PREDSJEDNICA: Premijera sam prije tjedan dana obavijestila da ću odbiti imenovanje Blažekovića

veljača 21, 2018 maxportal
Share Button

POVODOM tri godine mandata predsjednica  Republike Klinda Grabara Kitarović dala je veliki intervju tjedniku Globus u kojem govori o posjetu Aleksandra Vučića Zagrebu, slučaju Agrokor, imenovanju Borisa Blažekovića konzulom u New Yorku i drugim aktualnim temama.– Žao mi je što su neki željeli osujetiti posjet predsjednika Srbije Hrvatskoj. Neki su možda bili, pa i razumljivo skeptični, poneseni više emocijama nego razumom, ali, nažalost, kod nekih sam osjetila i zlonamjernost. Moram reći da je bilo otvorenih pokušaja da se Vučićev posjet spriječi i da ne dođe do bilo kakvih pomaka. U svoj toj kakofoniji izgubili su se oni pozitivni učinci i rezultati posjeta, kaže u velikom intervjuu Globusu predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, kojoj ovih dana počinje četvrta godina mandata na Pantovčaku.

Predsjednica smatra da u srpskom predsjedniku Vučiću ima dobrog sugovornika i da njihov susret znači veliki iskorak u odnosima između Hrvatske i Srbije, koji su godinama bili u dubokoj stagnaciji.

– Posjet predsjednika Vučića dugo smo pripremali, upravo u namjeri da postignemo iskorak. Odgađali smo ga, čekali bolje ozračje, no sve smo više tonuli u spiralu verbalnog rata. Odlučila sam to presjeći. Svjesno sam preuzela politički rizik, ali savjest mi je mirna jer sam to napravila za dobrobit hrvatskog naroda i države, kaže predsjednica.

No priznaje da je bila iznenađena kad je, samo nekoliko dana uoči Vučićeva posjeta, premijer Plenković pokrenuo pitanje ratnih reparacija.

– To je toliko složeno pitanje da se ono ne može staviti na stol preko noći te moram reći da me iznenadio način njegova podizanja u ovom trenutku. Ovaj posjet pripreman je mjesecima, pa ako hoćete i godinama, u koordinaciji s MVEP-om i Vladom. Pitanje ratnih odšteta nikada nije bilo spomenuto.

Predsjednica smatra da su odnosi između nje i Vlade ipak u cjelini dobri te da su tvrdnje o dvije različite vanjske politike običan mit.

– Moj Ured i ja iskreno surađujemo s Vladom i MVEP-om. Dijelimo iste nacionalne interese i iste ciljeve i mislim da su naše vanjskopolitičke inicijative sasvim komplementarne, kaže Kolinda Grabar-Kitarović, no upućuje oštar prigovor Ministarstvu vanjskih i europskih poslova: – Voljela bih da se MVEP drži Ustava i odredbi o sukreiranju vanjske politike. Više ne mogu kriti svoje nezadovoljstvo stanjem u hrvatskoj diplomaciji. Služba vanjskih poslova nije na onoj razini na kojoj bi trebala biti i kakvu od nje očekujem.

Na pitanje razmišlja li o kandidaturi za drugi predsjednički mandat Kolinda Grabar-Kitarović otvoreno kaže: – Vjerujte mi, ne razmišljam o sljedećim izborima i još nisam donijela odluku. Sada želim odraditi ovo što radim, izvršiti dužnost prema svojem narodu i državi, pa makar mi to neki i zamjerili.

Predsjednica Republike govori u intervjuu i o rješavanju krize u Agrokoru te se kritički osvrće na slučaj Vladina izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka kojega u javnosti neki prozivaju zbog sukoba interesa:

–  Bila sam vrlo kritična prema honorarima savjetnika. Mislim da su oni pretjerani i duboko nemoralni i da je, u konačnici, riječ o sukobu interesa. Najnovije informacije po kojima je Ramljak, nakon imenovanja za Vladina povjerenika za Agrokor, još 20 dana bio zaposlen u tvrtki Texo Managment, koja je kasnije sklopila milijunski posao a Alix Partnersom, dakle posredno s Agrokorom, po mojem mišljenju poziciju gospodina Ramljaka čini neodrživom

Komentirala je i Vladinu odluku da za generalnoga konzula u New Yorku imenuje Borisa Blažekovića:

–  Do mene taj predmet nije došao na potpis niti ga namjeravam potpisati. Premijera Plenkovića na tom sam upozorila  još početkom prošlog tjedna.

Foto:Neja Markičević/ Hanzamedia

 

Komentari
Share Button