PREDSJEDNICA NEZADOVOLJNA: Vojsku je trebalo ranije poslati na požarište

srpanj 18, 2017 maxportal
Share Button

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović dala je izjavu za medije nakon trilateralnog sastanka s predsjednicima Slovenije i Austrije.Najprije im je zahvalila jer su ponudili pomoć u gašenju požara. Potom je zahvalila vatrogascima koji su požar lokalizirali, ali i građanima koji su im u tome pomagali.

“Zahvaljujem vatrogascima, Oružanim snagama Republike Hrvatske i svim građanima koji su naporno radili u borbi protiv požara. Uz nadljudske napore požar je stavljen pod kontrolu. Vremenski uvjeti nisu nam išli na ruku, ali ipak je uložen maksimum u spašavanje ljudskih života”, rekla je.

Na kraju konferencije je dodatno prokomentirala situaciju na požarištima, opovrgnuvši tvrdnje gradonačelnika Opare kako nije kritizirao rad službi.

“Sinoć sam razgovarala sa splitskim gradonačelnikom koji je izrazio određenu količinu nezadovoljstva u komunikaciji između službi. Upravo sada idem u Split na sastanak kriznog stožera”, poručila je predsjednica.

Predsjednica kontra premijera

Opara je ranije danas, dok su mediji postavljali pitanja premijeru, za vrijeme pitanja o njegovim kritikama upućenih službama dobacio kako on nije kritizirao službe.

“Nisam ja to rekao”, dobacio je Opara novinarima, a premijer je tek kasnije dodao kako je normalno da on kao novi gradonačelnik promatra funkcioniranje službi.

Premijer je danas rekao kako nema potrebe za međunarodnom pomoći, kao i da su sve službe reagirale “baš kako treba”. Ustvrdio je i da je vojska došla na vrijeme, ali se predsjednica s njim ne slaže.

“Mislim da ćemo iz ovoga moći naučiti važne lekcije. To je ono što cijelo vrijeme govorim, treba nam sinergija i koordinacija. Oružane snage su možda mogle izaći i ranije na teren jer je opseg požara bio toliki da je bila potrebna svaka ruka”, rekla je predsjednica i svoju tvrdnju ponovila još jednom.

“Vatrogasci jesu najstručnije obučeni za gašenje požara, ali mislim da je možda trebalo poslati vojsku ranije. Dopustite mi da odem u Split i tamo čujem više detalja. Detaljnije ću moći govoriti nakon što vidim što se na terenu zbivalo”, zaključila je predsjednica.

M.M. /foto:FaHKomentari
Share Button