Uskok i DORH, Sani Ljubičić i Boris Koketi, zlorabili su položaj i ovlasti u aferi Bankomat

23 siječnja, 2015 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

PROŠLO je gotovo pet godina od početka famozne akcija USKOK-a pod nazivom „HPB BANKOMAT“ koja je uz bombastičnu medijsku hajku bila okosnica tadašnjih početaka borbe protiv korupcije i organiziranog kriminaliteta. Nije bilo niti jedne TV i radio postaje, dnevnih i tjednih novina i portala koji nisu svakodnevno izvještavali javnost o akciji USKOK-a protiv  bivšeg predsjednika uprave Josipa Protege i klijenata banke jer su navodno davali povlaštene kredite kojima su oštetili Banku, a sve kako bi navodno sebi i menagamentu banke isplaćivali bonuse koji im ne pripadaju.

Županijski sud u Zagrebu je nekoliko puta vraćao optužnicu USKOK-u  zbog nedostatka dokaza i radi boljeg  razrješenja stvari,  ali se optužnica svaki put vraćala na sud u nepromijenjenom obliku i bez ijednog dokaza,  što je u konačnici rezultiralo odbacivanjem optužnice.

Da nešto nije u redu s optužnicom „HPB BANKOMAT“ dalo se naslutiti odmah na početku sudskog postupka koji je krenuo prije više od četiri godine. A kako stvari stoje, ne samo da je upitan nastavak daljnjeg tijeka postupka, već su na vidjelo isplivale nezakonitosti i nepravilnosti kojima je cijeli slučaj vođen od strane odgovornih osoba u državnom odvjetništvu i USKOK-u.  objava 5

Slučaj „Bankomat“ bio je jedan od prvih pokrenutih procesa Mladena Bajića popraćen bombastičnim medijskim linčem kao niti jedan drugi proces, izuzev možda onog bivšeg premijera Ive Sanadera. Glavni državni odvjetnik je predstavljen kao spasitelj Hrvatske i njenih građana koji je bezrezervno krenuo u borbu protiv sveopćeg kriminala, a optuženi u slučaju „BANKOMAT“ već unaprijed osuđeni ne samo od državnog odvjetništva, već tada i od svih građana kojima je ta krivnja javno prezentirana.

Još je nedostajala  samo presuda Suda kao puka formalnost, i svi su trebali biti zadovoljni. I glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, i Vlada Jadranke Kosor na putu u europsku uniju, i Europa koja nas u Europsku uniju tada trebala primiti kao punopravnu članicu koja  je uspješno zatvorila poglavlje 23.

KAKO JE POKRENUTA AFERA „HPB BANKOMAT“?

sani_ljubi_i__411717S0[1]

Sani Ljubičić, zamjenica ravnatelja USKOKA vodila je akciju kodnog naziva „BANKOMAT“

Iz odvjetničkih krugova saznajemo da su u slučaju „BANKOMAT“ isplivale na površinu mnoge zlouporabe više odgovornih osoba na vodećim pozicijama u državnom odvjetništvu i USKOK-u koje su čineći kaznena djela pokrenuli akciju pod kodnim nazivom „HPB BANKOMAT“.

Jedna od njih je Boris Koketi, zamjenik tadašnjeg glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, Sani Ljubičić, zamjenica ravnatelja USKOK-a i bivši predsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju Vedran Duvnjak koji je u to vrijeme davne 2009.-te godine obnašao i dužnost zamjenika predsjednika Nadzornog odbora Hrvatske poštanske banke.

Prema informacijama kojim raspolažemo, cijeli slučaj neće se zaustaviti samo na ovom trojcu koji je prije više od pet godina pokrenuo slučaj „BANKOMAT“ na temelju krivotvorenih službenih isprava, već u javnost izlaze mnogobrojni dokazi koje terete i najviše čelne ljude državnog odvjetništva i USKOK-a koji su nezakonito postupali u slučaju „Bankomat“.

Sani Ljubičić krivotvorila službenu ispravu za određivanje istražnog pritvora

Cijeli slučaj ispred USKOK-a vodila je zamjenica ravnatelja USKOK-a Sani Ljubičić koja je na temelju krivotvorene službene isprave od 30. prosinca 2009.g. zatražila pritvaranje osmoptuženog Borisa Šimunića i tako i službeno pokrenula istražni postupak „Bankomat“, iako su i prije toga državno odvjetništvo i USKOK nezakonito provodili istražne radnje o čemu postoje mnogobrojni dokazi.

