Predsjednica svečano dočekana u Sarajevu, ništa od najavljenih prosvjeda

siječanj 17, 2018 maxportal
Share Button

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović doputovala je u trodnevni posjet BiH. Posjetit će Sarajevo i srednju Bosnu te prvi put bosansku Posavinu. 

 

Grabar-Kitarović je po dolasku u sarajevsku zračnu luku dočekao zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić te predstavnici različitih razina vlasti. Priređen joj svečani doček pred sjedištem Predsjedništva BiH gdje ju je pozdravio predsjedatelj Dragan Čović dok su joj državne počasti odali pripadnici svečane postrojbe bosanskohercegovačkih oružanih snaga.

Nakon intoniranja državnih himni i protokolarnog pozdrava s predstavnicima tijela vlasti u BiH hrvatska je predsjednica započela službene razgovore s članovima Predsjedništva BiH.

Predsjednica će tijekom dana razgovarati s članovima kolegija Zastupničkog i Doma naroda parlamenta BiH te s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem. Nakon toga će se odvojeno sastati i s vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem, visokim predstavnikom međunarodne zajednice za BiH Valentinom Inzkom, a na kraju će uslijediti susret s predstavnicama udruge majki Srebrenice.

Tijekom posjeta BiH, Grabar-Kitarović će posjetiti srednju Bosnu. Obići će i franjevački samostan u Gučoj Gori, u općini Travnik, posjetit će tvornicu furnira ‘Palavra’ u obližnjoj Novoj Biloj i tamošnju hrvatsku bolnicu ‘Dr. fra Mato Nikolić’.

Predsjednica će potom otići u Vitez, Žepče i tamošnji Katolički školski centar ‘Don Bosco’ te se susresti s Hrvatima u Usori. Na kraju dana predsjednica će stići u Tuzlu. Sastat će se s predsjednikom vlade Tuzlanskog kantona i gradonačelnikom Tuzle.

U petak će u tom gradu posjetiti Katolički školski centar ‘Sv. Franjo’ te franjevački samostan i crkvu sv. Petra i Pavla, a susrest će se i s predstavnicima Koordinacije hrvatskih i katoličkih udruga s područja Tuzlanske županije.

Pred najavu posjeta Predsjednice BiH radikalne bošnjačke udruge ( Bošnjački pokret) najavljivale su prosvjed  ispred veleposlanstva RH u Sarajevu. Navodili su da se treba zau   staviti tuđmanizacija BiH, no danas nije bilo prosvjeda.

 

Foto:klix.ba

Komentari
Share Button