ŠEFICA RUSKOG PARLAMENTA ŠOKIRALA GOVOROM U SARAJEVU: Vrijeđala SAD, kritizirala Crnu Goru i zaprijetila Makedoniji

travanj 23, 2018 maxportal
Share Button

Valentina Ivanovna Matvijenko je na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH de rekla da se Rusija zalaže za što skorije uklanjanje Ureda visokog predstavnika, te da su “u BiH vodio građanski rat”. 

Istup predsjednice gornjeg doma parlamenta Rusije Valentine Matvijenko koja je u ponedjeljak u govoru pred Domom naroda parlamenta Bosne i Hercegovine u Sarajevu održala pravi protuzapadni govor, pretvorio se u politički skandal uz brojne negativne reakcije iz BiH.

Matvijenko koja obnaša dužnost predsjednice Vijeća federacije ruskog parlamenta je prva istaknutija osoba iz političkog života Rusije koja je posjetila BiH još od 1999. kada je u Sarajevu na summitu novoutemeljenog Pakta stabilnosti bio Boris Jeljcin no njen je govor poslužio uglavnom kao još jedna prilika za javni obračun sa SAD-om i drugim zapadnim državama te s NATO-om.

Matvijenko je poručila da je Ruska Federacija “garant” Daytonskog mirovnog sporazuma, da je sudjelovala u stvaranju nove države Bosne i Hercegovine i da je Daytonski mirovni sporazum za njih alfa i omega i ne vide potrebu za bilo kakvim preustrojem sistema.

Prozivala SAD, kritizirala Crnu Goru  i zaprijetila Makedoniji

Matvijenko je iz Sarajeva otvoreno poručila kako se SAD odnose neprijateljski prema Rusiji, kritizirala je Crnu Goru zbog ulaska u NATO te neizravno zaprijetila Makedoniji ukoliko krene istim tim putem.

 Pozvala je i na “reformiranje” državnih pravosudnih institucija u BiH te na očuvanje “široke autonomije” entiteta i poručila kako Rusija traži da se što prije zatvori Ured visokog predstavnika za BiH (OHR) a sve su to teze na kojima opetovano inzistiraju vlasti Republike Srpske kamo Matvijenko putuje u utorak i gdje je očekuje susret s Miloradom Dodikom i još jedan govor, ovoga puta u entitetskom parlamentu.
Bošnjački zastupnik napustio dvoranu

Bošnjački zastupnik Doma naroda parlamenta BiH Halid Genjac nezadovoljan govorom ruske dužnosnice ustao je usred sjednice i napustio dvoranu.

Za lokalne je medije kazao kako je to bila njegova osobna reakcija jer je Matvijenko zloporabila govornicu u parlamentu BiH.

“Matvijenko je govorila o vanjskoj politici SAD-a, što je potpuno neprimjereno za ovu priliku, karakterizirajući tu politiku na razne načine, uglavnom neprimjerene. Govorila je o nasilnom ulasku Crne Gore u NATO, navodeći da je protiv toga, navodno, više od 50 posto stanovništva Crne Gore. Ono što je posebice neprimjereno i nedopustivo – izravno se miješala u unutarnja pitanja BiH, govoreći o pozicijama Ustavnog suda, Tužiteljstva BiH”, kazao je Genjac.

“Potvrda agresivne ruske politike”

Najavio je kako će sada barem Bošnjaci u Domu naroda reagirati odgovarajućim diplomatskim kanalima, upozorenjima, izjavama.

“Mi ćemo, onim što nam bude na raspolaganju, upozoriti da je ovo nedopustivo i okvalificirati na pravi način”, kazao je Genjac, ujedno glavni tajnik vladajuće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA).

Zastupnik SDP BiH u Zastupničkom domu parlamenta BiH Saša Magazinović upozorio je kako je ovo javna potvrda ruskih nastojanja da utječu na države regije pa tako i na BiH te kako se to čini na “agresivan, nepristojan i uvredljiv način”.

“Ovo danas je skandal. Da Rusija imalo voli i cijeni BiH ne bi se preko naših leđa prepucavala sa Zapadom”, kazao je Magazinović.

Foto:Klix.ba

Komentari
Share Button