Veleposlanstvo Izraela i Židovska zajednica BiH otkazali poziv Hasanbegoviću

svibanj 14, 2018 maxportal
Share Button
Veleposlanstvo Izraela, Židovska općina u Sarajevu i poništavaju poziv dostavljen dr. Zlatku Hasanbegoviću za ceremoniju dodjele priznanja “Pravednik među narodima” njegovoj obitelji.

 
Piše to u izjavi koja je medijima dostavljena iz izraelskog veleposlanstva za BiH sa sjedištem u Tirani a potpisuje je veleposlanik Boaz Rodkin.

“Zbog svog odnosa prema ustaškom režimu, saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović ipak neće nazočiti ceremoniji dodjele posmrtnog priznanja “Pravednik među narodima” u sarajevskoj sinagogi koncem svibnja u čast članova njegove obitelji koji su tijekom Drugog svjetskog rata spasili židovsku djevojčicu Nadu Kolman.”

U zajedničkoj izjavi Veleposlanstva Izraela u BiH, Židovske općine u Sarajevu i obitelji Prohić, koju potpisuje veleposlanik Boaz Rodkin, pojašnjeno je kako je “poziv Hasanbegoviću prethodno upućen jer je predstavnik obitelji Prohić smatrao obveznim pozvati sve potomke pokojnog Sabrije Prohića, kojemu je dodijeljen počasni naslov, uključujući i Zlatka Hasanbegovića.”

No učinio je to, kako se ističe, “na žalost ne znajući da je Hasanbegović persona non-grata u Židovskoj općini” zbog nastojanja, kako se navodi, da “relativizira i veliča ustaški režim odgovoran za klanje i istrjebljenje Židova tijekom Drugog svjetskog rata”.

Gdje je, kada i kako veličao veličao ustaški režim nisu naveli.

Veleposlanstvo Izraela u BiH pritom je “izrazilo žaljenje” jer je Hasanbegović “zlorabio poziv na svečanost koja slavi djelo junaštva gospodina Sabrije Prohića u svoje osobne političke svrhe”.

Sabriji Prohiću i njegovoj supruzi Safeti Prohić, njihovoj kćeri Esmi Prohić i djedinu bratu Avdi Prohiću odličje “Pravednika među narodima” država Izrael dodijelila je jer su tijekom Drugog svjetskog rata spasili židovsku djevojčicu Nadu Kolman.

Njezina su oca Viktora pogubile ustaše, a kasnije joj je umrla majka pa su skrb o njoj preuzeli najprije Avdo Prohić, a potom i njegov brat Sabrija i supruga Safeta koji su je skrivali u Zagrebu predstavljajući je kao svoju kći.

– Drago mi je zbog svega i ponosim se djedom i bakom koji su izvršili svoju ljudsku, građansku i vjersku dužnost u teškim i dramatičnim vremenima. Još kao dijete čuo sam za priču o djevojčici Nadi. To je, zapravo, priča s kojom sam odrastao – kazao je prije nekoliko dana Hasanbegović koji o toj priči i nije bio voljan opširno govoriti jer “ne želi sada politički parazitirati na nečemu što je duboko intimno i obiteljsko”.

No, židovska zajednica u BiH očito je podlegla pritiscima i informacijama iz Zagreba jer se odmah po pozivu moglo čuti da su određene skupine iz Zagreba lobirale da se Zlatko Hasanbegović ne uključi u ceremoniju dodjele priznanja njegovoj obitelji.

Znači li ovo otkazivanje i da mu djed više nije djed!?

M. Marković/foto:pxll

Komentari
Share Button