TOMAŠEVIĆ: HDZ se boji Sandre Benčić, zato su objavili da joj je obrt blokiran

17 rujna, 2023 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Prvi gost u novoj  sezoni “Nedjeljom u 2” kod Aleksandra Stankovića je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.  Emisiju su započeli komentarom na kandidaturu Sandre Benčić za premijerku Hrvatske.



“Ovo je pravo vrijeme. Vijeće stranke Možemo! je jednoglasno izglasao ovu odluku. Moje ambicije su da završim mandat gradonačelnika i ponovno se kandidiram. Sandra ima kvalitete da bude odlična premijerka Hrvatske, nepotkljupljiva je i ima integritet”, kazao je.
HDZ je ismijao njenu kandidaturu objavom da joj je obrt  bez zapsolenih u blokadi, a htjel bi voditi državu.

“Riječ je o 300 eura duga. Odmah je to rješila. Da barem HDZ ima problem s tim, oni imaju problem s 300 milijuna eura. Imaju ministra Gordana Grlića Radmana koji ne zna gdje mu je dva milijuna eura. Ja za taj novac izgradim vrtić u Zagrebu. On treba dati ostavku”, kaže Tomašević.

Drago mu je što se HDZ osvrnuo na njezinu kandidaturu.  “To znače da je se boje”, dodaje.

Komentirao je i Davora Bernardića.

“Smiješan je, vodi stranku koja ima jedan posto po anketama. On pametuje, a bio je učenik Milana Bandića”, kaže Tomašević.

“To je problem koji ne negiram. obećao sam da ću ga riješiti u ovom mandatu, ali to neće biti tako. Ne možemo dobiti sredstva iz EU fondova. To košta 400 milijuna eura i to ne možemo financirati iz gradskog proračuna”, kaže.

Tvrdi da se smanjio prihod CIOS grupe od Grada Zagreba.

“Cijelo vrijeme pokušavamo riješiti smrad koji dolazi s Jakuševca. Tamo je postaja koja cijelo vrijeme mjeri koncentracije u zraku i nema nikakvih prekoračenja. Stavljamo piljevinu i zakopavamo miješani otpad jedan puta dnevno. Ima toliko podmetanja i sabotaže. Postoje dvije opcije da riješimo kompostanu do kraja mandata, ali ne želim pričati o detaljima”, kazao je gradonačelnik.

Tvrdi da će do kraja mandata maknuti drobilicu otpada s odlagališta. Dodaje i kako će se građevinski otpad koristiti u obnovi Zagreba od potresa.

“Mi radimo sve što piše u programu. Kada se HDZ prozivalo kada ne naprave nešto što su obećali? Nas se stalno proziva”, tvrdi.

Problem je u Zagrebu postala i nepokošena trava.

“Ja sam nezadovoljan činjenicom da nismo u kraće vrijeme riješili posljedice oluje koja je pogodila Zagreb. Poginule su dvije osobe i 10 tisuća stabala je palo. Mi so u 24 sata uspostavili funkcioniranje grada. Čak nam je i oporba čestitala”, kaže Tomašević.

Dodaje kako će angažirati privatne tvrtke kako bi se stanje stabiliziralo.

Gradonačelnik tvrdi kako je ciklus košnje završio te da je stanje stabilno iako se javljaju ljudi iz raznih kvartova da to nije tako.

“Zapošljavamo još 100 zaposlenika kako bi mogli sami bez privatnika riješiti probleme”, rekao je.

Dodaje i kako Hrvatske Šume i vode nisu pokosile svoje površine.

Sveučilišna bolnica 

Gradonačelnik kaže kako je spremna prodaja zemljišta na kojem se nalazi Nacionalna dječja bolnica.

“Dvije stvari koje radimo dok se to čeka je što obnavljamo Domove zdravlja. Prebacili smo mnoge zdravstvene usluge u Dom zdravlja Centar u Novom zagrebu. Oko 40 milijuna eura smo uložili u obnovu mostova”, kaže.

O ukidanju prireza 

HDZ tvrdi kako će građani Zagreba jedini ostati bez povećanja plaća.

“Kad mi napravimo suficit, HDZ kaže da im damo novac”, tvrdi.  Dodaje i kada im dođu investicijske banke da ostanu u šoku kako su to oni uspjeli godinu završiti sa nulom.

“Napravili smo suficit od 70 milijuna eura i ove godine će biti još veći. Zagreb je kasnio školama za hranu i režije šest mjeseci, a sada kašnjenja nema”, rekao je.

Tomašević tvrdi da pola zaposlenih građana Zagreba koji imaju boravište ili prebivalište u gradu ne plaćaju prirez.

“Mi kad povećamo stope imat će svi nešto veću plaću. Nitko neće imati manju ili istu”, tvrdi.

Mi ćemo zbog porezne reforme izgubiti 200 milijuna eura godišnje.

“Recite mi kad je Bandić izgradio ovoliko škola u 20 godine?”, upitao je gradonačelnik.

Dodaje kako će proširiti tramvajsku prugu i Metpotoki.

“Ako dignem cijenu karte za ZET jednako će je plaćati i onaj s manjom i onaj s većom plaćom. To nije socijalna osjetljivost” kaže.

O gradskim stanovima

Javio se građanin iz psihijatrijske ustanove Jankomir koji je pokušao počiniti suicid.

“Tomašević me izbacio iz gradskog stana s 58 godina i kreditno sam nesposoban”, kaže građanin.

Gradonačelnik tvrdi da će se povećati najamnina samo onima koji imaju primanja veća od prosječne plaće u Gradu Zagrebu.

“Želimo da stanove koriste samo oni kojima su najpotrebniji. Nije normalno da netko tko ima 5000 eura primanja plaća 150 eura najamnine. Stanove su dobivali policajci, administrativni radnici i tako dalje”, dodaje.

Kaže da će proširiti fond te da je zabranio prodaju gradskih stanova.

“Borimo se sa suludim skokom cijena nekretnina”, tvrdi.

Novi tramvaji

Gradonačelnik je prije nekoliko dana rekao kako kupuje tramvaje stare 15 godina, a zapravo kupuje vozila stara 27 godina.

“Ja moram znati sve o svemu. Tramvaji nam trebaju, nemamo ih dovoljno”, rekao je.

Stanković tvrdi kako građani ne bi voljeli ni da im premijer Andrej Plenković kaže da kupuju nove rafale, a na kraju nabavi rafale stare 10 godina.

Loš komunikator 

Tomašević je priznao da može poboljšati svoju komunikaciju.

“Ja sam nekada po sat vremena na konferenciji za medije. Povećao se i postotak odgovaranja na upite novinara”, rekao je.

Osvrnuo se na vrtiće za koje tvrdi da će izgraditi još 15.

“Mi sufinanciramo upisivanje djece u obrt za dadilje i tamo mogu roditelji 800 neupisane djece mogu svoju odvesti”, kazao je Tomašević.

Tvrdi kako Zagreb ima najjeftiniji javni prijevoz, vrtiće i otpad iako imaju najveći prirez u zemlji.

Usporedba s Plenkovićem

Često uspoređuju Plenkovića i Tomaševića i tvrde da su jednako bahati.

“Ja ne mislim da sam bahat. Kad sam ja vrijeđao novinarke kao Bandić, a sjećam se  kada je premijer to radio”, rekao je.

Tvrdi da je stalno na terenu i priznao je kako je smiješna snimka njega dok igra košarku.  “Video je dobar i našalio sam se na svoj račun”, kaže.

Dodaje kako je Benčić pričala o tome kakav razvoj zemlje želi Hrvatska te kako se ne smije dogoditi da jedan rat u Europi baci Lijepu Našu na koljena.

“Poanta razvoja je da se diže kvaliteta života svih građana. Ja ne želim da Zagreb i Hrvatska budu intelektualna provincija”, kaže.

Odgovorio je kako surađuje s Plenkovićem.

“U nekim stvarima je okej, u nekima ne. Dobro smo surađivali što se tiče fonda solidarnosti. Zajedničkim snagama smo uspjeli. Nezadovoljan sam na temama oko inspekcije, na primjer Sveti Duh. Ravnateljica je morala dati ostavku jer nije mogla izdržati medijsku hajku.

Moj direktor voda napravio grešku jer nije upozorio mene na kontrolu, ja sam njega smijenio za razliku od Plenkovića i njegovih ministara”, kaže Tomašević.

D.M. /Foto: hrt

 


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->