SRAMOTA HRVATSKE! Uhićena stečajna upraviteljica dečku financirala izgradnju hotela na moru

20 veljače, 2021 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Stečajnu upraviteljicu Ivu Petanjek u posao sa stečajima uveo je njezin otac Branko Petanjek, a blisko je surađivala i sa sucem Trgovačkog suda u Zagrebu Mihaelom Kovačićem s kojim se, kao i sa svojim ocem Brankom, u ovom času nalazi  u istražnom zatvoru u Zagrebu.USKOK ih sve sumnjiči da su od 2009. preko stečajeva više firmi izvukli oko 30 milijuna kuna. Novac su dijelili među sobom, te s onima koji su im u prikrivanju nezakonitih sredstava pomagali.

Iz javno dostupnih podataka stečajne upraviteljice očito je da je voljela luksuz. Tako je na društvenim mrežama objavila niz fotografija s egzotičnih putovanja, u skupoj odjeći i luksuznim automobilima, piše Telegram.

Kako se bližio trenutak uhićenja Iva Petanjek bila je, kao uostalom i sam sudac Kovačić, sve nervoznija. Zato čak vlasnicu jedne od tvrtki preko koje su, kako se sumnja, prali izvučeni novac, upozorava da joj sudac “poručuje da ga iz sigurnosnih razloga ne zove”.

Snimljeni razgovori s prijateljicom

Nervoza se može čuti i iz razgovora s prijateljicom, inače sudskom tumačicom za engleski i njemački jezik. Njoj opisuje sastanke sa sucem u svom uredu. “Na tim sastancima nije smjelo biti drugih osoba”, priča joj. Istražitelji su utvrdili da su se sudac Kovačić i stečajna upraviteljica često sastajali i to na raznim mjestima od njezinog ureda, njegove vikendice, restorana…. Pratili su ih i snimali od rujna prošle godine.

“Pričali smo o troškovima koje u izvješću moramo izmisliti”, objašnjavala je 10. veljače ove godine Iva Petanjek prijateljici. Je li tim riječima potvrdila da su ona i sudac novac izvlačili fingiravši troškove stečajnog postupka, bit će utvrđeno u nastavku procesa. Ona za sada krivnju negira, dok je sudac sve priznao.

“On još toliko toga želi da se napravi”

USKOK za sada tvrdi da je u stečajnom postupku građevinske tvrtke Tempo lažirala milijun kuna vrijedne zaštitarske usluge, dok je iz stečajne mase Generalturista naplatila oko 600 tisuća kuna vlastite nagrade iako nikakve posebne radnje, prema dostupnoj dokumentaciji, nije poduzimala. Sudac Kovačić ipak je sve te fakture odobrio.

Otkriveno je i da su još u siječnju ove godine ona i sudac s računa Generalturista izvukli 501 tisuću kuna. Dio je isplaćen tvrtki Dot pot, a dio na račun Confirmo eco d.o.o. Obje su u vlasništvu stečajne upraviteljice Petanjek.

Nakon toga se svojoj prijateljici požalila: “On još toliko toga želi da se napravi. Ne znam kako misli to završiti”. Prijateljica primjećuje: “Pa privodi se sve kraju”.

“Pa privodi se, al’ nemaš ti pojma kakve on ideje sve ima i kaj sve treba još napraviti”, objašnjava dalje stečajna upraviteljica dok ju istražitelji prisluškuju.

“Navikli su živjeti tako da imaju sve”

Snimljen je i razgovor u kojem je opisivala kakve je sve troškove Udruge Piko knjižila. Riječ je o udruzi koju je osnovao Patrik Kovačić, sin uhićenog suca, a služila je, sumnja se, za pranje nezakonito izvučenog novca stečajnih dužnika.

“Došla je i kartica za gorivo. Imaju ih pet. Ne znam tko sve to koristi. Ja neću točiti na tu karticu jer ne znam kako ću to opravdati”, žali se ponovno prijateljici i dodaje: “A znaš odakle su novci”.

Prijateljica izražava nadu da će sve za tri-četiri mjeseca završiti, na što Iva Petanjek kaže: “Znaš ti kaj može u ta tri-četiri mjeseca biti. Svega…”. “Valjda neće ako nije do sada”, uvjerava ju prijateljica. Ipak, uslijedilo je uhićenje.

U tom istom razgovoru stečajna upraviteljica prijateljici je rekla da su “oni navikli živjeti tako da imaju sve”, ali i da se sve može otopiti. Istražitelji vjeruju da je pričala o sucu i njegovoj obitelji. Dan nakon tog razgovora pronašla je i šestu karticu za gorivo.

Ukradenim novcem kupovali kuće i apartmane

USKOK je uvjeren da je snimio i razgovore iz kojih proizlazi da je Patrik Kovačić sve svoje račune donosio stečajnoj upraviteljici da ih plati iz sredstava nekog stečajnog dužnika. Zapravo je ona te troškove naplaćivala preko jedne od svojih firmi, a Patrik joj je krajem prošle godine obećao da je to zadnji račun u toj godini.

Kuću si je, prema tvrdnjama USKOK-a, novcem izvučenim iz stečaja Željezare Sisak još 2010. kupila i sučeva osumnjičena suradnica Aleksandra Mažić.

Kako je u pitanju bilo više od 10 milijuna kuna, ostalo je, navodi USKOK, i za nekretnine za obitelj Petanjek. Otkriveno je tako da je samo za kupnju kuće Petanjekovih u Samoboru utrošeno oko 530 tisuća kuna iz stečaja Željezare. Kupovinu je obavio još Branko Petanjek, a sve je proknjiženo kao pozajmica.

Istražitelji su potvrdu da u toj kući živi upravo Iva Petanjek dobili prisluškujući njezine razgovore, ali i na osnovu Googleove snimke. Naime, na snimci iz 2011. kraj kuće na adresi u Samoboru vidi se parkiran automobil koji je u to vrijeme bio registriran upravo na njezinu firmu Confirmo eco. Njezin tata još si je kupio apartmane u Tribunju, a plaćeno je i uređenje svih tih nekretnina.

Financirala hotelski biznis u Vodicama

Iz stečaja tvrtke Tempo u nekoliko godina Iva Petanjek uz pomoć suca Kovačića, kako je on i priznao, izvukla je više od četiri i pol milijuna kuna. Milijunski iznos isplatili su si i nakon stečaja Generalturista iako stečajna upraviteljica u postupak ulazi na samom kraju i zapravo, kako proizlazi iz dokumentacije, ne obavlja nikakve radnje. Osim tih isplata.

U studenom 2017., stečajna upraviteljica je, kako tvrdi USKOK, oštetila i Hyundai auto Zagreb čiji je stečaj vodila. Naime, 6. studenog jedan od dužnika uplatio je u stečajnu masu 2,8 milijuna kuna, no umjesto da ga proknjiži Hyundaiju, Iva Petanjek, sumnja se, prebacuje dio novca svojoj majci te Frani Križanoviću, šogoru svog tadašnjeg partnera Darka Marijanovića.

Samom Marijanoviću, hotelijeru i vlasniku tvrtke Liquidus projekti, Iva Petanjek uplaćuje oko dva i pol milijuna kuna. S financiranjem njegovog hotelskog biznisa učestalo se i hvalila ljudima s kojima je razgovarala. Istražitelji su uvjereni da je sudac Kovačić znao na što ona troši novac.

Razmirice nakon prekida veze

Iz javno dostupnih podataka Marijanović je u tom periodu realizirao projekte hotela u Vodicama.

U međuvremenu su se Iva Petanjek i Darko Marijanović razišli, no iz tajno snimljenih razgovora može se čuti kako njemu to nije lako palo. Naime, sama stečajna upraviteljica svom novom odabraniku požalila se da ju je “Darko nazvao kurvetinom” i pitao “zar ju nije strah zbog onoga što je napravila”.

“Ja sam sve radila u njegovu korist”, komentira dalje Iva Petanjek, na što joj partner odgovara da su to “stvari koje se više ne smiju spominjati što god da bilo”. Istražitelji su do Marijanovića i njegove firme Liquidus nekretnine pratili i trag novca od prodaje nekretnina Hyundaija u Kaštel Sućurcu. Kupila ju je Auto Hrvatska za 14,4 milijuna kuna, a Iva Petanjek je Liquidus nekretninama prebacila jedan milijun. Na račun Liquidus projekata uplatila je još 600 tisuća kuna.

Stečajna upraviteljica tužila bivšeg dečka

Iva Petanjek nakon svega tužila je Marijanovića tražeći povrat 1,25 milijuna kuna. Sud je lani u studenom presudio u njezinu korist. U tužbi je navela da se radilo o pozajmici i to upravo za hotel Skala u Vodicama kojeg je Marijanović gradio. Tvrdila je da je bilo dogovoreno da će joj on novac vratiti nakon što mu banka odobri kredit.

Opisala je i da je platila Marijanovićevo navodno dugovanje prema tvrtki Tempo. Kako je na svim uplatama bilo naznačeno da se radi o pozajmici sud je tužbu prihvatio. Marijanović se na tu presudu žalio pa ona još nije pravomoćna.

Foto: Facebook


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •