Trump pozvao veleposlanike koje je imenovao Obama da hitno daju ostavku

siječanj 10, 2017 maxportal
Share Button

Prijelazni tim novog američkog predsjednika Donalda Trumpa izdao je poziv kojim se od tzv. “političkih” veleposlanika u diplomatskim misijama SAD-a širom svijeta, a koje je postavio Barack Obama, traži da do inauguracije 20. siječnja podnesu ostavku, objavio je “New York Times”.Taj potez novog američkog predsjednika potvrda je zaokreta u vanjskoj politici SAD-a koju je najavljivao tijekom predizobrne kampanje.

Političkim veleposlanicima nazivaju se oni koji postavljeni zbog svojih vrlina ili bliskih veza s predsjednikom, a među njima se mogu naći i krupni donatori predsjedničke kampanje. Oni se po pravilu vraćaju kući po isteku mandata, za razliku od karijernih diplomata koji često ostaju na veleposlaničkim položajima i nakon smjene u Bijeloj kući.

Nalog iz Trumpovog tima, koji je izdat “bez izuzetka”, stigao je u State department 23. prosinca.

Sve “političke” veleposlanike odlazećeg predsjednika Baracka Obame, State department je obavijestio pismom dan nakon izbora u studenom da trebaju dostaviti pisanu ostavku a datumom 20. siječnja, prenosi NY Times.

Veleposlanicima koji žele zatražiti produžetak mandata preporučuje se da podnesu formalan zahtjev uz odgovarajuće obrazloženje.

MP/foto:

Komentari
Share Button