Sutkinji koja je vodila poznate procese na Uskrs zapaljen luksuzni BMW

9 travnja, 2023 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Sutkinji osječkog Županijskog suda Vlasti Šimenić Kovač zapaljen je u nedjelju ujutro u 6.08 sati u osječkoj Ulici Lorenza Jagera BMW SUV X6, kojeg su nakon više dojava građana ugasili vatrogasci osječke Javne vatrogasne potrojbe.



U tijeku je očevid, potvrdila je Edita Roterbauer, glasnogovornica PU osječko-baranjske koja nije mogla potvrditi identitet oštećene.

Policija je u 8.12 sati priopćila da je očevid u tijeku, a na terenu su forenzičari kako bi uzeli tragove jer sve ukazuje da se radi o podmetnutom požaru. Automobil je u potpunosti uništen.

Nakon što je požar ugašen, oko izgorenog automobila je razvučena policijska traka, zbog očevida kriminalističke policije koji je počeo nešto iza 8,30 sati. Obučeni u zaštitnu odjeću, policajci su pažljivo pregledavali automobil, i pojedine dijelove spremali u vrećice i odnosili u kobi za očevide koji je bio u neposrednoj blizini.

Vlasta Šimenić Kovač za sutkinju osječkog Županijskog suda imenovana je 30. lipnja 2018. godine, nakon što je u svibnju između nekoliko kandidata imenovana u kazneni odjel Osječkog Županijskog suda i u proteklih gotovo pet godina vodila je niz javno eksponiranih sudskih postupaka.

Najpoznatiji je slučaj kojeg je vodila “afera SMS”, kada je 4. veljače 2021. godine osudila bivšeg policijskog informatičara Franju Vargu za sprječavanje dokazivanja u “aferi SMS” te je osuđen na tri i pol godine zatvora, a njegova pomagača, bivšeg vozača ministra poljoprivrede Blaža Curića na dvije godine zatvora. Njene presude potvrdio i Visoki kazneni sud.

Sudsko vijeće osječkog Županijskog suda zaključilo je kako je nedvojbeno potvrđeno da su okrivljenici počinili kaznena djela iz optužnice, a iako su u cijelosti poricali nedjela, sud im nije povjerovao jer su, uz informatičko vještačenje, provedene posebne dokazne radnje i iskazi svjedoka govorili drugačije.

Vještačenjem informatičke opreme prvooptuženog Varge pronađene su poruke koje je Zdravko Mamić predstavio na press-konferenciji 2018. godine, a koje su trebale pokazati da pravosudni dužnosnici, predstavnici Uskoka i policijski službenici protiv njega dogovaraju montirani i politički motivirani kazneni postupak, a informatičko vještačenje je pokazalo da su na toj opremi poruke i kreirane.

Pretragom te opreme pronađene su datoteke koje je Ivica Todorić dostavio glavnom državnom odvjetniku, odnosno poruke koje su navodno razmjenjivali premijer Andrej Plenković, bivša potpredsjednica vlade Martina Dalić i dužnosnici Agrokora, a u kojima se navodno dogovara montirani postupak protiv Todorića i njegovo uhićenje.

Pretragom Curićeve opreme utvrđeno je da je Vargi dostavljao brojeve Andreja Plenkovića i Martine Dalić, a pronađena je i navodna komunikacija dužnosnika vlade i čelnika Agrokora, što je identično dokumentaciji koju je Todorić predao svojim odvjetnicima, a oni glavnom državnom odvjetništvu.

Sud smatra kako je analizom komunikacije optuženih vidljivo je da je Curić Vargu telefonom upozorio da izbriše sve dokaze, brojeve i poruke te da je Curić znao u koju će se svrhu ti podaci koristiti. Sud smatra kako su svojim postupcima okrivljenici doveli u pitanje neovisnost sudske vlasti te vjerodstojnost vladavine prava.

Tijekom suđenja ispitani su brojni svjedoci, među kojima Ivica Todorić, bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, a video-vezom iz Mostara svjedočio je i Zdravko Mamić, koji se u BiH nalazi od lipnja 2018., kao bjegunac pred hrvatskim pravosuđem.

Vlast Šimenić Kovač članica  je sudskog vijeća na suđenju Zdravku Mamiću  u aferi ‘‘Dinamo 2‘‘ u kojoj su optuženi još brat mu Zoran, sin Mario te Damir Vrbanović, Sandro Stipančić, Igor Krota i Nikky Arthur Vuksan.

U prosincu prošle godine osječki Županijski sud odbio je kao neosnovan zahtjev okrivljenika Maria Mamića, sina bivšeg čelnika GNK Dinama Zdravka Mamića, za izuzećem troje članova izvanraspravnog vijeća, a među njima je bila i sutkinja Šimenić Kovač te sutkinja Zdenka Leko i sudski savjetnik Daniel Bogović.

U srpnju prošle godine portal Telegram je objavio kako ima informaciju da se i sutkinja Županijskog suda u Osijeku Vlasta Šimenić Kovač požalila kako je osuđujuću presudu protiv osječkog poduzetnika Drage Tadića, kojom ga je 18. lipnja 2021. osudila na zatvorsku kaznu, morala donijeti pod pritiskom.

Na sedam i pol godina zatvora 8. svibnja 2020. godine nepravomoćno je osudila Branislava Smiljanića zbog ubojstva glumca Aleksandra Bogdanovića u prometnoj nesreći krajem 2019. godine.

Branislav Smiljanić je kobne večeri svojim vozilo bez vozačke dozvole udario glumca na pješačkom prijelazu nadomak njegovog stana, a onda se udaljio s mjesta nesreće ne pruživši prvu pomoć stradalom. Bogdanović je od zadobivenih ozljeda preminuo nekoliko dana kasnije u osječkom KBC-u, a vozač je odmah nakon nesreće priveden i vrijeme do suđenja proveo je u istražnom zatvoru.

Suđenje je sutkinja Šimenić-Kovač provela u dva dana osudivši ga sedam i pol godina zatvora

Vlasta Šimenić Kovač sudila je i predmetu u kojem su Dragan Baković zvani Bambur i još petero suoptuženika za paljenje kuće bivšega glavnog državnog odvjetnika Radovana Ortynskog i njegove supruge Radmile.  Optuženin su priznali kaznena djela te su se nagodili s USKOK-om. Vlasta Šimenić Kovač protivila se takvom ishodu tog predmeta i čudnoj blagonaklonosti državnog odvjetništva s počiniteljima tog napada.

Baković je osuđen na tri i pol godine zatvora. Jasmini Huzanić izrečena je djelomična uvjetna osuda tako da bezuvjetni dio kazne koji se ima izvršiti iznosi jednu godinu i tri mjeseca, dok će preostalih godinu i pet mjeseci biti na uvjetnoj slobodi. Mario Tolić osuđen je na godinu i pol zatvora, a Ivo Jerić na godinu dana zatvora, uvjetno na četiri godine.

Zdenku Ivankoviću izrečena je djelomična uvjetna osuda tako da u zatvoru mora odslužiti osam mjeseci, dok se dio izrečene kazne zatvora u trajanju od osam mjeseci neće izvršiti ako u roku od pet godina ne počini novo kazneno djelo.

Robert Flačer osuđen je na 11 mjeseci zatvora koji će mu biti zamijenjeni radom za opće dobro. Optužnicom je bio obuhvaćen i Milan Bulat kojega se teretilo da je bio neposredni izvršitelj paleži kuće Ortynskog, što je i priznao u svojoj obrani pred istražnim tijelima i na suđenju, s time što je negirao da je to učinio u sastavu zločinačkog udruženja, kako ih je teretio USKOK, nego da je to bila njegova samostalna akcija.

Optužene se teretilo da su se organizirali u zločinačko udruženje kojemu je na čelu bio Baković i koji je ostalih šestero povezao kako bi zapalili vikendicu bračnog para Ortynski u Postirama na Braču, što se i dogodilo 1. travnja 2017.

No, akcija je pošla po zlu zbog nestručnog rukovanja zbog kojeg je došlo do eksplozije u kojoj je Bulat zadobio višestruke opekline po tijelu, zbog čega je uslijedila akcija njegova spašavanja i izvlačenja s Brača u čemu su sudjelovali ostali optuženici. Bulat je vrlo brzo prebačen u BiH gdje se liječio u više gradova, a to je, prema optužnici, financirao Baković. Nakon nekoliko mjeseci prebačen je u Njemačku. Policija ih je uhitila u svibnju 2018., a suđenje je počelo u listopadu 2019.

Optuženi su do početka protekle godine negirali krivnju za kaznena djela za koja ih se teretilo. Njihovi su branitelji tvrdili kako u ovom slučaju nije bilo zločinačkog udruživanja te kako protiv njihovih branjenika nema dokaza, a i ono što je predstavljeno kao dokaz, prema riječima jednog od Bakovićevih odvjetnika Nikole Mandića, “zapravo je nezakonito, kao što i postupak obiluje čitavim nizom nepravilnosti”.

No, potom je iznenada došlo do preokreta pa je sudsko vijeće osječkog suda pod predsjedanjem sutkinje Vlaste Šimenić-Kovač donijelo odluku o kaznama koje su dogovorene između USKOK-a i optuženika.

Županijskom sudu u Osijeku nije ostalo nište nego se usuglasiti s ovom nagodbom s kojom se usuglasio i oštećeni bračni par Ortynski iako to nije bilo nužno. Baković i još dvoje suoptuženih moraju nadoknaditi štetu od oko 100.000 kuna. Usto Baković mora platiti i 300.000 kuna sudskih troškova, a ostali optuženici svaki po 70.000 kuna.

Suprug Vlaste Šimenić Kovač, osječki odvjetnik Radan Kovač, poginuo je u 14. travnja 2018. godine nakon pada s motocikla  na cesti između Aljmaša i Erduta.

Kad se sve navedno zna širok je krug potencijalno zainteresiranih da na Uskrs ujutro pošalju zlokobnu poruku sutkinji Vlasti Šimenić Kovač.

D.M. /Foto: Cropix


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->