Preminuo odvjetnik Marijan Hanžeković

siječanj 28, 2018 maxportal
Share Button

Preminuo  je odvjetnik Marijan Hanžeković. “Kralj ovrha” preminuo je u Zagrebu, u 66. godini života. Nije skrivao da je mason i član Trilaterale.Hanžeković je u javnosti bio poznat kao “kralj ovrha” i jedan od najbogatijih i najmoćnijih hrvatskih odvjetnika. Najpoznatiji je bio po utjerivanju dugova, odnosno ovrhama koje je osim za HRT, HT i brojne druge tvrtke tijekom godina provodio i za Grad Zagreb te Zagrebački holding.

Bio je ugledni pravnik, uspješan poduzetnik, sportski djelatnik i ljubitelj umjetnosti. Nije skrivao da je mason i član Trilaterale.

“Ja sam odvjetnik po vokaciji. Jedan od onih dosadnih koji je još u osmogodišnjoj školi znao što hoće. Ali sam mislio da je to romantičniji poziv, da je to borba za pravdu. No, pravo i pravda su dva različita pojma. Pravde ima koliko i ljudi. Svatko ima neku svoju pravdu. Ona je osobna, a pravo je čista logika”, ustvrdio je u jednom od rijetkih intervjua.

Uz odvjetništvo, Hanžeković je pratio biznis – u njegovom vlasništvu bila je štedionica Zlatni most, a u jednom je trenutku ušao i u vlasničku strukturu Dinersa za koji je do tada radio kao odvjetnik.

Nedavno je kroz predstečajnu nagodbu od Ninoslava Pavića preuzeo Europapress Holding (EPH).

U svibnju 2014. od Hypo banke preuzima vodeću medijsku tvrtku EPH, koja se tada nalazi u predstečaju. 2016. tvrtka koju čine Jutarnji list, Slobodna Dalmacija, Sportske novosti, Globus, Gloria mijenja ime u “Hanza Media”.

Hanžeković je rođen je 18. siječnja 1952. godine. Odrastao je u Zagrebu s majkom Nadom, koja je radila kao liječnica, i s ocem Marijanom, koji je predavao na fakultetu.

Iz braka s javnom bilježnicom Ivom Hanžeković ima kćeri Anu i Doru. Ana je neko vrijeme radila u očevu uredu, a kasnije je postala članice uprave farmaceutske kompanije Genera. Drugi put se oženio za biologinju Andreu Maceljski s kojom nije bio dugo u braku, piše biografija.com.

Hanžeković 1978. otvara odvjetničku pisarnicu. 1994. otvara Odvjetničko društvo Hanžeković, Radaković&Partneri. To društvo se poslije preimenovalo u Odvjetničko društvo Hanžeković&Partneri. Od 1994. do 2000. godine bio predsjednik Hrvatske odvjetničke komore.

Marijan Hanžeković bio je prisutan i u politici, godinama je bio siva eminencija HSLS-a, a zbog vlasništva nad medijima svim strankama HSLS  je bi poželjan partner.

Komentari
Share Button