USTAVNOPRAVNI STRUČNJAK DR. MATO PALIĆ ‘Osobno ću prvoga dana dati potporu i glasati ZA’

svibanj 2, 2018 maxportal
Share Button
Za dva tjedna počinje prikupljanje potpisa za referendum o izmjeni izbornog sustava. Građanska inicijativa ‘Narod odlučuje’ koja je inicijator referenduma, objavila dva referendumska pitanja.Ustavnopravni stručnjak Mato Palić ističe kako su oba pitanja u skladu s hrvatskim Ustavom, za razliku od pitanja za referendum o poništavanju ratifikacije Istanbulske konvencije

“Inicijativa Narod odlučuje je predstavila dva pitanja za provođenje ustavotvornog referenduma u Republici Hrvatskoj. Ako se ispune ustavne pretpostavke narod će neposrednom odlukom imati priliku suštinski popraviti hrvatski izborni sustav.

Osobno ću prvoga dana prikupljanja potpisa dati potporu za oba referendumska pitanja i glasati ZA novi, bolji i pošteniji sustav izbora zastupnika u Hrvatski sabor. Smatram kako su oba pitanja potpuno u skladu s Ustavom Republike Hrvatske. Zaključno, jedva čekam da se to dogodi”, napisao je Palić na Facebook profilu.

Građanska inicijativa Narod odlučuje iza koje među ostalim stoji , referendumom želi izmijeniti članak 72. Ustava RH.

 

Pitanja na referendumu nisu jednostavna.

Prvo pitanje – Jeste li za to da se članak 72. Ustava Republike Hrvatske mijenja i glasi:

Hrvatski sabor ima najmanje 100, a najviše 120 zastupnika, koji se, na temelju općeg i jednakog biračkog prava, biraju neposredno tajnim glasovanjem. Pripadnici nacionalnih manjina biraju najviše šest zastupnika u Hrvatski sabor.

Zastupnici se u Hrvatski sabor, osim zastupnika nacionalnih manjina, biraju prema sustavu razmjernog predstavništva.

Birač može glasovati za jednu od predloženih lista kandidata i može označiti do tri kandidata koji imaju prednost pred ostalim kandidatima na listi za koju je glasovao (preferirani glas).

Izabrani kandidati s pojedine liste utvrđuju se isključivo na temelju najvećeg broja preferiranih glasova.

U svakoj izbornoj jedinici u Republici Hrvatskoj bira se najmanje 15 zastupnika. Izborne jedinice ne smiju dijeliti zakonom utvrđena područja Grada Zagreba i županija Republike Hrvatske. Broj zastupničkih mjesta rasporedit će se među izbornim jedinicama na temelju izračuna odnosa broja birača u svakoj izbornoj jedinici i ukupnog broja birača u Republici Hrvatskoj.

Pravo na sudjelovanje u diobi zastupničkih mjesta u izbornoj jedinici ostvaruju kandidacijske liste koje su na izborima dobile najmanje četiri posto važećih glasova birača.

Birači na izborima mogu glasovati: na biračkom mjestu, dopisnim ili elektroničkim putem.’

Drugo pitanje se odnosi na zastupnike nacionalnih manjina:

Jeste li za to da se iza članka 72. Ustava Republike Hrvatske doda članak 72.a koji glasi: Zastupnici nacionalnih manjina odlučuju o svim pitanjima iz nadležnosti Hrvatskoga sabora, osim o povjerenju Vladi i donošenju državnog proračuna.’.

Komentari
Share Button