Snimka prijetnji: “On je htio riješiti Plenkija, ja bih ga riješio unatoč četiri tjelohranitelja”

7 veljače, 2023 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Premijer Andrej Plenković saslušan je kao svjedok  Općinskom sudu u Sisku na suđenju Đuri Čehuliću (65), koji je uhićen 17. listopada 2020. godine u Kletištu kod Kutine. Čehulić je kum Danijela Bezuka, rekao je kako “mašta” o tome da ubije premijera.Sve to događalo se pet dana nakon što je 12. listopada Danijel Bezuk (23) pucao na Markovu trgu i pritom teško ranio policajca Oskara Fiurija, pri pokušaju da ga spriječi da uđe u sjedište Vlade. Bezuk, koji je bio naoružan pištoljem i kalašnjikovim i koji je ispalio cijeli spremnik streljiva, pobjegao je i počinio samoubojstvo. Tužiteljstvo je taj čin okarakteriziralo kao terorizam.

Slučaj vodi  sudac Mirk Đukić, a suđenje prate sve tv kuće. Plenković je u sudnici uz svog zastupnika, odvjetnika Danijela Klobučara, a optuženog Čehulića brani odvjetnik Davor Karačić.

Nakon što je uzeoosobne podatke, sudac je svjedoku Plenkoviću uputio uobičajeno upozorenje da je kao svjedok dužan govoriti istinu te ga upoznao sa sadržajem optužnice protiv Đure Čehulića.

– Znate li o čemu pričamo? – pitao je sudac Plenkovića.

– Da, znam. Sjećam se ovog nemilog događaja ispred zgrade Vlade kad je Danijel Bezuk pucao na policijske službenike koji su osiguravali zgradu Vlade i sad sam mišljenja da se radilo o jednom terorističkom činu i nadležne službe poduzimale su sve radnje u vezi pronalaska počinitelja i motiva. Naravno da se krenulo u ispitivanje s kim je gospodin Bezuk bio povezan, uz sve policijske radnje, i televizijske ekipe bile su na terenu i razgovarale s ljudima – rekao je Plenković.

“Danijel je bio super dečko, imao je 23 godine… On je htio htio riješiti Plenkija, ja bih ga riješio unatoč četiri tjelohranitelja”

– Jedna kuća bila je Al Jazeera, druga Nova TV i to su relevantna saznanja vezano za tu snimku koja se spominje u ovom postupku. S obje snimke bio sam upoznat neposredno nakon što su one nastale. Novinarka je tu snimku dala glasnogovorniku Vlade, koji me upoznao s tim i on je sve to proslijedio na postupanje policiji – nastavio je Plenković.

– S obzirom na to da je sadržaj snimke upućivao da bih ja mogao biti potencijalna žrtva ili meta, odmah sam saznao za taj sadržaj – rekao je premijer.

– Možete li se sjetiti sadržaja? Na koji način se ta osoba obratila? – pitao ga je sudac Đukić.

– Gospodin Čehulić je na toj snimci, koja nikad nije objavljena jer nismo htjeli remetiti taj proces, a ta TV kuća to nije htjela dosad objaviti i to je bitno reći – rekao je svjedok Plenković.

– Što se tiče same srži što je rečeno, gospodin Čehulić je rekao da mu je žao što je gospodin Bezuk išao to obaviti na Markov trg, jer da bi on to napravio bolje zajedno s jednim gospodinom, što ćete čuti na snimci – nastavio je Plenković i dodao:

– To je sukus cijele priče. On je očito bio nezadovoljan onime što radimo Vlada i ja, poanta je da je, nažalost, gospodin Bezuk počinio teško kazneno djelo pucajući na zgradu Vlade i ugrozio i institucije Republike Hrvatske i ljude koji rade u njima i teško ranio policajca Oskara Fiurija nakon čega je počinio samoubojstvo i da je to jedan događaj koji je teroristički akt pojedinca, što je, nažalost, posljedica ozračja u kojem je odrastao i stasavao. Žao mi je gospodina Bezuka i tragedije njegove obitelji. Ja sam i onda i sad bio svjestan prijetnje koje je izrekao optuženik – rekao je na dodatni upit suca na kraju svog svjedočenja Andrej Plenković te dodao:

– Žao mi je i Oskara Fiurija, hrvatskog policajca koji je teško ozlijeđen i još se uvijek oporavlja – zaključio je svoje svjedočenje Plenković.

Na pitanje njegova odvjetnika koliko je ozbiljno shvatio ove prijetnje, odgovorio je:

– U kontekstu da se ona dobija nakon napada na Banskim dvorima, ona je doživljena ozbiljno, kao od osoba koje su gledale tu snimku i da je ono što je također vidljivo iz te snimke, da je to govorio vrlo staloženo i da je vrlo promišljeno to što govori – izjavio je premijer.

– Imate li još što? – pitao ga je sudac Đukić.

– S obzirom na to da je izloženost predsjednika Vlade bitno veća nego kod drugih građana, ja to sve na neki način toleriram, bilo da se govori kroz internetski medij i ja nikad dosad nisam ustao s tužbom protiv bilo koga. Ja sam bio, jesam i bit ću izložen raznim vrstama prijetnji i zauzeo sam stav da neću pokretati postupke, ali ovdje se ipak radi o posebnom slučaju s obzirom na sve okolnosti koje sam iznio u svom iskazu i smatram da se i kroz provođenje ovog postupka treba poslati poruka da je ovakvo ili neko slično ponašanje neprimjereno i neprihvatljivo. Vrlo je važno radi čitave javnosti da hrvatsko društvo postane svjesno štetnosti ovakvih ponašanja – rekao je premijer Plenković.

Jeste li riječi koje je izrekao optuženik osobno shvatili kao izražavanje namjere da se premijeru naudi u budućnosti? – pitao je Čehulićev branitelj.

– On je rekao da bi on to riješio zajedno s još jednom osobom unatoč tjelohraniteljlima koje ja imam i kad se uzme sve u obzir, onda se to može shvatiti vrlo ozbiljno, ali ne mogu suditi bi li on tu svoju namjeru u budućnosti i izvršio – izjavio je premijer.

– Recite mi bojite li se okrivljenika? – pitao je dalje sudac.

– Ne. Ne bojim ga se i on u meni nije izazvao strah, ali u tom trenutku to je doživljeno ozbiljnim u kontekstu svih okolnosti – odgovorio je svjedok Plenković odvjetniku.

– Možete li pogledati optuženika i reći djeluje li on vama kao netko tko bi vam prijetio? – pitao je odvjetnik.

– Ne morate odgovoriti na to pitanje? – rekao je sudac Plenkoviću.

On se ipak okrenuo i pogledao okrivljenika koji mu je rekao da su se vidjeli i u Okučanima. Nakon toga u sudnici je puštena snimka prijetnji koje je izrekao Čehulić.

“Danijel je bio super dečko, imao je 23 godine, a razmišljao je kao da ima 50… On je htio poslati poruku, vjerujem da je htio riješiti Plenkija, ja bih ga riješio unatoč četiri tjelohranitelja”, čuje na snimci.

To je ključni dio snimke zbog koje se sudi Đuri Čehuliću. Dok je slušao snimku Čehulić je bio miran, prekriženih ruku sjedio u stolcu, pritom ne pogledavši prema premijeru Plenkoviću koji je u sudnici sjedio bočno od njega.

Opunomoćenik oštećenika i državni odvjetnik nisu imali nikakvih pitanja nakon reprodukcije.

– Iz predmetne snimke vidljivo je da se kamera ne nalazi u položaju za snimanje na ramenu, nego je niže od razine poštanskog sandučića iz čega proizlazi da okrivljenik nije mogao biti svjestan da ga se snima. Istovremeno, okrivljenik je bio na odlasku kad ga je djelatnica Al Jazeere pozvala da prokomentira cijeli događaj, stoga, s obzirom na to da je u činjeničnom opisu navedeno da je okrivljenik bio svjestan da ga se snima, upućuje na detalj koji može imati utjecaj na krajnju odluku suda – rekao je odvjetnik Karačić.

Premijer Andrej Plenković napustio je sudnicu u 9.45 sati, a rasprava je nastavljena ispitivanjem svjedokinje Barbare Golje, novinarke Nove TV.

D.M. /Foto: Dnevnik.hr


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  


-->