Počeli predsjednički izbori u SAD-u: Neizvjesna utrka, važan svaki glas

studeni 8, 2016 mario jurčec
Share Button

NAKON duge predizborne kampanje, danas su počeli američki predsjednički izbori. Vodeći politički analitičari smatraju kako će se za izbor predsjednika biti presudni rezultati u nekoliko država tzv. “swing states”. Radi se o državama koje tradicionalno nisu ni demokratske, ni republikanske; već rezultat ovisi od izbora do izbora.Oba kandidata, Donald Trump i Hillary Clinton, pokušali su diskreditirati jedan drugoga pa je sama kampanja bila prljava i prepuna napada.

U SAD-u, u 37 od 50 država je moguće ranije glasanje, uključujući i neke strateški važne poput Floride, Nevade i Colorada. U nekim zemljama, poput New Yorka i Mississipija je moguće dopisno glasovanje poštom, ali samo uz dobro obrazloženje.

U Nevadi,u mjestima s brojnom laatinoameričkom populacijom, poput Las Vegasa, rana izlaznost je velika. Michael McDonald, profesor sa Sveučilišta u Floridi ističe Colorado i Vriginiu kao države koje će u ranijem glasanju pripasti Hillary Clinton. Razlog je upravo brojnost hispanoameričke populacije. Upravo se kod te populacije izlaznost povećala za 80 % u odnosu na prošle izbore. Broj izlaznosti među afroameričkom populacijom, tradicionalno naklonjenoj demokratima, je pao u odnosu na prošle izbore.

Mario Jurčec/foto: Getty Images

Komentari
Share Button