U KOJEM STOLJEĆU ŽIVIMO? Ministar Ćorić obećao: U roku 15 dana Brod će dobiti pitku vodu

travanj 2, 2018 maxportal
Share Button

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić nazočio je početku radova spajanja javnog vodoopskrbnog sustava Slavonski Brod na crpilište Sikirevci što bi trebalo osigurati pitku vodu za stanovnike Slavonskog Broda te najavio da će je dobiti u roku od 15 dana.‘Vodocrpilišta Sikirevci spojit će se na cijev za Slavonski Brod odakle ćemo namiriti potrebe za vodom Slavonskom Brodu i okolnim općinama’, rekao je Ćorić.

‘U roku 15 dana riješit ćemo prije svega opskrbu pitkom vodom. U prvoj fazi možemo očekivati da će s vrijeme na vrijeme dolaziti do kratkotrajnih redukcija. U najdulje tri mjeseca u potpunosti će se riječiti opskrba Slavonskog Broda. Prva ispravna voda će krenuti u roku 15 dana’, rekao je Ćorić.

‘Ovu havariju smo doživjeli prije Uskrsa kada je potrošnja bila na najvišoj razini. Tih 300 litara u sekundi je vrh potrošnje. U roku tri mjeseca će ta potreba biti namirena’, kazao je Ćorić i dodao da jamči kako nijedn općina ili grad cijeli dan neće biti bez vode.

‘To je prijelazno rješenje sve dok se ne poveća opskrba sa Sikirevaca’, kazao je Ćorić i dodao kako ne odustaju od Jelasa.

I premijer Andrej Plenković u subotu je poručio da treba detaljno istražiti uzrok zagađenja bunara na vodocrpilištu Jelas. Najavio je najavio je i da će se učiniti sve kako bi se vrlo brzo realizirao spajanje Slavonskog Broda na sustav vodocrpilišta u Sikirevicma.

‘Ministarstvo zaštite okoliša i energetike izdat će posebne dozvole, krenut će se ubrzano s potrebnim radovima kako bi se sustav spojio’, istaknuo je premijer nakon zajedničke sjednice Stožera Civilne zaštite Brodsko-posavske županije i Grada Slavonskog Broda.

Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara upozorava da su nalazi od sinoć još više porasli, piše N1.

‘Kreću se od 440 do 880. Kontinuirano se to osjeti i na bunarima, ali i na drugim mjestima u gradu. Voda nije za piće i molim građane da ne koriste za piće i za kuhanje hrane nego da koriste iz cisterni’, kazao je Duspara te dodao kako će za cjelovito rješenje vodoopskrbe trebati nekoliko mjeseci.

‘Velike su šanse da tvornica više ni ne proradi. Tih 100-150 litara iz Sikirevaca nije dovoljno i moramo osigurati da više vode dođe prema Brodu. Ali to će trajati više mjeseci i to više tvrtki će morati raditi. Nažalost, bojim se da će nekoliko mjeseci proći da se nađe trajno rješenje’, zaključio je Duspara On onečišćenje vode povezuje s ekološkim incidentom koji se dogodio u srijedu kada je tijekom tlačnog ispitivanja dijela produktovoda od rafinerije u Bosanskom Brodu do Slobodnice došlo do istjecanja naftnih derivata.

Policijska uprava Brodsko-posavska izvijestila je sinoć da prikuplja podatke i istražuje ekološki incident koji se dogodio 28. ožujka na zapadnom ulasku u Slavonski Brod, a istragu provodi u konzultaciji s Državnim odvjetništvom.

Tvrtka Crodux energetika ispitivala ispravnost naftnog produktovoda koji vodi prema rafineriji nafte u Bosanskom Brodu. Radovi na produktovodu su počeli nakon što je Vlada s BiH i rafinerijom nafte u Bosanskom Brodu dogovorila proces plinofikacije  koji trebao bi pomoći da se ubrza modernizacija te rafinerije i spriječi zagađenje zraka u Slavonskom Brodu.

Tvrtka Crodux energetika koja je provodila radove na cjevovodu tvrdi da je istekla količina od 150 do 200 litara naftnih derivata i da ta količina nije mogla zagaditi vodu sa slavonskobrodskog vodocrpilišta.

Građane vodom opskrbljuje 13 cisterni, a spremnici su postavljeni u sve mjesne odbore.

 

Komentari
Share Button