TRAŽI LI HDZ ZAMJENU ZA MOST? Ivan Vrdoljak: ”Ovo će biti moja tri uvjeta za suradnju s HDZ-om”

27 ožujka, 2016 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

VEĆ mjesec dana u političkim kuloarima potiho se govori da HDZ traži zamjenu za MOST s kojim bi formirao novu Vladu. Redovito se pri tome spominje Hrvatska narodna stranka koja ima devet zastupnika u Saboru.Po tom scenariju HDZ će podržati kandidaturu Vesne Pusić za glavnu tajnicu UN-a, a zauzvrat će se HNS prikloniti HDZ-ovoj Domoljubnoj koaliciji.  HNS, kao i HDZ, uskoro očekuju unutar-stranački izbori, a gotovo sigurni nasljednik Vesne Pusić je bivši ministar Ivan Vrdoljak.

”Mi smo stranka rezultata, a ne klijentelizma – kaže Vrdoljak, vjerojatni budući predsjednik HNS-a, odgovarajući na pitanje kako se misli riješiti imidža klijentelističke stranke. Po njemu, za te “žigove na čelu Hrvatske narodne stranke” nema baš nikakva razloga. Možda ih se može smatrati nekakvim percepcijama iz prošlosti.

Kako HNS vidi u budućnosti? Odgovara kratko s tri odrednice:

Prvo, stranka mora biti vjerodostojna, čvrsta građanska politička opcija.

Drugo, mora biti inovator u hrvatskoj politici, bez obzira na to govori li se o modernom gospodarstvu ili o modernom obrazovanju.

Treće, HNS vidi kao jezičac odlučujući kod formiranja budućih vlada, koji će – za razliku od sadašnjih, kako kaže, loših eksperimenata – svojim znanjem i iskustvom garantirati vjerodostojnost i stabilnost vlasti.

Hvalite se izbornim rezultatima, ali mnogi će veliku zastupljenost HNS-a u Saboru proglasiti posljedicom dobre trgovine sa SDP-om? Rejting je stranke prilično loš, ali dobro ste istrgovali mjestima na izbornim listama?

– Upravo suprotno, zapravo smo loše pregovarali. S gotovo sto tisuća preferencijalnih glasova, koliko je HNS osvojio na izborima, trebali smo imati deset zastupničkih mandata, a ne devet, koliko smo dobili. Uvođenjem modela preferencijalnog glasa sada se jasno pokazuje težina svake stranke. Mi smo u koaliciju više donijeli nego što smo dobili.

Čemu zahvaljujete tako velik broj preferencijalnih glasova? Kvalitetnim kandidatima ili ste kao stranka dobro organizirani na terenu?

– HNS ima kvalitetne i prepoznatljive kandidate kao i brojnu, dobro organiziranu stranku. Sa svojih oko 42 tisuće članova po brojnosti smo druga stranka u državi. Bez jednoga i drugoga nemoguće je postići kontinuitet dobrih rezultata, kakvima se HNS može pohvaliti, mjerljiv po broju župana, gradonačelnika i saborskih zastupnika.

Na stranačke izbore idete sa zatvorenim listama, za svako mjesto od predsjednika nadalje samo po jedan kandidat. Nekad smo to nazivali izborima bez izbora, a HNS se ipak deklarira kao liberalna stranka?

– Da smo liberalna stranka dokazuje činjenica da je za predsjedničku kandidaturu potrebno samo 100 potpisa od tisuću članova HNS-ova sabora, znači samo deset posto. Za razliku od drugih velikih stranaka, gdje se kandidatura za predsjednika mora poduprijeti tisućama, čitavim malim gradovima potpisa. Mjesecima smo u HNS-u razgovarali na svim razinama i zaključili da moramo izbjeći izazivanje bratoubilačkog rata, u što su se izbori u nekim drugim strankama pretvorili. Naš je interes sačuvati sve ljude, ne trošiti snagu na moguće trivijalne razlike kad se oko svih suštinski važnih stvari jako dobro slažemo. Želimo svoju energiju usmjeriti u političku utakmicu s konkurentskim strankama. Prijedlogom Središnjeg odbora predstavili smo se kao ekipa spremna preuzeti odgovornost za stranku u narednom razdoblju. To je izraz naše odgovornosti i prema HNS-u i prema državi. A kandidacijski proces u stranci i dalje je otvoren i ako se pojavi još kandidata, svi su zbog jednostavnosti procesa dobrodošli u izbornu utakmicu.

U posljednje se vrijeme spominje mogućnost preslagivanja vlasti u Saboru. Zoran Milanović stalno tvrdi da je HDZ-ova vladajuća koalicija slaba, klimava i nikakva te da njegova stranka i koalicija u svakom trenutku moraju biti spremne za preuzimanje vlasti. Vidite li mogućnost za nekakvu takvu operaciju?

– Iskreno rečeno, ne vidim. Hrvatska je narodna stranka prva rekla da izlazi iz postizbornih pregovora i ide u oporbu. Bit ćemo konstruktivna opozicija. Iako nismo spremni sudjelovati u ovoj vlasti, ne gledamo stvari u crno-bijelim relacijama. Zato smo aktualnu Vladu voljni podržati u svemu što smatramo korisnim. Vladi premijera Oreškovića želimo dobro, jer bi njen uspjeh bio uspjeh za cijelu Hrvatsku.

