TRAGEDIJA SISAČKOG ZETA: Islamisti ubili britanskog humanitarca Davida Hainesa

rujan 14, 2014 maxportal
Share Button

MILITANTI Islamske države objavili su videosnimku koja prikazuje pogubljenje britanskog humanitarca Davida Hainesa. Reuters napominje da nije odmah mogao potvrditi snimku, ali i kako je snimka u skladu sa snimkama pogubljenja dvaju američkih novinara, Jamesa Foleya i Stevena Sotloffa, koje su džihadisti Islamske države smaknuli u posljednjih mjesec dana.Ovaj Britanac mora platiti cijenu zbog obećanja Camerona o naoružavanju kurdskih boraca protiv Islamske države, rekao je maskirani muškarac.

Britanski premijer David Cameron izjavio je da je pogubljenje humanitarca čin čistog zla i obećao da će njegove ubojice privesti pravdi, koliko god to dugo trajalo.

Američki predsjednik Barack Obama snažno je osudio “barbarsko ubojstvo”  Davida Hainesa poručivši:Sjedinjene Države večeras stoje rame uz rame sa svojim bliskim prijateljima i saveznicima u tuzi i odlučnosti.

Vijest o Hainesovoj egzekuciji objavljena je u vrijeme kada London pojačava napore da se sa Sjedinjenim Državama u širokoj međunarodnoj koaliciji suprotstaviti prijetnji Islamske države.

London je u utorak najavio da šalje oružje i streljivo za kurdske snage u Irak u vrijednosti 2 milijuna eura. Cameronov glasnogovornik rekao je da ne isključuje ništa vezano za zračne udare na Islamsku državu.

Jučer je i Francuska najavila da će vojno pomagati međunarodnu koaliciju, a danas je takvu vijest objavila i Australija

David Cawthorne Haines

David Cawthorne Haines na slici sa suprugom Draganom Prodanović s kojom se oženio u studenom 2010.

Inače, Haines je oženjen hrvatskom državljankom s kojom je u Sisku pokrenuo tvrtku. Haines je otet prošle godine dok je radio za francusku agenciju ACTED.
Reuters prenosi kako videosnimka, pod nazivom “Poruka saveznicima Amerike”, započinje govorom britanskog premijera Davida Camerona o radu s iračkom vladom i kurdskim borcima koji se bore protiv džihadista.

Iz činjenice da je Haines, prije nego je postao humanitarac, 12 godina bio pripadnik britanskih zračnih snaga mnogi zaključuju da je riječ o klasičnom špijunskim aktivnostima koje se  maskiraju humanitarnim organizacijama. Supruga pokojnog Hainesa Dragana Prodanović pripadnica je srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, na lokalnim izborima natjecala se na listi SDP-a, a još uvijek se izjašnjava kao jugoslavenka.

David Haines i Dragana Prodanović imaju četverogodišnje dijete. Haines, porijeklom iz škotskog Pertha, u Hrvatsku je stigao 2000. godine. Kao šef ureda u Kninu njemačke humanitarne organizacije ASB četiri godine vodio je projekte revitalizacije civilnog života, velike infrastrukturne radove i obnovu porušenih kuća u okolnim selima. Iza sebe ima 23 godine godine humanitarnog rada.

Haynes je zarobljen u ožujku 2013. godine na granici Turske i Sirije, također prilikom humanitarnog rada. Uz četverogodišnjakinju u Hrvatskoj, ima i 17-godišnju kćer iz prvog braka.

 

Komentari
Share Button