema. Naprotiv, iznošenje takvih podataka često budi sukobe i otpor i reakcije o kritici rade vlada. A to su činjenice”, započela je Kolinda napad na Plenkovića i vladu.

Vladu prozvala zbog nesustavnog pristupanja problemima i loših odluka

Predsjednica je vladu i premijera kritizirala i zbog “nesustavnog pristupa gotovo svim problemima”.

“Prošle su tri idealne godine u kojima su se mogle i trebale provesti reforme koje ne trebaju boljeti nego ukloniti bol. Porezna reforma je započeta pa iako nije provedena u cijelosti, pokazala je dobre učinke. Upravo nam to pokazuje u kojem smjeru treba ići dalje. Upravo sam zato jučer naglasila potrebu snažnog smanjivanja opterećenja cijene poslovanja i rada u Hrvatskoj. Time ćemo omogućiti veće neto plaće našim radnicima, ali i značajno konkurentnije uvjete rada poslodavcima. Omogućimo prvo zaposlenima i poslodavcima da lakše rade i zarađuju, da se lakše zapošljavaju i ostaju u našoj državi, a tek onda krenimo u daljnju razradu poreznog i neporeznog sustava. U centru onoga što predlažem su manji troškovi za poslodavce i veće plaće za zaposlenike. To je pokretač svega.

Tu ne treba jedna reforma. Treba nam mnoštvo malih reformi koje treba provoditi usporedno, s jasnim ciljeva. U određivanju ciljeva često leži problem. Pristup koji se mora promijeniti je u donošenju zakona i procjeni njihove potrebe. Slijepo se inzistira na utjecanju nekih zakona na proračun. To je važan čimbenik, ali nije jedini. U donošenju ili nedonošenju nekih zakona često ne vidimo da je jeftino najskuplje.

Cijena nečinjenja je u pravilu puno viša. Umjesto fokusa na proračun pri donošenju zakona i mjera, orijentirajmo se na općedruštvene ciljeve i koristi. Odluka se ne donosi samo na temelju stavke troška, nego na temelju opće koristi za društvo. Pojedini projekti se proglašavaju strateškima, ključnima i presudnima, no bez usporedbe s drugim strateškim potrebama društva. Umjesto da planiramo, mi ad hoc reagiramo.

Nemamo sustav koji će nam jasno reći koji su nam strateški interesi, ciljevi i prioriteti”, rekla je Kolinda.

“Dosta je pogodovanja interesnim skupinama?”

Dodala je da izostaje analiza, procjena i stručan pristup, a da se zakoni donose kako bi se problemi riješili parcijalno i da se njihov konačni utjecaj ostavlja slučaju ili sreći.

“Nije li dosta previše parcijalnog, reaktivnog i jednostranog pristupa problemima? Nije li dosta rješavanja gorućih problema tako što nesustavnošću i nesmotrenošću potpirujemo nove vatre i požare na drugim stranama. Nije li dosta djelovanja na način da se pogoduje specifičnim interesnim skupinama ili u svrhu rješavanja populističkih političkih problema. Smije postojati samo jedna interesna skupina, a to je hrvatski narod i društvo”, rekla je Kolinda. Vladi je poručila što bi, po njoj, trebala napraviti.

“Krenimo štedjeti i iskoristimo te uštede za smanjenje poreznih i neporeznih davanja na dohodak i poslovanje. To je samo primjer ponavljanja istih pogrešaka koje ponavljamo godinama. Jedini pokazatelj su nova radna mjesta i njihova kvaliteta, globalna konkurentnost i zadržavanje mladih u zemlji. No za to je potrebna hrabrost i prihvaćanje odgovornosti”, kazala je Kolinda i tako indirektno prozvala Plenkovića i njegovu vladu da tu hrabrost nemaju.

Plenkovića i njegovu vladu je potom napala još direktnije i to, kako je rekla, zbog nedovoljne zainteresiranosti za goruće i strateške probleme.

Ne rješavaju se gorući problemi

“Brine razina nijekanja problema, proziva se zbog pesimizma one koje upućuju na problem, građane se ušutkava i ignorira”

“Što god ovome bio razlog, brine razina nijekanja i ignoriranja činjenica koje nisu od danas nego nas more gotovo dva desetljeća. Očita je zatvorenost naših političkih elita prema konstruktivnom doprinosu. Dok se cijelo društvo poziva na sudjelovanje u donošenju zakonskih prijedloga i dugoročnih društvenih strategija, s druge se strane prijedlog dijaloga odbija na temelju tehnikalija”, spomenula je Predsjednica i Plenkovićevu odbijenicu da održe zajedničku sjednicu vlade o demografiji, a onda nastavila sa žestokim napadom na Plenkovića.

“Istraživanja koja upućuju na probleme nazivaju se namjernim širenjem pesimizma. Prozivaju se uzročnikom problema i krivcem oni koji upućuju na problem i žele dati prilog nalaženju rješenja, a glas velikog dijela društva ušutkava se i ignorira. U takvom nastupu nešto je izrazito krivo. Narod nije oporba. Građani su ljudi kojima moramo služiti i oni su uvijek važniji odnos. Narodu se ne govori da nije u pravu jer oni su tu da sude oni nama, a nismo mi tu da sudimo o njima”, sasula je Predsjedncia u lice Plenkoviću koji je sjedio u prvom redu, a spomenula je i političku nezrelost i potrebu ukidanja političkog klijentelizma.

Plenković je inače održao govor neposredno prije nje, a u njemu je pokušavao opravdati rad vlade i hvalio se postignućima, da bi onda uslijedio nikad snažniji napad Predsjednice na njega i njegovu Vladu.

MP/Foto:pxll


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->