PROCURILI MAILOVI KOJIMA JE PRIJETIO TODORIĆ: Martina Dalić je imala kodno ime Margaret Thatcher …

svibanj 9, 2018 maxportal
Share Button
U prepisci među autorima Lex Agrokora Martina Dalić imala je kodno Margaret Thatcher, a Ivica Todorić Borg. Na ime savjetničkih usluga iz Agrokora je izvučeno pola milijarde kuna.Kako proizlazi iz mailova, koje je ministrica Dalić slala sa svoje privatne adrese, vlasnici i predsjednici brokerskih kuća, konzultantskih tvrtki i odvjetničkih ureda tajno su radili za Vladu na pripremi zakona o Agrokoru. Index piše i kako je to dovelo do osobne koristi, uzme li se u obzir da je unazad godinu dana iz koncerna izvučeno više od pola milijarde kuna na račun konzultantskih usluga.

Index tvrdi kako su Plenković i Dalić ujedno i privatnim osobama odavali povjerljive pravne i financijske podatke te sadržaje povjerljivih razgovora članova Vlade s investitorima, bankarima i diplomatima iz Rusije.

Kao članovi posebne Vladine radne skupine spominju se Ante Ramljak i Tomislav Matić iz dotad nepoznatog Texo Managementa, Matko Maravić i Tonći Korunić iz InterCapitala, Branimir Bricelj iz tvrtke Altera Corporate Finance, te odvjetničko društvo Šavorić i Partneri. Svi su oni, nakon što je Ramljak imenovan posebnim povjerenikom, dobili milijunske angažmane u Agrokoru.

Očito je tko je autor zakona

Index je također u posjedu prepiske koja, kažu, dokazuje da je autor lex Agrokora Odvjetnički ured Šavorić i partneri koji su napisali prvu verziju zakona koja je poslije osam puta mijenjana.

Iz prepiske proizlazi da je nakon formiranja ‘posebne radne skupine’ 22. veljače 2017. godine napravljena mailing lista čiji su članovi analizirali stanje u tvrtki koja je tada još uvijek bila u vlasništvu Ivice Todorića.

Sukladno mailovima, Martina Dalić isprva nije željela da se problem Agrokora rješava u Saboru posebnim zakonom. “Slažem se da postoji mala, ali ipak realna šansa da se to izvede. Ono što nas sve muči je može li sistem to izvesti, izdržati i ustrajati u svim posljedicama te odluke ili će nas sve sistem (mislim politički) ostaviti na cjedilu.

Nužna pretpostavka za uspjeh je čvrst dogovor o onome što sam govorila, a tu smo tanki. Ima opet taj ‘slippage’ s projektom Ina-HEP gdje smo jasno naučili da sistem prihvaća ono što mu se sviđa, a odbacuje ono što mu se ne sviđa ostavljajući nas da nađemo rješenje. A rješenja nema – da bi se Ina kupila, to se mora platiti. Tako i ovdje da bi se Agrokor oporavio to se mora platiti i jasno povući ekonomski potezi koji se moraju povući. A ekonomiji se ovdje ipak baš ne vjeruje. I tako u krug. Nightmare!’, napisala je Dalić u jednom mailu.

Sastajali su se u prostorijama Texo Managementa

Sastanci ove skupine organizirali su se u prostorima tvrtke Texo Management, InterCapitalu i u prostorijama Odvjetničkog ureda Šavorić i partneri, te se uvijek vodilo računa o tajnosti te da ih nitko ne vidi. Međusobno, su, piše Index, podijeliti i hodogram aktivnosti u kojem se nalazila i stavka “sve će biti u redu” i “Vlada brine o gospodarstvu”. Koristili su se i tajnim imenima pa su tako Todorića nazvali imenom ‘Borg’, a potpredsjednicu Vlade su nazvali “Margaret Thatcher”.

Prepiska je pokazala i da je Plenković znao svaki korak ove radne skupine te se s njime nalazi i odvjetnik Šavorić kojem je Dalić rekla neka strancima “ubaci bubu u uho” i da im do znanja da se u Hrvatskoj ne može poslovati bez države. “Ubacite bubu u uho da bi bilo mudro uspostaviti neki kontakt s državom – tipa uvijek je dobro u ovakvim državama kao Hrvatska biti u nekom kontaktu s državom. Nije to USA”, napisala je Dalić.

Nakon sastanka s Rusima, Dalić je poslala još jedan zanimljiv mail u kojem je s članovima ove skupine podijelila informacije o sastanku. ‘Za pretpostaviti je da se svatko pravio malo lud – ja sigurno jesam – niti sam ja htjela otkriti da su mi poznati pravi razmjeri problema niti je on vjerojatno želio otkriti sve svoje planove’, napisala je.

‘Restoran nije na nivou’

Potom su uslijedili brojni mailovi o izmjenama određenih točaka zakona i imenu samog zakona, a nakon što je lex usvojen na Vladi, Dalić je aktere ove priče pozvala na večeru u zagrebački restoran ‘Fotić’, koji, kako kaže, nije na nivou, ali… “Dragi svi, naša večera je sutra uvečer u 19:30 u restoranu Fotić u zasebnoj dvorani (ona je koliko shvaćam dolje u prizemlju). Izabrala sam ovaj nisko profilni restoran da ne privlačimo previše pažnje jer se press malo raspituje tko je radio zakon. Tako da možda nije na nivou, ali eto”, napisala je Dalić.

Iz prepiske je jasno i da se već zna tko će biti imenovan izvanrednim povjerenikom, ali i da su informacije o aktualnom stanju u Agrokrou dolazile od Ivana Crnjca, financijskog direktora koncerna. Naime, Ramljak je mjesec i pol prije nego što je imenovan za povjerenika, od Dalić tražio da preko Crnjca dođe do nekih financijskih izvještaja.

Cijelu priču i prepisku, pročitajte na Indexu.

Komentari
Share Button