Maxportal je u posjedu dokumenta koji je potpisala zamjenica ravnatelja USKOK-a Sani Ljubičić dana 30.prosinca 2009.g. u kojem lažno prikazuje kako su tvrtke „Fantazija sport d.o.o., Fantazija vodeni park d.o.o., Fantazija zabavni park d.o.o. i Fantazija projekt d.o.o. kreditirane od Hrvatske poštanske banke  u znatnim iznosima“ te obrazlažući rješenje USKOK-a navodi da je zbog toga „pritvor potreban radi prikupljanja daljnjih podataka dokazima, obzirom da je kriminalistička obrada i nadalje u tijeku u pravcu utvrđivanja daljnjih podataka o dokazima odnosno identitetu osoba…“

KRIVOTVORENJE SLUŽBENIH ISPRAVA, PRIKRIVANJE DOKAZA, OVJERAVANJE NEISTINITOG SADRŽAJA, NEZAKONITO PROVOĐENJE ISTRAGE, UNIŠTENJE SLUŽBENIH SPISA, NEIZVRŠAVANJE SUDSKE ODLUKE!

Iz provjerenih izvora i Hrvatske poštanske banke dobili smo informaciju kako niti jedno od navedenih tvrtki Fantazija iz Samobora nije kreditirano od strane Hrvatske poštanske banke, te da Hrvatska poštanska banka nikada nije plasirala nikakva, a kamoli znatna sredstva tvrtkama Fantazija iz Samobora, kako je to lažno napisala zamjenica ravnatelja USKOK-a Sani Ljubičić u svom rješenju za određivanje istražnog pritvora od 30.prosinca 2009.godine.

Također, iz dokumenta USKOK-a od 30.prosinca 2009.g. koji objavljujemo vidljivo je da zamjenica ravnatelja USKOK-a Sani Ljubičić navodi da u odnosu na plasmane Hrvatske poštanske banke „ kriminalistička obrada je u tijeku“ iz čega proizlazi da je istražni postupak „Bankomat“ imao i svoj neslužbeni početak koji je protivan zakonu, obzirom da je službeni datum početka istrage u „Bankomatu“ prikazan 31.prosinca 2009.g.bankomat-660x330[1]

Već smo ranije pisali o bivšem glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću i famoznom vještačenju u slučaju HPB BANKOMAT kada je USKOK izradu vještačenja povjerio dvojici sudskih vještaka iz Splita, Vladimiru Krklecu, umirovljeniku i bivšem oficiru JNA bez ikakvog  iskustva u izradi financijskih vještačenja i Anti Blaževiću koji je u to vrijeme 2010.g. bio predsjednik uprave Banke splitsko dalmatinske koja se nalazi u suvlasništvu Ecije Bajić Kuljiš, inače supruge tada glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića.

Navodno su podnijete i neke kaznene prijave vezane uz predmetno vještačenje Vladimira Krkleca koji je kako saznajemo u vještačenje „Bankomat“ unosio neistinite i netočne podatke koji su u suprotnosti sa dokumentacijom koja se nalazi u spisu, ali i sastajao se sa glavnim državnim odvjetnikom i zamjenicom ravnatelja USKOK-a, te primio više uplata od strane USKOK-a za izradu vještačenja i prije nego je počeo istražni postupak „Bankomat“, te prije nego je USKOK izdao nalog za provođenje vještačenja.Slučaj „Bankomat“ više puta je prekidan zbog nezakonitosti u postupanju državnog odvjetništva i USKOK-a koji mjesecima nisu omogućili uvid u spise obranama optuženih u slučaju „Bankomat“. Još od svibnja prošle godine državno odvjetništvo i USKOK nisu omogućili obranama optuženih Slavena Čolaka i Borisa Šimunića uvid u spise državnog odvjetništva i USKOK-a, više puta nisu postupili niti po nalogu Županijskog suda kojim im je to naloženo iz kojeg razloga je dana 08.prosinca 20’14.g. ponovno prekinut sudski postupak „Bankomat“.

Već smo ranije objavili izjave odvjetnika Mate Matića i Ivana Stanića, kako USKOK nije postupio po nalogu Županijskog suda u Zagrebu od 08.prosinca 2014.g. zbog čega je ponovno prekinut sudski postupak „Bankomat“. Prema informacijama iz odvjetničkih krugova još uvijek državno odvjetništvo i USKOK nisu dostavili traženu dokumentaciju koju je Županijski sud zatražio što doista ukazuje ne

samo na nezakonitosti u radu odgovornih osoba koje su ispred USKOK-a i DORH-a sudjelovale u postupku „Bankomat“, već grubo nepoštivanje zakona i sudskih odluka što zasigurno nije uobičajen standard u europskom zakonodavstvu.

Zašto zamjenica ravnatelja USKOK-a Sani Ljubičić mjesecima prikriva dokumentaciju i spise po kojima je vodila slučaj „Bankomat“, vjerojatno najbolje ona zna. Jedno je sigurno, uskoro će sve tajne postupka „Bankomat“ izaći na vidjelo.

Maxportal će i nadalje izvještavati o slučaju „Bankomat“

 D. Lukić


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •