Ruski brodovi prevoze ukradeno ukrajinsko žito. Odbijeni su! Primila ih samo jedna luka na Mediteranu

17 svibnja, 2022 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ruski trgovački brod natovaren žitom ukradenim u Ukrajini odbijen je iz najmanje jedne mediteranske luke i sada se nalazi u sirijskoj luci Latakija, prema izvorima brodarstva i ukrajinskim dužnosnicima.



CNN piše da su identificirali brod za rasuti teret Matros Pozynich. Dana 27. travnja, brod se usidrio na obali Krima i isključio svoj transponder. Sljedećeg dana, prema fotografijama i satelitskim snimcima, viđen je u luci Sevastopolj, glavnoj luci na Krimu,

Brod Matros Pozynich jedan je od tri broda uključena u trgovinu ukradenim žitom, prema istraživanju otvorenog izvora i ukrajinskim dužnosnicima.

Krim, koji je 2014. pripojen Rusiji, proizvodi malo pšenice zbog nedostatka navodnjavanja. Ali ukrajinske regije na sjeveru, koje su od početka ožujka okupirale ruske snage, proizvode milijune tona žitarica svake godine. Ukrajinski dužnosnici kažu da se tisuće tona sada transportuje na Krim.

Kateryna Yaresko, novinarka projekta SeaKrime, ukrajinske internetske publikacije Myrotvorets, izjavila je za CNN kako su primijetili nagli porast izvoza žitarica iz Sevastopolja – oko 100.000 tona u ožujku i travnju.

Iz Sevastopolja, prema satelitskim snimkama i podacima praćenja koje je pregledao CNN, Matros Pozynich je prešao Bosfor i stigao do egipatske luke Aleksandrije. Bio je natovaren s gotovo 30.000 tona (ukrajinske) pšenice.

Ali Ukrajinci su bili korak ispred. Dužnosnici kažu da je Egipat upozoren da je žito ukradeno; pošiljka je odbijena. Pozynich je potom krenuo prema glavnom gradu Libanona, Bejrutu. I ondje su ga odbili primiti.

Brod za rasuti teret Matros Pozynich, nazvan po ruskom vojniku ubijenom u Siriji 2015., u luci Latakija.

Matros Pozynich je ponovno isključio svoj transponder 5. svibnja, ali slike s Tankertrackers.com i Maxar Technologies pokazuju da je otputovao u sirijsku luku Latakiju. Sirijski režim ima bliske odnose s Rusijom i ruska vojska je često u Latakiji. Brod Matros Pozynich je nazvan po ruskom vojniku ubijenom u Siriji 2015. godine.

Mikhail Voytenko, glavni urednik Maritime Bulletin, rekao je za CNN da bi se žito moglo pretovariti na drugi brod u Latakiji kako bi se prikrilo njegovo podrijetlo. “Kada se odredišna luka počne mijenjati bez ozbiljnog razloga, to je još jedan dokaz krijumčarenja”, rekao je.
U svojim prvim komentarima o ilegalnom izvozu ukrajinskog žita, Obavještajno ravnateljstvo Ministarstva obrane u utorak je priopćilo kako se “značajan dio žitarica ukradenog iz Ukrajine nalazi na plovilima koja plove pod ruskom zastavom u vodama Mediterana”.

“Najvjerojatnije odredište tereta je Sirija. Žito se odatle može prokrijumčariti u druge zemlje Bliskog istoka”, navodi se.

Podaci o otpremi pokazuju da je Matros Pozynich jedan od tri broda za rasuti teret registrirana na tvrtku Crane Marine Contractor sa sjedištem u Astrahanu u Rusiji. Tvrtka nije pod međunarodnim sankcijama.

Yaresko kaže da je projekt SeaKrime identificirao prave vlasnike triju brodova kao jednu od 29 tvrtki pod okriljem velike ruske korporacije, čije su druge subjekte sankcionirale Sjedinjene Države ubrzo nakon ruske invazije.

Velika krađa žitarica

Ukrajinsko Ministarstvo obrane procjenjuje da je najmanje 400.000 tona žitarica ukradeno i izvezeno iz Ukrajine od ruske invazije. Mykola Solsky, ukrajinski ministar agrarne politike i hrane, rekao je ovog tjedna da se “organizirano šalje u smjeru Krima. Ovo je veliki posao koji nadziru ljudi najviše razine.”

CNN je prošlog tjedna izvijestio da su kamioni s krimskim registarskim oznakama ukrali 1500 tona žitarica iz skladišta u Hersonu.  U Zaporožju su uočeni kamioni s bijelim simbolom “Z” ruske vojske koji prevoze žito na Krim nakon što je glavni gradski elevator potpuno ispražnjen.

Ovog tjedna ukrajinske vlasti izvijestile su o više krađa žita od strane okupacijskih snaga. Uprava obavještajne službe priopćila je da se u jednom dijelu Zaporožja spremaju skladišta žitarica i suncokreta za transport u Rusiju. Kolona ruskih kamiona koji su prevozili žito napustila je grad Enerhodar – također u Zaporožju – pod stražom ruske vojske, tvrdi Uprava.

Dok ruski brodovi očito mogu prevoziti ukrajinsko žito na otvorenom moru, ukrajinskim poljoprivrednicima je mnogo teže izvoziti svoje proizvode. Veći dio bi inače bio isporučen iz Odese. Dok je još uvijek u ukrajinskim rukama, Odesa je bila izložena čestim raketnim napadima, a veći dio Crnog mora je zabranjen za trgovačko brodarstvo.

Rusi kradu ogromne količine ukrajinskog žita i opreme, ugrožavajući ovogodišnju žetvu

Ukrajinski brodari preusmjerili su dio žitarica željeznicom u Rumunjsku. Ali teško da je to rješenje za ono što postaje kriza opskrbe koja već utječe na svjetska tržišta.

Samantha Power, administratorica USAID-a, objavila je ovog tjedna: “Putinov rat uništava zalihe hrane; Ukrajina je 4. svjetski izvoznik kukuruza i 5. izvoznik pšenice.”

Ukrajina i Rusija inače opskrbljuju oko 30% svjetskog izvoza pšenice, od čega velik dio ide u najsiromašnije zemlje svijeta. Globalne cijene hrane dosegle su rekordnu razinu u ožujku, prema Ujedinjenim narodima, uglavnom zbog rata u Ukrajini. Suša u područjima u kojima se uzgaja pšenica u Francuskoj i Kanadi prijeti pogoršanjem ionako ograničene situacije s opskrbom.

Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u utorak da su “bez našeg poljoprivrednog izvoza deseci zemalja u različitim dijelovima svijeta već na rubu nestašice hrane”.

Istog dana, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel bio je u Odesi s ukrajinskim premijerom Denysom Shymalom, gledajući ogromne količine žitarica koje se nalaze u luci.

Objavio je fotografije na Twitteru, rekavši: “Vidio sam silose pune žitarica, pšenice i kukuruza spremne za izvoz. Ova prijeko potrebna hrana je nasukana zbog ruskog rata i blokade crnomorskih luka. Izaziva dramatične posljedice za ranjive zemlje.”

Trading Economics primijetio je u srijedu da su “cijene pšenice 31% veće nego prije ruske invazije, budući da je prekinut izvoz iz Crnog mora značajno smanjio svjetsku ponudu.”

Što se tiče Rusa, čini se da su se spremni prilagoditi novoj stvarnosti na svjetskim tržištima. Ruski žitni savez ima konferenciju zakazanu za lipanj. Jedna od sjednica, prema Instagramu Sindikata, glasi: “Ograničenja sankcija — kako se sektor žitarica prilagođava novoj stvarnosti i zašto država neviđenom brzinom reagira na promjenu situacije.”

M.Marković /Foto: Maxar Technologies


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->