Zamjena za Most

U javnosti se uveliko spekulira da bi HNS u HDZ-ovoj vladajućoj koaliciji mogao zamijeniti Most. Sam šef HDZ-a naznačio je takvu mogućnost kad je rekao da suradnja sa sadašnjim rukovodstvom vaše stranke nije realna, što implicira da bi se s novim rukovodstvom stvari mijenjale. Jeste li o tome razgovarali s Tomislavom Karamarkom?

– Ne, nisam. Ali, mora biti jasno da je predstojeća promjena na čelu HNS-a stvar kontinuiteta. Političkog kontinuiteta stranke, što znači da mi ne možemo ulaziti u Vladu ni u parlamentarnu većinu koja će tolerirati da joj crnokošuljaši šetaju ulicama ili će preko nekih svojih istaknutih ljudi, potpredsjednika Sabora, naprimjer, u tome i sudjelovati. Mi nismo dio toga. Nećemo u Vladu koja pokušava privatizirati domoljublje ili civilno društvo. I mi smo domoljubi, s tim da svoju zemlju volimo na drugačiji, vjerujem bolji i učinkovitiji način. Ako se neki budući HDZ odmakne od ekstremizma, ako riješi svoje probleme s temeljnim ljudskim slobodama i pravima, ako se možemo dogovoriti o programu ekonomskog rasta, onda – zašto ne sjesti za stol? S takvim bismo HDZ-om ili bilo kojom strankom takvog profila mogli surađivati.

Karamarko je nedavno tijekom susreta s vašim županom Posavcem rekao da političke razlike nisu prepreka suradnji. Navodno kontakti između HDZ-a i HNS-a idu preko dvije linije. Jedna je HSLS. Svojedobno mi je njihov šef Darinko Kosor govorio o svojoj ideji povezivanja HSLS-a i HNS-a. Vidite li vi mogućnost nekakvog ujedinjavanja?

– Ne mislim da je ujedinjavanje jedini oblik suradnje političkih stranaka. Ali mogućnost da se HSLS pripoji HNS-u smatram vrijednom razmatranja. Jer, mi smo ipak stranka s brojnim članstvom, razvijenom infrastrukturom i dobrim izbornim rezultatima. Bilo bi nam drago da nam se kolege pridruže. Kao što bi bilo mudro da se političke snage građanskog centra dogovore o suradnji i zajedno nastupe možda već na narednim lokalnim izborima 2017. Ne mislim samo na HSLS, nego i na IDS, HRID te neke slične stranke i nezavisne zastupnike. HNS sasvim sigurno može biti u centru tog okupljanja.

To je samo kurtoazna izjava ili s tim u vezi već imate neke planove?

– Najesen ćemo sigurno obaviti niz razgovora, kako bi se vidjelo ima li realne šanse za okupljanje jake i vjerodostojne građanske opcije. Mislim da u Hrvatskoj, uz jaku ljevicu i desnicu, postoji potreba za konsolidiranjem političkog centra. Dosadašnji su nas eksperimenti u tom prostoru jako skupo stajali. Problem nastaje kad se lijepa, često populistički obojena izborna obećanja pokušaju realizirati. Onda se vidi koliko su važne kompetencije i iskustvo. Na ideji možeš dobiti glas, ali bez znanja ne možeš napraviti rezultat. To je ključni problem današnje vladajuće koalicije: možda znaju što bi, ali ne znaju kako. O reformama koje bi htjeli provesti mnogo se govorilo, ali kad treba prijeći s riječi na djela – odustaju, jer to nadilazi njihove kapacitete. Zato želim da u Hrvatskoj napravimo jaku građansku opciju jer, za razliku od dosadašnjih mahom neuspješnih improvizacija s trećim putem, mi znamo kako. Imamo reference. Već smo to radili.

Druga linija HNS-ovih kontakata s HDZ-om ide navodno preko Prvog plinarskog društva, odnosno njegova vlasnika Vujnovca, s kojim ste osobno u vrlo bliskim odnosima, a čovjek danas navodno funkcionira kao glavni HDZ-ov kadrovik u energetskom sektoru?

– Zanimljiva konstatacija, za koju dosad nisam čuo. Navikao sam da me zbog poznanstva s Vujnovcem već godinama povezuju s PPD-om. Šire se glasine da navodno imam vlasnički udio u toj firmi, što jednostavno nije istina. Sve što imam do zadnje lipe stoji u mojoj imovinskoj kartici. Poslovne karijere mojih prijatelja iz djetinjstva, iz škole, s fakulteta, ne mogu se povezivati s mojim djelovanjem u politici. To je ružno podmetanje kojim me se pokušava diskreditirati. Inače, ako bih namjeravao otvoriti razgovore s HDZ-om, učinio bih to direktno. Tête-à-tête s predsjednikom stranke, odnosno HDZ-ovim čelnim ljudima ili nikako. Ne bih si mogao dozvoliti da kontaktiramo ili se dogovaramo preko posrednika. Ozbiljne stranke sjednu za stol i pregovaraju. Ni HNS ni ja nismo pikzibneri. HDZ možda i može tako komunicirati s nekim svojim sadašnjim partnerima, ali s nama to ne bi išlo.

Nastavak intervjua možete pročitati u Jutarnjem listu

Foto:Tanjug


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •