PREDSJEDNICA: Unatoč izgonu diplomata, poziv Putinu da posjeti Hrvatsku i dalje stoji

ožujak 27, 2018 maxportal
Share Button

Iz Ureda predsjednice doznaje se da poziv predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu da posjeti Hrvatsku ostaje unatoč nastaloj situaciji oko protjerivanja diplomata.“Bilateralni odnosi između Hrvatske i Rusije će se i dalje razvijati, rečeno nam je u Uredu”, objavio je tportal.

Nesuglasje oko odnosa prema Rusiji između predsjednice RH i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića došlo je do izražaja nakon što je Kolinda Grabar Kitarović među prvima čestitala Vladimiru Putinu pobjedu na izborima.

U isto vrijeme premijer je u četvrtak je na sastanku Europskog vijeća stao na stranu Velike Britanije koja traži odgovornost Rusije za napad vojnim nervnim otrovom na bivšeg ruskog dvostrukog špijuna Sergeja Skripala i njegovu kćer Julija na jugu Engleske početkom ožujka.

Predsjednica je u četvrtak 22. ožujka i telefonski razgovarala s predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom i zaželjela mu puno uspjeha u njegovom novom mandatu te ga pozvala da posjeti Hrvatsku.

No, čini se da su nesporazumi barem privremeno izglađeni jer je odluka o protjerivanju diplomata usuglašena na svim razina vlasti. Plenković navodi da je taj poziv plod ranijih dogovora predsjednice i Putina i da je nastao prije situacije oko trovanja agenta u Velikoj Britaniji.

U ponedjeljak navečer bio je aktivan i predsjednik Vlade Andrej Plenkovićkoji je odgovarajući na pitanja novinara o protjerivanju jednog ruskog diplomata iz Hrvatske, zbog trovanja bivšeg ruskog dvostrukog agenta u Velikoj Britaniji, u ponedjeljak navečer, rekao je da nema potrebe navoditi njegovo ime.

‘Ministarstvo vanjskih poslova i europskih poslova obavilo je razgovor s Veleposlanstvom Ruske Federacije i to je pitanje komunicirano. To je razina diplomata, ali ne radi se o veleposlaniku’, kratko je odgovorio.

Hrvatska je jedna od 14 zemalja Europske unije koja se odlučila na protjerivanje ruskog diplomatskog osoblja kao odgovor na trovanje bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripala i njegove kćeri u Velikoj Britaniji te tako stala uz bok EU-a i SAD-a.

MP/Foto:uredpredsjednice

Komentari
Share Button