Tvrtka Omega Softawre o prijetnjama ministrici Tramišak: “Ne prijetimo nikome!”

23 ožujka, 2022 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Minsitrica  regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak potvrdila je za Jutarnji list da prima prijetnje, koje još nije prijavila nadležnima, a problemi su navodno počeli kada nije produljila ugovor tvrtki Omega Software.



– Nažalost ne mogu reći da priča o prijetnjama koje dobivam, a što je objavio tjednik Nacional, nije istinita. Do mene već mjesecima dolaze neizravne prijetnje, i to sve zbog mojih poslovnih odluka na mjestu ministrice regionalnog razvoja i fondova EU. Posljednju od njih, ‘…vidim tu će biti krvi do koljena…’ prenio mi je jedan gospodin, kojeg ovom prilikom ne bih imenovala, a koji je u Ministarstvu bio u siječnju ove godine – kaže ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak.

Problemi za ministricu Tramišak, naime, počeli su kad je odlučila da neće produljiti ugovor za informatički sustav eFondovi tvrtki Omega Software te da će ga dodijeliti Financijskoj agenciji.

Ni jedna od tih prijetnji nije, kaže, njoj ni osobno, a ni izravno upućena, stoga ih nije ni službeno prijavila nadležnim institucijama.

– Ali u tom posljednjem razgovoru s tim čovjekom na njegovu sam opasku ‘o krvi do koljena’ odgovorila da ću onda ja zatražiti politički azil u Bruxellesu – govori ministrica Tramišak.

O prijetnjama, kaže, nije razgovarala ni s premijerom Andrejem Plenkovićem, ali je situaciju u kojoj se nalazi podijelila s brojnim prijateljima i poslovnim suradnicima.

– Nisam o prijetnjama razgovarala s premijerom Plenkovićem – rekla je ministrica Tramišak koja, pak, ističe da za svoje tvrdnje ima i nekoliko svjedoka koji su ili bili na tim sastancima na kojima su joj prenesene takve poruke ili su ih prenosili sami.

Pitali smo je može li imenovati osobe koje su prenosile te prijetnje i jesu li to ljudi koje spominje tjednik Nacional, odnosno je li točna spekulacija da je to navodno bio Milijan Brkić. Ministrica Tramišak rekla je da ona s Brkićem nije razgovarala nikad.

– Iz Fine sam neslužbeno čula da je Brkić navodno bio kod njih na sastanku u vrijeme kad smo prekinuli suradnju s Omega Softwareom, a angažirali Finu – kaže ministrica Tramišak. Dakle, nema službene potvrde da je Brkić navodno prenosio takve poruke.

Brkić nije odgovarao na pozive, ni na poruke nobvi

U Ministarstvu je često i premijerov savjetnik Zvonimir Savić, ali ministrica Tramišak kaže da je povod njegovih dolazaka sasvim drugi posao.

– Ne znam tko stoji iza tih poruka, ne znam ni postoji li neki skriveni vlasnik te tvrtke Omega Software koja je u međuvremenu navodno i promijenila službenog vlasnika, ali te poruke ne prestaju, dapače, samo se intenziviraju i ja se ne osjećam ugodno – rekla je ministrica Tramišak.

Naime, tvrtka Omega Software je u listopadu, kako je bilo objavljeno, postala dio M SAN grupacije.

Odbila sastanak

Jutarnji list je još u studenome 2021. godine s ministricom Tramišak imao intervju u kojem je rekla da se “prepala kad je shvatila da bi se na natječaj za unapređenje kompjutorskog programa eFondovi mogla javiti samo jedna tvrtka”.

– Nisam raspisala tu nabavu, odbila sam svaki susret s čelnicima te tvrtke, koji su oni tražili, i posao sam dodijelila Financijskoj agenciji – rekla je tada Tramišak, ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU, koju su na poziciji dočekali “repovi” Gabrijele Žalac zbog kojih svakodnevno, kako je rekla, Ministarstvo surađuje s DORH-om, USKOK-om, OLAF-om, Uredom europskog javnog tužitelja, isključivo radi povjerenja u fondove EU…

Omega Software reagirala je naknadno ispravkom brojnih navoda ministrice Tramišak iz tog intervjua rekavši:

– Činjenica da su Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU i Fina 12. srpnja 2021. potpisale Sporazum o pružanju podrške sustavu eFondovi, daje odgovor na pitanje da Omega software d.o.o. nije jedini mogući pružatelj predmetnih usluga.

Nadalje, uvjereni smo da će svaka daljnja analiza pokazati da su u razvoju eFondova korišteni industrijski standardi i široko dostupna rješenja za koje kompetencije postoje u mnogobrojnim domaćim i stranim IT tvrtkama – stajalo je ispravku koji je kao reakcija bio poslan iz te tvrtke na intervju ministrice.

Istraga OLAF-a

Ministrica je nadalje tada rekla kako je izgledalo kad im je u rujnu 2021. OLAF prvi put “pokucao” na vrata u Miramarskoj.

– Ministarstvo svakodnevno surađuje s istražiteljima. U konkretnom slučaju, odnosno u slučaju izrade i unapređenja sustava eFondovi, djelatnici DORH-a su tu dokumentaciju izuzeli još lani. Riječ je o četiri ugovora sklopljena od 2016., a posljednji je bio potpisan u srpnju 2019. na razdoblje od dvije godine – rekla je tada.

– Treba reći da su ti ugovori imali klauzulu stručnjak/dan, odnosno da su plaćanja išla na temelju toga koliko je stručnjaka radilo koliko sati. Budući da smo se bližili isteku ugovora, u srpnju ove godine, a trebalo je već početi raditi sustav za novo razdoblje, zamolila sam stručne službe Ministarstva da naprave analizu tržišta.

Dobila sam od njih povratnu procjenu da bi se taj sustav mogao nadograditi za iznos od 17,6 milijuna kuna.

Taj iznos mi se u tom trenutku učinio nerealnim jer ako smo prvi put dobili ponudu od 4,6 milijuna kuna, kako to da je vrijednost posla narasla toliko?

Stoga sam stručnim službama vratila plan nabave i rekla im da krenemo s iznosom od 4,6 milijuna kuna, međutim, rekli su mi da se to neće moći provesti. Službe, naime, svakodnevno komuniciraju s djelatnicima te tvrtke i od njih su dobili informaciju da je to kompleksan posao te da zahtijeva puno stručnjaka i da je sve to skuplje nego prije nekoliko godina – dodala je ministrica.

Omega Software: Ne prijetimo nikome!

Iz Omega Softwarea su reagirali rekavši da ne mogu komentirati “neprovjerene, no svakako senzacionalističke medijske objave i izjave o kojima nemaju saznanja”.

– Omega Software d.o.o. već više od 20. godina djeluje na IT tržištu s naglaskom na kvalitetu i tehnologiju, a s ciljem stvaranja najučinkovitijih poslovnih rješenja. Naši projekti realizirani su profesionalno i kvalitetno, o čemu najbolje svjedoči činjenica da su godinama uspješno korišteni u mnogim institucijama.

Medijske objave koje spominjete su prepune zaprepašćujućih konstrukcija, s očitim ciljem da se stvori nepovjerenje u tvrtke, velike projekte, tržište i institucije. Time se nanosi velika reputacijska šteta Omega Softwareu i našim djelatnicima. Naravno da ne prijetimo nikome, dapače, morat ćemo se zaštititi od takvih napada.

Budući da se u svom pitanju pozivate na tekst objavljen u Nacionalu, izjavljujemo da nam takva rijetko viđena konstrukcija koja podsjeća na priče iz podzemlja, a ne na poslovanje ozbiljne tvrtke na tržištu u uređenoj državi, nanosi štetu koja će nas primorati na zakonski predviđene i dopuštene korake za zaštitu digniteta naše tvrtke, djelatnika, poslovnih partnera i kupaca – navodi se u odgovoru iz Omege Softwarea.

R.I: /Foto: pxll


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->