Sudac je Vidović Krišto udaljio iz sudnice! Tužila je Macana, traži 50.000 kuna!

15 veljače, 2021 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Karolina Vidović Krišto tužila je komunikacijskog stručnjaka  Kreršimira Macana koji ju je, demonstrativno napuštajući HRT-ovu emisiju Otvoreno, nazvao spodobom.Saborska zastupnica Karolini Vidović Krišto tužila za naknadu štete komunikacijskog stručnjaka Krešimira Macana koji je tijekom gostovanja u HRT-ovoj emisiji Otvoreno, u srpnju prošle godine, nazvao spodobom

Macan je napustio studio Otvorenog, a voditelju emisije dok ga je pozivao da se vrati, je odgovorio: “S ovom spodobom ne želim sjediti u studiju”.Izgovorena riječ “spodoba” za Vidović Krišto ‘teška’ je 50 tisuća kuna koliko traži od Macana sudskim putem za pretrpljenu štetu.

Na današnjem ročištu na Općinskom sudu u Novom Zagrebu saslušani su saborski zastupnik Arsen Bauk i Andreja Arežina Grgičević, glavna urednica digitalnih platformi HRT-a, javlja Jutarnji list.

Bauk se u sudnici se prisjetio gostovanja u emisiji u kojoj su uz njega gostovali Dalija Orešković, Ivan Anušić te Macan kao nezavisni komunikacijski stručnjak,

“Sjećam se da je Vidović Krišto u jednom trenutku proširila temu ističući neke povijesne teme i na to sam ja reagirao tako što sam joj ukazao da nismo u TV kalendaru već u Otvorenom. Gospodin Macan je također reagirao na njezino izlaganje pa mu je ona na to rekla da je on onaj neovisni stručnjak. Valjda je mislila ironično ukazati da nije neovisan stručnjak jer je jedno vrijeme radio za Vladu.

U jednom momentu Macan je rekao ‘ja to ne moram slušati’, na što mu je ona odgovorila da ne mora, da može otići. I on se ustao i odlazeći rekao: ‘Ne želim biti s ovom spodobom u studiju’. Voditelj emisije zvao je Macana da se vrati, ali se emisija nastavila dalje bez njega”, prisjetio se u sudnici Arsen Bauk.

Dodao je i da nije uočio da je nakon toga kolegica iz saborskih klupa bila posebno uzrujana te da je i dalje aktivno sudjelovala u emisiji.

Zašto TV kalendar

Na upit Kriština odvjetnika Zvonimira Hodaka zašto je uopće rekao da se ne radi o emisiji TV kalendar već o Otvorenom, Bauk je objasnio da je Krišto iznosila kritike na račun HRT-a da kao javna televizija dovoljno ne tematizira iskapanje iz Jazovke, ali i da je apostrofirala navodne izjave Kreše Beljaka da nije dovoljno emigranata ubijeno u bivšoj državi.

– Reagirao sam jer to nije bila tema emisije već konstituiranje parlamentarne većine, a u tom kontekstu i Vlade – ustvrdio je Bauk.

– Jeste li bili ministar u Vladi za vrijeme privatizacije Croatia osiguranja? – pitala je Bauka Vidović Krišto, no sudac je zabranio to pitanje nakon što mu je objasnila da ju zanima odgovor ako je pozitivan, jer da u tom slučaju onda možda Bauk i Macan pripadaju jednoj grupaciji, tzv. koruptivnoj mreži.

– Jesam li ja osobno pred kraj emisije pitala sve sudionike ograđuju li se i osuđuju li iznesenu uvredu od strane gospodina Macana? – zanimalo je dalje Krišto, na što joj je Bauk odgovorio da je. Ali nije se mogao sjetiti vlastitog odgovora koji joj je bio dao toga trenutka.

Svjedočila je i jedna od urednica na HRT-u Andreja Arežina Grgičević, koja se prisjetila da je tijekom emisije u jednom trenutku došlo do svađe između Vidović Krišto i Macana.

– Ona je ukazivala kako Macan nije nezavisan te kako se krivo predstavlja pa je on izgubio živce. I to je meni razumljivo. Te je rekao da to više ne želi slušati. Voditelj je Macana smirivao govoreći mu da će biti replika, a on je napuštajući studio rekao da ne želi sjediti sa spodobom. Macan je bio vidljivo uznemiren i izgubio je živce jer je 20 minuta bio izložen navodima gospođe Vidović Krišto u kontekstu koji sam navela. I pet minuta izloženosti takvim navodima bilo bi mi razumljivo, a 20 minuta sam rekla otprilike po sjećanju – prisjetila se Arežina Grgičević koja je potom dodala da je Krišto u uvodnom dijelu emisije stalno potencirala temu Jazovke iako je tema bila o sastavu nove Vlade RH.

Odgovarajući dalje na pitanja, Arežina Grgičević je dalje istaknula da su svi sudionici emisije morali slušati temu koja nije bila tema.

– Sjećam se da je bilo govora o Jazovki, ali ne i da je bilo govora o logoru Jasenovac i o korupciji. Svi sudionici emisije slušali su izlaganje Vidović Krišto. Mogu reći da neki imaju više živaca, a neki manje. I nemaju svi hrabrost napustiti emisiju. Je li opravdano nekoga nazvati spodobom? Ističem da nije ista situacija kad bi me netko na cesti bez povoda nazvao spodobom i kada bi to netko učinio u emisiji nakon što je prozvan da se prikazuje kao neovisan iako nije tako. Na uvredu odgovarate uvredom.

Za koga je radila Macanova firma, ne znam, tako da ne znam ni je li radio za Vladu ili za neko tijelo državne vlasti. Sjećam se da je radio za određene predsjedničke kandidate odnosno stranke, a je li to doista i bilo tako, nisam provjeravala. Mišljenja sam da je Macan napustio emisiju zbog navoda da nije neovisan a da se predstavlja da je, ali i zbog nametanja teme koja nije bila tema emisije – svjedočila je e Arežina Grgičević koja je s aktualnom saborskom zastupnicom 2018. surađivala na emisiji “Dobar dan. Hrvatska“.

Vezano za tu emisiju, prisjetila se suradnje s Vidović Krišto koja ju je uređivala i u nju “zvala goste koji ideološki odgovaraju njezinim stanovima”.

Upadanje u riječ

– Mislim da kao novinarka na javnoj televiziji to ne smije raditi, već treba težiti ravnoteži kod izbora gostiju i stavova koje zastupaju. Jednom je tema bila govor mržnje na internetu. Pozvala je tri gosta: Ivana Zvonimira ČičkaVesnu Alaburić i jednog psihijatra, mislim dr. Štimca, te smo imali na kolegiju raspravu od 45 minuta jer sam smatrala da Čičak nije pogodan gost na tu temu.

Naime, prije nekoliko godina je javno objavljena fotografija gdje je bio na nekom događaju sa spuštenim hlačama, a na fotografiji je bila i Vidović Krišto. Također, u emisiju koju je uređivala je zvala Igora Vukića koji je napisao knjigu o Jasenovcu u kojoj relativizira pitanje Jasenovca u kontekstu zločina i žrtvi. Tu je emisiju vodila M.M.P. koja se nakon toga morala ispričavati, bila je izložena napadima te je zatvorila sve profile na društvenim mrežama, odselila se u Njemačku i otvorenim pismom se obratila javnosti – prisjetila se dalje Arežina Grgičević, a kako joj je Krišto tijekom svjedočenja upadala u riječ, saborsku je zastupnicu sudac prvo upozorio, a potom i udaljio iz sudnice.

Odgovarajući dalje na pitanja je li Uprava HRT-a u slučaju profesionalnih gafova Vidović Krišto reagirala i kako, svjedokinja napominje kako gaf s gostom Vukićem nije jedini.

– Znalo se dogoditi da Krišto nakon određenog gafa više ne bi radila određenu emisiju odnosno prilog u nekoj emisiji, ali ne znam je li to odluka Uprave HRT-a ili urednika ili nje same. A što se tiče gostovanja Vukića, o tome je raspravljalo i programsko vijeće HRT-a – zaključila je Arežina Grgičević.

Iskaze oba svjedoka saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto smatra nevjerodostojnima.


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •