PREDSJEDNICA U ŠIBENIKU: 80 000 ljudi iselilo se iz Hrvatske. Što je to nego izvanredno stanje?

travanj 17, 2018 maxportal
Share Button

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović od 17. do 19. travnja privremeno će izmjestiti svoj Ured u Šibensko-kninsku županiju što će biti 15. izmještanje Ureda predsjednice izvan Zagreba.Program posjeta Šibensko-kninskoj županiji predsjednica je započela danas u jutarnjim satima ispred zgrade Županije, gdje je sa županom Goranom Paukom i gradonačelnikom Grada Šibenika Željkom Burićem nazočila podizanju predsjedničke zastave.

‘Eto me konačno ovdje, u ovom predivnom Šibeniku uz koji sam vezana osobno i obiteljski’, kazala je u svom obraćanju predsjednica.

Pohvale i kritike Vladi

Kazala je i da uspjeh s dogovorom oko Agrokora Vladi treba priznati, no pita što je s iseljavanjem. Pozvala je Vladu da se u potpunosti posveti tom pitanju.

‘Mladi nam odlaze iz Hrvatske za boljim životom… Kad sam nedavno govorila da trebamo konkretne demografske mjere, neki su rekli da pretjerujem. Samo lani  iz Hrvatske je iselilo 80.000 ljudi. Što je to ako ne izvanredno stanje koje traži izvanredne mjere? Nemamo više vremena! Primarna nam je zadaća stvarati uvjete za dostojan život. Treba nam konkretan akcijski plan za demogrtafski oporavak. Pozivam Vladu i Sabor da se u potpunosti posvete ovom pitanju…’, kazala je u svom obraćanju predsjednica.

Poručila je i da Hrvatskoj treba aktivna regionalna politika, da država mora poreznim mjerama omogućiti više prihoda našim županijama, gradovima i općinama. Podsjetila je i na više od 300.000 blokiranih građana te poručila da je krajnje vrijeme da se donese novi Ovršni zakon.

Nakon obraćanja nazočnima predsjednica će u privremenom uredu u zgradi Šibensko-kninske županije održati radne sastanke s predstavnicima županije, saborskim zastupnicima, gradonačelnicima i načelnicima.

Susret s crkvenim velikodostojnicima

Potom će se susresti sa šibenskim biskupom mons. Tomislavom Rogićem, episkopom dalmatinskim Nikodimom Kosovićem, predstavnicima srpske nacionalne manjine, udrugama hrvatskih branitelja te s udrugama i pojedincima s područja županije.

U popodnevnim satima istoga dana predsjednica će posjetiti Osnovnu školu Fausta Vrančića, gdje će u nastavku projekta “Hrvatska čita” zajedno s djecom čitati ulomke iz djela Vesne Parun, hrvatske književnice rođene na obližnjem otoku Zlarinu. Potom će se susresti s predstavnicima Veleučilišta Šibenik, Veleučilišta “Marko Marulić” Knin i predstavnicima Studija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora Sveučilišta u Zagrebu – dislocirani studij u Šibeniku.

Zatim će uslijediti posjet iNavis centru, Razvojnoj agenciji Šibensko-kninske županije i Centru kompetencija Alu Tech. Posjetom Hrvatskom nacionalnom svetištu Sv. Nikole Tavelića i Županijskom vatrogasnom centru Predsjednica Republike zaključit će prvi dan programa posjeta Šibensko-kninskoj županiji.

Sjećanje na Kornatsku tragediju

Susretom s gospodarstvenicima, obrtnicima i turističkim djelatnicima županije predsjednica će započeti drugi dan boravka u županiji. Nakon susreta u Skradinu uslijedit će posjet Općini Kistanje, u okviru kojeg će obići Osnovnu školu.

redsjednica će potom posjetiti Udrugu za osobe s invaliditetom Sv. Bartolomej u Kninu i obići Kninsku tvrđavu, a potom i Općinu Kijevo gdje će se susresti s građanima. Istoga dana predsjednica Grabar-Kitarović posjetit će Grad Drniš, te nakon druženja s djecom i građanima u Dječjem vrtiću Drniš posjetiti tvrtku Aluflexpac,k novi d.o.o. pogon Drniš.

Predsjednica će potom obići vojno skladište “Potkop” u Trbounju kod Drniša te posjetiti Općinu Unešić, gdje je predviđen kulturno-umjetnički program i druženje s građanima.

Posljednji dan boravka u Šibensko-kninskoj županiji predsjednica će započeti susretom s obiteljima stradalih vatrogasaca na otoku Kornatu, te nakon toga nazočiti potpisivanju Ugovora o dodjeli županiji na korištenje dijela bivše vojne nekretnine Minerska. U nastavku jutarnjeg dijela posljednjeg dana boravka predsjednica Grabar-Kitarović posjetit će otok Žirje i obići južnu bitnicu, a potom posjetiti luku na otoku Prviću.

Nakon posjete Memorijalnom centru Faust Vrančić na Prviću, predsjednica će se u Tribunju susresti s ribarima i članovima Udruge za zaštitu magarca “Tribunjski tovar”, te posjetiti Općinu Tisno gdje će obići postav Muzeja betinske drvene brodogradnje.

Boravak u Šibensko-kninskoj županiji predsjednica će završiti susretom s građanima i posjetom Općini Murter-Kornati.

MP/Foto:FaH

Komentari
Share Button