USKOK: 15 uhićenih 13 u zatvoru, otkrivena veza uhićenih s pljačkom policije!?

8 travnja, 2016 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

PETNAEST osoba uhićeno je u četvrtak u velikoj akciji Uskoka i policije pod sumnjom da su sudjelovali u međunarodnom lancu pranja novca.Uskok je, nakon velike akcije uhićenja i pretresa prostorija, u petak pokrenuo istragu protiv 15 osoba koje tereti da su se udružili kako bi ‘oprali’ više od 630 milijuna kuna.

Osim zbog pranja novca osumnjičeni se terete i za pomaganje i poticanje u tom nedjelu te pomaganje u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju, izvijestio je Uskok koji je istragu pokrenuo na temelju prijava sektora za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija i policijskog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK).

 Za 13 osumnjičenih zatražen istražni zatvor

Nakon što su osumnjičenici ispitani u sjedištu tužiteljstva njih 13 će u 17,30 sati biti dovedeni pred suca istrage koji će odlučiti o zahtjevu da im odredi jednomjesečni istražni zatvor.

U priopćenju na svojoj internetskoj stranici Uskok je izvijestio da su prva dvojica osumnjičenika od 22. svibnja 2014. do početka travnja ove godine, u Hrvatskoj i Italiji povezali ostale kako bi pribavili nezakonitu dobit “poslovanjem više društava i unošenjem novca ostvarenog kaznenim djelom u legalne financijske tijekove”.privodjenje, fAh

Tužiteljstvo sumnja da su okrivljenici osnivali tvrtke samo kako bi naplaćivali račune poduzećima iz Italije, za robu koju im stvarno nisu isporučili.

Stvarnu prirodu svojih transakcija pritom su prikrivali “nevjerodostojnom poslovnom dokumentacijom i dijelom njihovim daljnjim plasmanom u dogovorene fiktivne poslovne odnose te njihovim gotovinskim podizanjem i konvertiranjem na legalnom financijskom tržištu u euro i druge valute”, otkriva Uskok.

Fiktivna prodaja zlata 

Tužiteljstvo navodi da su “u okviru realizacije plana zločinačkog udruženja” osumnjičeni u ime više tvrtki ispostavljali račune talijanskim poduzećima u kojima su neistinito prikazivali da im prodaju velike količine zlata i drugih plemenitih kovina. Iako roba nikada nije isporučena odgovorne osobe talijanskih tvrtki plaćale su račune, u skladu s dogovorom s prvom dvojicom osumnjičenika, pa je na račune četiri hrvatske tvrtke ukupno uplaćeno preko 638 milijuna kuna.

Kako bi prikrili da taj novac nije stečen zakonito organizatori skupine navodno su se dogovorili da će novac podizati u gotovini, kao i da će ga transferirati na račune više osoba i tvrtki te potom podizati i konvertirati u euro i druge valute na legalnom financijskom tržištu, navodi Uskok.

Stoga su pronašli osobe koje su bili formalni direktori tvrtki na čije je račune uplačivan novac koji je u konačnici podizan u gotovini i na legalnom tržištu novca mijenjan u strane valute. Na taj je način u rukama organizatora skupine, po sumnjama Uskoka, u konačnici završilo ‘opranih’ 631 milijun kuna s kojima su “dalje raspolagali u svoju korist i korist ostalih okrivljenika”.

USKOK je, navode u objavi za javnost na temelju kaznenih prijava Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija i PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv 15 hrvatskih državljana (1983., 1957., 1964., 1978., 1983., 1980., 1966., 1992., 1980., 1952., 1981., 1983., 1991., 1972., 1960.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruživanja, pranja novca, pomaganja u pranju novca te poticanja i pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Prenosim ostatak priopćenja u cijelosti

Osnovano se sumnja da su I. i II. okr., od 22. svibnja 2014. do početka travnja 2016. godine, na području Hrvatske i Italije, sukladno prethodnom dogovoru s odgovornim osobama trgovačkih društava s područja Italije, povezali u zajedničko djelovanje III. okr., IV. okr., prvo kao direktora više društava a potom stvarnog voditelja poslova istih društava, V., VI., VII., VIII., IX., i X. okr., kao direktore više društava, te XI., XII., XIII., XIV. i XV. okr., odredivši kao cilj djelovanja pribavljanje koristi za sebe i druge poslovanjem više društava i unošenjem novca ostvarenog kaznenim djelom u legalne financijske tijekove, na način da ta društva izdaju i naplaćuju račune društvima iz Italije za robu koju im stvarno nisu isporučili, te prikrivanje stvarne prirode ostvarenih transakcija nevjerodostojnom poslovnom dokumentacijom i dijelom njihovim daljnjim plasmanom u dogovorene fiktivne poslovne odnose te njihovim gotovinskim podizanjem i konvertiranjem na legalnom financijskom tržištu u euro i druge valute.

U okviru realizacije plana zločinačkog udruženja, I. i II. okr. su s IV. i V. okr. dogovorili način izdavanja fiktivnih računa društvima iz Italije te su tako IV., V., VI. i X. okr. te VII., VIII. i IX. okr., koji su postupali po uputama IV. okr., u ime više društava ispostavljali račune talijanskim društvima u kojima su neistinito prikazivali da istima prodaju velike količine zlata i drugih plemenitih kovina, a koje račune su odgovorne osobe tih društava, iako znajući da roba navedena u predmetnim računima nije isporučena, sukladno traženju i dogovoru s I. i II. okr., plaćale. Tako je na račune četiri trgovačka društva u Hrvatskoj uplaćen ukupan iznos od 638.542.990,88 kuna.

U namjeri prikrivanja da su iznos od 638.542.990,88 kuna društva na čije je račune uplaćen ostvarila počinjenjem kaznenog djela te prikazivanja da je navedeni iznos stečen na zakonit način, I. i II. okr. su dogovorili da će se nezakonito stečeni novac podizati u gotovini, kao i da će se transferirati na račune više fizičkih i pravnih osoba te potom podizati i konvertirati u euro i druge valute na legalnom financijskom tržištu.

U cilju realizacije navedenog, I. i II. okr. su s IV. okr. dogovorili angažman osoba koja će formalno obnašati funkciju odgovornih osoba u više društava koja će poslužiti za realizaciju planiranih transakcija, poslovanjem kojih društava je stvarno upravljao IV. okr., a sve kako bi se prikrilo kriminalno djelovanje. Tako su XI. i XV. okr., po nalogu IV. okr., angažirali više osoba koje su formalno obnašale funkciju odgovornih osoba u navedenim društvima.

Nakon realizacije planiranih transakcija, odnosno uplata na račune društava na temelju neistinite dokumentacije, novac su u gotovini podizali XI., III., VIII., VII. i X. okrivljenici. Potom su, sukladno prethodnom planu i dogovoru, zajedno s XII. i XIII. okr., koji su im pružali usluge prijevoza i fizičkog osiguranja, te prema uputama III. okr., podignutu gotovinu na legalnom financijskom tržištu konvertirali u euro i druge valute.

Na opisani način pribavljena novčana sredstva u sveukupnom iznosu od 631.021.162,03 kuna u više navrata preuzeli su I. i II. okr. koji su tim novcem, sukladno prethodnom planu, dalje raspolagali u svoju korist i korist ostalih okrivljenika.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv 13 okrivljenika.

MP/Foto:I


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •