‘PROGLEDAJ SRCEM’: Duhovni spektakl u Ciboni okupio 6.5000 mladih

23 travnja, 2018 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

U prepunoj Ciboni održan je duhovni megaspektakl. Na koncertu podrške Laudato televiziji “Progledaj  srcem”, okupilo više od 6.500 mladih iz cijele Hrvatske, BiH, Njemačke i Austrije.
Na dvoipolsatnom koncertu, trinaest izvođača, koji okupljaju 125 talentiranih pjevača i glazbenika, izvelo je dvadeset i devet pjesama.

Ovo je četvrti koncert podrške toj obiteljskoj televiziji s kršćanskim  vrijednostima, na kojem su nastupili:  Ante Cash, Božja pobjeda, fra Ivan Matić, fra Marin Karačić, Mia Dimšić, Rafael Dropulić-Rafo, Scifidelity Orchestra, Sestre Palić, SKAC Zbor Zagreb, VIS Veritas Aeterna Split, Zajednica Cenacolo, Zbor Mihovil i Zvonimir Kalić.

Tehničku izvrsnost koncerta realiziralo je 175 suradnika Laudata koji uključuju tehničare, snimatelje, realizatore rasvjete te 55 raspoloživih volontera Molitvene zajednice Srce Isusovo iz Palmotićeve.

Dakle, kako je ta vokalno instrumentalna kronologija izgledala? Počelo je prizorom prigušenih reflektora, a svjetlucave plave lampice na panou iza pozornice simbolizirale su zvjezdano Nebo čiji blagoslov ‘Progledaj srcem’ ima. Publika je zatim pozdravljena padanjem papirnatih trakica i pulsirajućim crvenim srcem na video zidu pozornice, koje je i zaštitni znak ovogodišnjeg koncerta. Onda se pojavilo svjetlo reflektora. Već i tim scenskim efektom na početku, koncert je poslao uskrsnu poruku koja je iskustvo svih koji vjeruju u Krista – izlazak iz tame u svjetlo.
Ta igra mraka i prodor svjetla koje čini da svijet možemo vidjeti, sebe sagledati, naznačila je bit kršćanske poruke koju su svojim životom iz tame u svjetlu konkretno oživotvorili prvi izvođači – zajednica Cenacolo. Željni nasljedovati duh dvanaest Isusovih apostola, dvanaest članova Cenacola, šest djevojaka i šest mladića, od kojih je devet iz njihove kuće u Vrbovcu, a troje iz Međugorja, izvelo je plesnu koreografiju na pjesmu ‘Nitko kao Ti’.

Plesne korake Cenacola pratila su tri prateća vokala iz zbora Mihovil: Mirjana Cokarić, Juliana Vujević i Stjepan Sekelez. Cenacolovci su za tu izvedbu sami izradili bijele kostime, u želji da njihove geste i pokreti budu izraz molitve Bogu.

Na scenu su zatim stupili Marin Periš i Josip Kežić, voditelji koncerta (suzaštitni likovi Božanstvene komedije LTV-a) kada su u svom humorističkom stilu u pratnji gitare najavili da će se tim koncertom Boga slaviti, život i budućnost Bogu predati. „Laudato svima želi reći Hvala. Zaboravi svoje probleme, budi sretan jer si kupio kartu na vrijeme. Tražili su ih kao suho zlato, znak je to da raste Laudato“, pjevao je Periš.

Prema pitanjima i molbama koji su proteklih dana zatrpali elektronski sandučić Laudata, Ksenija Abramović, direktorica LTV-a kaže da se pokazala potražnja za barem još dvije tisuća ulaznica. Stoga je izvjesno da će se sljedeći, peti ‘Progledaj srcem’ dogodine održati u velikoj dvorani zagrebačkog Doma sportova, čiji je kapacitet između deset i dvanaest tisuća mjesta.

Publiku je zatim kompilacijom gospel pjesama, mash upom, animirao Scifidelity Orchestra:Down by the River, Oh happy day, Amazing Grace, Joshua fit the battle i When the Saints. Splitski sastav VIS Mihovil izveo je ‘Odlučio sam slijediti Krista’ i ‘Djeluj kroz mene’. Publika je osobito reagirala i svojim snažnim pjevanjem iznijela pjesme ‘Ime ti je Sveti’ i ‘Spasenja moć’ koje je izveo Zvonimir Kalić.

Duet Marina Periša i Josipa Kežića izveo je pjesmu ‘Isus Krist je rek’o’. Tragom obraćenja Ante Casha, autora pjesme ‘Vakula je reko’, Periš je rekao kako je obratio/obradio tu njegovu pjesmu. Na tu je glazbenu matricu Periš napisao stihove kao „Uzmi svoj križ, ne boj se i znaj, to je put ka nebu, karta za raj. Ti Petru daš križ, on tebi da ključe, uđi u nebo, pravac uskrsnuće. Kada umrem bit ću živ, jer ja više nisam kriv. Otkupio me križ i znam da bit ću rođen za nebo – Isus Krist je reko“. Prognoza te pjesme je da sviće novo uskrsno jutro, uz poruku: „Misa, evanđelje, to je suho zlato, živi uskrsnuće. Gledaj Laudato!’.

Fra Ivan Matić i sestre Palić izveli su ‘Brate moj’ i ‘Prečisto srce Marijino’. Marijinu pjesmu publika je osobito glasno i punog srca popratila svojim glasovima, očito osvjedočena u zagovor i pratnju Majke Marije u svom životu. Još jednu pohvalu Majci otpjevale su sestre Palić s pjesmom ‘Reci Marijo’ i ‘Voda izvire’.

Publici su tijekom koncerta poslani duhovni impulsi stihovima iz nekih pjesama na video zidu, što je dodatno pojačalo snagu njihovog dohvata, poput: „Brate moj, Krist i tebe treba, Krist i tebe čeka. Krist i tebe zove. On za tebe je živio i umro za tebe. Za tebe uskrsnuo, zove te tvojim imenom. Dođi, slijedi me!“.

Koliko je posebna i duboka veza između ljudi i Marije pokazala je upravo pjesma ‘Reci Marijo’, koju su za vrijeme njene izvedbe obasjala svjetla mobitela. Bili su to zvjezdana svjetla Zvijezdi mora, Zori jutarnjoj, dok su publiku nosili stihovi „Reci Marijo, da li si slutila… Nježno čedo na tvom krilu je silan Jahve, Bog. Slijepi gledaju, mrtvi ustaju i nijemi govore i gluhi će opet čuti riječi Gospodnje: Vrijeme je“.

Da je koncert još jedan od rukavaca čežnje za Bogom, vodom života, podcrtali su na video zidu stihovi iz pjesme ‘Voda izvire’: „Voda izvire, bok je otvoren. Padnimo na koljena, voda izvire, s Božjeg prijestolja. Otkupljen, obnovljen život mi daruješ, uz hvale pit’ ću s tvoga izvora. Tko je žedan neka pije, jer sve više žedni smo vode žive“.

Sa šest Porina nagrađena Mia Dimšić izvela je ‘Svake slave dostojan’ (verzija Emanuel), želeći svojim sudjelovanjem s publikom podijeliti nadahnjujuću poruku duhovne glazbe koja promiče nadu u bolje sutra.

Prigodnu meditaciju zatim je uputio don Ivan Filipović, duhovnik zajednice Cenacolo u Hrvatskoj. Iako je, kako je rekao, zajednica Cenacolo s kojom živi njegova televizija, njeni članovi su njegov prvi, drugi, treći i svi programi, oni su njegove tragedije, komedije i serijali, u nastavku je iznio Hvalospjev Laudato TV-u, povezavši njegovo djelovanje s nazivom koncerta i potrebom čovjeka, a to je – gledati srcem.

Vrhunac večeri

Koncert je zatim nastavljen gromkim pozdravom fra Marina Karačića koji je izveo pjesmu ‘Obećanje’. Publika se snažno uključila u fra Marinovu izvedbu pjesme ‘Ti si mene prvi ljubio’. VIS Veritas Aeterna Split izveo je pjesme ‘Sva djela Gospodnja’. Ruke publike opet su se vinule na ‘Divan si’. SKAC zbor Zagreb ‘Agnus Dei’ i ‘Kad sve utihne’.

Dvorana se vatreno podigla i prokuhala na, po povratnoj reakciji publike može se reći vrhunac večeri, a to je nastup sastava Božja pobjeda. Njihove vrhunske interpretacije pjesama ‘Suhe kosti’, ‘Dubine’ i ‘Krovovi’ p(r)otresle su dvoranu. Na Dubine dvoranom su opet dirljivo svijetlili mobiteli, a kao i Krovove, publika ih je gotovo samostalno izvela, na nogama i s podignutim rukama.

U dvorani se dodatno uzburkalo na pjesme ‘Silan Bog’ i ‘Jerihonske zidine’, koje su bile popraćene i padom šarenih konfeta, a u kontaktu s publikom animatorski i motivacijski izveli su ih Ante Cash i Rafael Dropulić Rafo. Podsjetivši na svoj život prije obraćenja, našalili su se kako su najponizniji među izvođačima jer jedini imaju pjesmu sa svojim imenom.

Svu raskoš svoga predanja i snage publika je potvrdila i na prvom bisu koji predstavlja molbu i želju svih sudionika, izraženu u pjesmi  ‘Gospode, trebam Te’. Orila se iz grla svih prisutnih predvođenih Božjom pobjedom. Drugi bis bio je u znaku izvedbe raznih gesti i pokreta publike i izvođača koje je pjesmom ‘Pjevaj, pjevaj Gospodu svom’ animirao Marin Periš. Sa suvoditeljem Josipom Kežićom zaključno je pozvao sve muškarce da se aktivnije uključe u crkvene aktivnosti.

Izvođače je pratio Orkestar sastavljan od osamnaest članova pod vodstvom Gorana Kovačića. Za violinama su bili Katarina Kutnar i Marta Stanec, Sonja Jugo, viola, Martin Kutnar, čelo, za klavijaturama Goran Kovačić i Tomislav Mihaljević, Robert Vrbančić, bas, Mario Klarić, bubanj, za gitarama Nebojša Buhin i Andrej Grozdanov, trubači Antonio Geček i Zvonimir Bajević, Marin Ferketin, trombon, Oliver Ereš, saksofon i Boris Popov, udaraljke.

Ovogodišnji su koncert obogatile i prateće prigodne uspomene koje su posjetitelji mogli nabaviti, čime su podržali rad LTV-a. To je tisuću plavih i žutih majica s natpisom gesla LTV-a ‘Dobro mijenja sve’ i nazivom koncerta ‘Progledaj srcem’ te ‘Laudato TV, obiteljska televizija’ u svim veličinama, pa i za djecu. I djeca su značajan dio publike kojoj se LTV obraća svojim emisijama i vjerskim crtićima.

Laudato je ove godine osobito darovala zajednica Cenacolo. Samoinicijativno su u svojim radionicama na zagrebačkoj Šalati i u Vrbovcu izradili petsto keramičkih šalica i magneta s natpisima ‘Dobro mijenja sve’, ‘Progledaj srcem’ i  LTV. Sva donacija od nabave šalica, magnetića, krunica, narukvica i ogrlica s gorušičinim zrnom, potvrda su njihove velikodušnosti i vještina, prilog za rad LTV-a.

Na koncertu koji je sabrao duboke emocije i vibracije mogao se nabaviti i CD s pjesmama s prošlogodišnjeg, trećeg koncerta ‘Progledaj srcem’. Sve su to bili znakovi pažnje koju je LTV ponudio posjetiteljima, kao zahvalu za revoluciju ljubavi, za sve što LTV čini za hrvatske obitelji, domovinu i Crkvu.

Ksenija Abramović, direktorica LTV-a, zahvaljuje svim izvođačima, orkestru, posjetiteljima i donatorima, a nadasve Bogu. „Bez Boga sve to ne bi imalo smisla. Onaj tko je bio, vidio je, doživio, osjetio koliko je tu bilo izljeva božanskog duha. To je naše poslanje i snaga. Poziv i dalje stoji svim ljudima dobre volje: Pomozite nam oživjeti našu Hrvatsku, jer, kako kaže naše geslo, Dobro mijenja sve! LTV pokazuje kako je dobro moguće! Budite naši saveznici u dobru!” potiče Abramović u zahvali svima na dosadašnjoj i poticaju na buduću podršku LTV-u.

Među uzvanicima su bili…

Veliko priznanje koncertu dolaskom je izrazio predsjednik HBK, zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Među uzvanicima su bili i provincijali fra Jure Šarčević, Hrvatska kapucinska provincija, fra Slavko Slišković, Hrvatska dominikanska provincija, p. Dalibor Renić, Hrvatska pokrajina Družbe Isusove, zatim mons. Janusz Blachowiak, tajnik nuncijature, mons. Fabijan Svalina, ravnatelj Hrvatske katoličke mreže, mons. Antun Sente ml., rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa i vlč. Anđelko Katanec, izaslanik zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića.

Da LTV podržavaju razni dijelovi društva potvrđuje i prisutnost predstavnika iz raznih institucija i Grada Zagreba: Stipe Zeba, izaslanik zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, Tedi Lušetić, zamjenik pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, strukom klasični glazbenik, Mislav Grgić, dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.

Pozdravljena je bila i Marijana Petir, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu, u publici su bili i glumac Robert Kurbaša, glazbena diva Radojka Šverko, Marija Husar i Toni Cetinski.

I ovogodišnji koncert pokazao je vjerničku dušu hrvatskog čovjeka, kako zadnju riječ života ispisuje Isus Krist, Spasitelj i Otkupitelj čovjeka. Susreli su se u Ciboni pogledi Uskrsloga i srca! Reakcijama i odazivom, publika je Laudato televiziji i ‘Progledaj srcem’ poručila: „Hvala što postojite! Hvala što nas vraćate Kristu i što nam donosite Isusa!

Budući da su karte za koncert rasprodane dva tjedna prije, svima koji nisu mogli doći na koncert Laudato televizija pustit će snimku koncerta u programu Laudato TV-a na svetkovinu Duhova, 20. svibnja, u 14.30 sati. Večernji list medijski je pokrovitelj koncerta “Progledaj srcem”.

MP/ Ines Grbić Photo: Andrej Bunić /Laudatotv

 


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  


-->