Ruski generali ginu u Ukrajini neviđenim tempom, tjedno dvojica

27 ožujka, 2022 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ministarstvo obrane Ukrajine priopćilo je da je zapovjednik 13. tenkovske pukovnije u sklopu 4. tenkovske divizije Ruske Federacije pucao u sebe ‘nakon što je otkrio da je 90 posto pričuvnih tenkova neupotrebljivo jer su dijelovi ukradeni’, tvrdi ukrajinska obavještajna služba.



Navodno se ubio nakon spoznaje da je operativan samo jedan od 10 tenkova. Ako je vijest o samoubojstvu ovog časnika istinita, predstavljala bi još jedan crni dodatak u nizu  gubitaka visoko rangiranih ruskih zapovjednika u Ukrajini.

Prema Oryxu, vojnom blogu koji prati gubitke ruskih vozila na temelju vizualne potvrde, od 26. ožujka Kremlj je izgubio ukupno 1.891. Od toga, 939 je uništeno, 35 je oštećeno, 229 je napušteno, a 688 je zarobljeno od strane ukrajinskih vojnika.

S obzirom na to da se ove brojke temelje na vizualnim potvrdama sa slika i snimaka koji dolaze iz Ukrajine, očekuje se da će stvarna brojka biti mnogo veća.

Kremlj je u petak objavio da je nešto više od 1300 vojnih osoba poginulo u ratu, ali procjene da je četiri ili pet puta veći broj smatraju se vjerodostojnim u zapadnim prijestolnicama. Izvješća o zapovjednikovom samoubojstvu stigla su nakon što su zapadni dužnosnici u petak imenovali sedam ruskih generala za koje su rekli da su do sada ubijeni, te još jednog koji je smijenjen tijekom rata u Ukrajini.

Posljednji koji je poginuo, general-pukovnik Jakov Rezancev, zapovjednik 49. ruske kombinirane armije u njenom južnom vojnom okrugu.

Rezancev se četvrtog dana rata hvalio da će rat biti gotov za nekoliko sati, ubijen je nakon što je ukrajinska vojska uništila zapovjedno mjesto 49. ruske armije na jugu Ukrajine. Ukrajinci su prije njega ubili još šest ruskih generala.

Ubijen je  zapovjednik 8. gardijske združene vojske naoružanja Južnog vojnog okruga Ruske Federacije. general pukovnik Andrej Mordvičev.

Poginuli su i generali Magomed Tušaev (zapovjednik 141. motorizirane pukovnije Nacionalne garde), Valerij Gerasimov (prvi zamjenik zapovjednika 41. armije Središnjeg vojnog okruga), Andrej Kolesnikov (zapovjednik 29. armije Istočnog vojnog okruga), Andrej Suhovetskij (zamjenik zapovjednika 41. armije Središnjeg vojnog okruga), Oleg Mitjajev (zapovjednik 150. motorirane divizije).

Vladimir Putin je dodatno uklonio još jednoga generala s ukrajinskoga bojišta. Vladislav Jeršov je smijenjen i uhićen ( službeno, u kućnom je pritvoru).  Smijenjen je ‘zbog teških gubitaka i strateških neuspjeha tijekom jednomjesečne ruske invazije’.

Još jedan visoki ruski časnik, koji je navodno ubijen od vlastite vojske, zapovjednik je 37. motorizirane pješačke brigade pukovnik Jurij Medvedev. Medvedev je pregažen tenkom kojim je upravljao njegov vojnik, pri čemu su mu stradale noge i prebačen je živ u bolnicu. Je li bila riječ o nesretnom slučaju ili o pobuni ruskih vojnika protiv vlastita zapovjednika zbog velikih gubitaka u ljudstvu, kako to tvrdi ukrajinska strana, ne može se baš pouzdano doznati. Nije poznato ni je li pukovnik Medvedev još uvijek živ ili je, kako tvrde Ukrajinci, preminuo u bolnici.

Ako su vjerodostojni podaci ukrajinskih dužnosnika da su njihove snage na bojnom polju ubile sedam generala – snajperima, u bliskoj borbi i bombardiranjem – smrt tolikog broja generala, višim zapovjednicima ruske vojske i mornarice u samo četiri tjedna borbe premašuje stopu gubitaka viđenu u najgorim mjesecima borbi u krvavom devetogodišnjem ratu koji je Rusija vodila u Čečeniji, kao i ruske i sovjetske kampanje u Afganistanu, Gruziji i Siriji, piše The Washington Post

Broj viših časnika, ali i običnih ruskih vojnika, koji su dosad ubijeni u jednomjesečnom ukrajinskom ratu šokirao je zapadne vojne stručnjake. Za ovako poraznu bilancu se dobrim dijelom okrivljuju i komunikacijski problemi na razini ruskog stožera, pošto visoki časnici očito koriste nešifrirane kanale što ih fatalno izlaže olakšanom lociranju i ukrajinskim snagama.

Visoki dužnosnik NATO-a nedavno je kazao kako savez procjenjuje da je Rusija pretrpjela između 30.000 i 40.000 izbačenih iz stroja u Ukrajini tijekom prvog mjeseca rata, što uključuje između 7.000 i 15.000 smrtno stradalih. Ako bi posljednja brojka bila vjerodostojna, to bi značilo da je Putin u samo mjesec dana ukrajinskog rata gotovo dosegao ukupne sovjetske vojne gubitke iz devetogodišnjeg rata u Afganistanu

“To je vrlo neobično”, rekao je jedan visoki zapadni dužnosnik, izvještavajući novinare o toj temi, koji je pritom potvrdio imena, činove i status poginule sedmorice generala

Ukupno je najmanje 15 viših ruskih zapovjednika ubijeno na terenu, rekao je Markijan Lubkivskij, glasnogovornik ukrajinskog ministarstva obrane i bivši ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj.

Dužnosnici NATO-a procijenili su prije nekoliko dana da je u četiri tjedna rata ubijeno čak 15.000 ruskih vojnika, što je vrlo velika brojka. Rusija je ponudila daleko nižu brojku, izvijestivši u petak da je poginuo samo 1351 njezin borac.

Ruska vlada nije potvrdila smrt svojih generala. Ako se brojevi ubijenih viših zapovjednika pokažu točnima, ruski generali ili su imali iznimnu nesreću ili su uspješno gađani – ili oboje.

Pucanje u generale legitimna je ratna taktika i otvoreno su je prihvatili ukrajinski dužnosnici, koji kažu da su njihove snage usredotočene na usporavanje ruskog napredovanja koncentrirajući vatru na ruske zapovjedne jedinice u blizini linija fronte.

Jeffrey Edmonds, bivši direktor za Rusiju u američkom Vijeću za nacionalnu sigurnost, a sada viši analitičar u think tanku CNA u Washingtonu, rekao je da ukrajinske snage izgleda ciljaju na “svakoga sa sijedom kosom koji stoji u blizini hrpe antena”, što je signal da bi mogao biti viši časnik.

Neki stručnjaci sugeriraju da ruska vojska ima problema s očuvanjem sigurnosti svojih komunikacija i da su ukrajinske obavještajne jedinice pronašle svoje mete zbog ruske nepažnje, a ruske snage svele su na korištenje nešifriranih uređaja. Bilo je izvješća da su ruski vojnici koristili mobilne telefone.

Pentagon i drugi zapadni dužnosnici kažu da ruski generali općenito djeluju bliže linijama bojišnice nego njihovi kolege iz NATO-a. Po ustroju, ruska vojska je prepuna visokih časnika, što ih čini brojnim, iako ne i potrošnim.

Vojni analitičari i zapadni obavještajni dužnosnici kažu da su ruski generali u Ukrajini možda više izloženi i pozicionirani bliže fronti jer se njihova strana našla u poteškoćama te da su viši časnici raspoređeni bliže akciji kako bi zaustavili kaos.

Jedan je zapadni dužnosnik sugerirao da su ruski generali također bili neophodni kako bi pokrenuli uplašene ruske vojnike u napad, uključujući slabo obučene ročnike. Početkom ožujka ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je ministarstvu obrane da povuče ročnike iz borbe, nakon što je javno obećao da neće biti angažirani u Ukrajini.

Pentagon, NATO i zapadni dužnosnici kažu da se ruska vojska u Ukrajini bori s niskim moralom. Ruski vojnici napali su i ozlijedili svog zapovjednika nakon što je njihova brigada pretrpjela teške gubitke u borbama izvan glavnog grada Kijeva, izvijestili su zapadni dužnosnik i ukrajinski novinari.

Postrojbe 37. motorizirano-pješačke brigade naletjele su tenkom na pukovnika Jurija Medvedeva, ozlijedivši mu obje noge, nakon što je njihova postrojba izgubila gotovo polovinu ljudi, navodi se na Facebooku ukrajinskog novinara Romana Cimbaljuka. U objavi je navedeno da je pukovnik hospitaliziran.

Jedan visoki zapadni dužnosnik rekao je kako vjeruje da je Medvedev ubijen zbog razmjera gubitaka koje je pretrpjela njegova brigada.

Oleksij Arestovič, vojni savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, rekao je za The Washington Post da je ukrajinska vojska usredotočila svoje napore na “usporavanje tempa” ruske invazije, dijelom tako što će “odsjeći glave” isturenim zapovjednim mjestima, misleći na ubijanje, a ne doslovno odrubljivanje glave.

Ubijanje viših časnika može usporiti rusko napredovanje za tri do pet dana prije nego što se uspostave nove zapovjedne strukture, rekao je Arestovič. Uspješno ciljanje pripisao je i izvrsnim obavještajnim podacima i brojnim ruskim ranjivostima. Arestovič je napomenuo da osim usporavanja ruskog zamaha, ubijanje njihovih generala potkopava ruski moral, dok jača ukrajinsku odlučnost.

“Smrt takvih zapovjednika brzo postaje javna informacija koju je vrlo teško sakriti. Za razliku od smrti običnog vojnika, to ostavlja snažan dojam”, rekao je Arestovič.

Smrti visokih časnika slave se na ukrajinskim društvenim mrežama, ali nema ih u ruskim vijestima. Ubijanje ruskih generala važno je za Ukrajinu, posebno u “narativu borbe Davida protiv Golijata koji sada proživljavaju”, rekla je Margarita Konaev, stručnjakinja za ruske vojne inovacije u Centru za sigurnost i novu tehnologiju Sveučilišta Georgetown.

Dodala je da će priroda borbi, u bliskim prostorima u urbanim sredinama, vjerojatno povećati broj poginulih na obje strane, kako među civilima, tako i među običnim vojnicima i zapovjednicima. Urbana dimenzija je posebno smrtonosna.

Mason Clark, viši analitičar i stručnjak za rusku vojsku na Institutu za proučavanje rata, rekao je kako ukrajinski izvještaji sugeriraju da su radijske komunikacije ruskih snaga ranjive na presretanje i lociranje.

Prije nego što je započeo rat s Rusijom, Clark je rekao da su ukrajinske snage naučile kako koristiti komunikacije za “ciljanje i lociranje” izvora topničke vatre u separatističkim enklavama u regiji Donbas u istočnoj Ukrajini.

Ruth Deyermond, stručnjakinja za postsovjetsku sigurnost na Odjelu za ratne studije na King’s Collegeu u Londonu, rekla je da nije poznato kako bi gubitak visokih časnika u Ukrajini mogao utjecati na razmišljanje u Kremlju. Kako se Putinov krug suzio, a donošenje odluka postalo tajnovito, ne znamo ni što njegova vlastita vojska Putinu govori o gubicima, ističe Deyermond.

Visoka stopa gubitaka ruskih zapovjednika u Ukrajini naglašava problem invazije na zemlju na temelju lažnih pretpostavki, očekujući brzo rušenje ukrajinske vlade i postavljanje marionetskog režima te vraćanje pod okrilje Moskve. Vojna operacija za koju je Rusija očekivala da će trajati nekoliko dana ušla je u drugi mjesec. Rusija je vrlo osjetljiva na vojne žrtve, posebno na visoke časnike.

Nazvavši invaziju “specijalnom vojnom operacijom” za oslobađanje Ukrajine od “neonacista”, ruske vlasti zabranile su novinarima korištenje izraza “rat” i kriminalizirale kritiku vojske ili objavljivanje bilo kakvih informacija koje bi mogle narušiti njezin ugled.

Nakon početnih ruskih neuspjeha, Putin je jednostavno udvostručio ratne napore, a Kremlj je umanjio nade u obustavu sukoba na mirovnim pregovorima. Čini se da se ruske vlasti spremaju na dugotrajnu i krvavu kampanju, jačajući domaće jedinstvo propagandnim kampanjama, dok vojska pojačava svoj pritisak na Ukrajinu, zaključuje The Washington Post.

Ruska vojska je objaivla da je prva faza njezine kampanje završena i da će se njezine trupe sada usredotočiti na ‘oslobađanje’ regije Donbasa na ruskom govornom području na istoku Ukrajine.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba, međutim, naznačio je da nema popuštanja ruskim zahtjevima u “teškim razgovora s Moskvom”.

“Inzistiramo, prije svega, na prekidu vatre, sigurnosnim jamstvima i teritorijalnom integritetu Ukrajine”, rekao je.

M. Marković/Foto: wikimedia commons


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->